logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić alarm na działce z przesyłem radiowym ?

klings 22 Lut 2006 12:13 5575 9
  • #1 2333458
    klings
    Poziom 2  
    Próbuje zrobic alarm na dzialce, która znajduje sie ok 1 km od mojego bloku.
    Mam zamiar umiescic tam dwa czujniki ruchu (zasilanie 12v). Chodzi mi o to zeby impuls z czujnikow ruchu przeslany zostal do mnie do domu droga radiowa. Na dzialce nie mam pradu czyli nadajnik tez musial by byc zasilany bateria. Koszt tego przedsiewziecia nie moze zbyt wysoki. Czujniki ruchu ktore wybralem: (http://allegro.pl/item86180444_czujnik_pir_ruchu_cyfrowy_longhorn_anglia_f_ra.html)
    Czekam na wasze podpowiedzi!!!
  • #2 2336545
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Zastosuj radiopowiadomienie samochodowe.
  • #3 2338521
    fredol
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Polecam radiopowiadomienia firmy ELPIAST.Co do radiopowiadomień samochodowych to nie mam pozytywnych doświadczeń producenci ich zawyżają o jakieś 50% zasięg działania.
    Informacje znajdziesz na stronie http://www.elpiast.prv.pl/
    Przetestowałem , polecam.
  • #4 2338743
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    jest takie przysłowie:"za psie pieniadze............" Jednak cos powinienes zainvestować! by mieć efekty. możesz zastosować radiopowiadomienie firmy Nokton i co jakis czas donosic naładowany akumulator.Nokton ma 4 kanały wiec mozesz rozbudowac system w np. 3 linie dozorowe i kontroler akumulatora czyli układ ktory daje impuls do nadajnika jak napiecie zpadnie do ok 10,5-11V.Czujnik czujnikiem ale mozesz tez zrobic linie -petle do rozerwania (z bardzo cienkiego drutu) jako ochrona dzialki nie tylko domku.Jak ktos wejdzie na teren i zerwie, nacisnie, rozłaczy pętle (tu ma zadziałac Twoja inwerncja twórcza) to wywola alarm jeszcze na zewnatrz a nie jak ktos zforsuje zamek ,drzwi i wejdzie do srodka.Mozeswz tez zastosowac powiadomienie telefoniczne firmy SATEL (zobacz www.satel.kom.pl) tam tez masz kilka wejsc i powiadomienie przychodzi za pomoca sms lub komunikatu na komórke. Urzadzenie nie jest duze wiec mozna go ukryc dobrze natomiast dla Ciebie jest tylko informacja abys kupujac uwazał na rezim pracy do jakich ujemnych temperatur te powiadomienia działaja?
  • #5 2341299
    andrzejelektryk
    Poziom 19  
    Ocena: 100
    polecam satela ca 4 i powiadomienie na komórke i do tego koszt nie duzy
  • #6 2344512
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    o jakim niedrogim powiadomieniu na komurkę piszesz???
  • #7 2345388
    asstriks
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Polecam Ci nadajnik GSM Sigma robi to firma City System z Warszawy, zamontowałem już ich okło 15-20 sztuk i chodzą rewelacyjnie. Jeszcze lepsze rozwiazanie to nadajnik firmy KORIN s.j. ten pracuje w dwie strony i ma jeszcze jedną ważną zalete jest tani.[/b]

Dodano po 15 [minuty]:

http://korinsj.com/ tu znajdziesz opisy moduł pracuje b.dobrze i mają dobre wspatcie techniczne. POLECAM
  • #8 2346239
    bogdan5
    Poziom 17  
    ta sigma to naprawde godne uwagi sprzęt jak poczytałem o niej pozdrawiam . ile kosztuje motorola g 20
  • #9 2929291
    Karwas
    Poziom 14  
    Witam

Kolego asstriks mogłbyś podać więcej namiarów na ten GSM SIGMA? Jakąś stronkę.... bo w google nic nie moge znależć. To jest moduł GSM? Jaki telefon potrzebuje?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy alarmu na działce oddalonej o około 1 km od domu, z wykorzystaniem dwóch czujników ruchu PIR zasilanych 12 V oraz przesyłu sygnału radiowego do domu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie radiopowiadomień samochodowych, jednak z uwagi na zawyżone deklarowane zasięgi, rekomendowane są systemy radiopowiadomień firmy ELPIAST. Alternatywnie sugerowane jest użycie systemu Nokton z czterema kanałami i kontrolą napięcia akumulatora, co umożliwia rozbudowę systemu o linie dozorowe i zabezpieczenie pętli alarmowej. Wskazano również na możliwość zastosowania powiadomień GSM, szczególnie urządzeń firmy SATEL (np. CA-4) umożliwiających wysyłanie SMS-ów lub komunikatów na telefon komórkowy. Polecane są także nadajniki GSM firmy City System (model SIGMA) oraz dwukierunkowy nadajnik firmy KORIN s.j., które cechują się niezawodnością i niskim kosztem eksploatacji. Wskazano na konieczność doładowywania akumulatorów oraz możliwość ukrycia urządzeń. Podano adresy stron internetowych producentów dla dalszych informacji technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA