logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w TAP2834 TN-X po wymianie TDA8143 i usunięciu zimnych lutów

andrzej450 12 Maj 2003 11:51 1496 9
REKLAMA
  • #1 210406
    andrzej450
    Poziom 11  
    Problem polega na tym ze nie ma obrazu. W poczatkowej fazie wymienilem układ scalony TDA8143 sterujący tranzystorem odchylania BU. Było tez parę zimnych lutów. Zostaly usunięte. Po włączeniu przepalił się bezpiecznik. Wymiana bezpiecznika na nowy spowodowała że pojawiło się wysokie napięcie, napięcie zasilające ma odpowiednią wartość, jest napięcie na katodach żarzących. Nie wyswietla się natomiast nic na ekranie. Czy przyczyną może być układ odpowiedzialny za przesyłanie sygnałów do wzmacniaczy wizyjnych na szyjce kineskopu? Proszę o jakieś ewentualne wskazówki co dalej robić żeby nie narazić się na duże koszty. Nie mam niestety schematu do tego tv.
  • REKLAMA
  • #2 210412
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Fonia jest?? Zacznij od pomiaru napieci na katodach i G2
  • REKLAMA
  • #3 210416
    andrzej450
    Poziom 11  
    fonia była od początku. Na katodach po 190V, G2 jest
  • #4 210418
    Gorgoroth
    Baniak wogule swieci (jest wysokie)?? Na katodach masz chyba za duzo, masz schemat zeby porownac?? Piszes ze "jest napiecie na katodach zarzacych", masz na mysli zazrzenie, jesli nie to sprawdz czy jest zarzenie??
  • #5 210427
    andrzej450
    Poziom 11  
    Jest wysokie i zarzenie. swieci baniak
  • REKLAMA
  • #6 210438
    andrzej450
    Poziom 11  
    aha nie mam schematu wiec nie moge nic porownac. jesli była by taka mozliwość i posiadasz taki schemat to mogłbym prosic Cie o przesłanie?
  • REKLAMA
  • #7 210451
    Gorgoroth
    Nie mam do tego modelu niestety. Czy wzmacniacze wizujne sa tam na TDA6101?? JEsli tak sprawdz ich zasilanie (p.2 = 12V , p.6 ok 200V). Wogule sprawdz wszystko na PK a ja jeszcze poszukam schematu, moze ktos inny pomoze w miedzyczasie.
  • #8 210454
    andrzej450
    Poziom 11  
    dzieki za rady pogrzebie na PK. odpowiem jutro co udalo sie mi zrobic. Pozdrawiam i dziekuje
  • #9 211877
    andrzej450
    Poziom 11  
    Przejrzałem płytkę PK ale tam jest wszystko dobrze. Nie wiem czy to nie bedzie przypadkiem trafopowielacz ponieważ ruszenie potencjometrem od G2 powoduje pojawienie sie obrazu ale jest on zamglony brak jest kolorow, nie ma wogole ostrosci. Czy jest to objaw padnietego trafopowielacza?
  • #10 211882
    Gorgoroth
    Bardzo mozliwe ze przerywa potencjometr w trafopowielaczu, sprawdz czy regulacja potencjometrem screen ma wplyw na zmiane napiecia G2 i w jakim zakresie sie ono zmienia

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze TAP2834 TN-X po wymianie układu TDA8143 sterującego tranzystorem odchylania BU oraz usunięciu zimnych lutów pojawił się problem braku obrazu. Po wymianie bezpiecznika pojawiło się wysokie napięcie, zasilanie i napięcie na katodach żarzących są prawidłowe, a kineskop świeci. Obecna jest fonia. Regulacja potencjometrem od napięcia G2 powoduje pojawienie się zamglonego obrazu bez kolorów i ostrości. Podejrzewa się uszkodzenie trafopowielacza lub potencjometru w układzie regulacji napięcia G2. Brak schematu utrudnia diagnozę, jednak zasugerowano sprawdzenie zasilania wzmacniaczy wizyjnych, potencjalnie na układzie TDA6101, oraz pomiary napięć na katodach i G2. Zalecane jest dalsze testowanie potencjometru i napięć w układzie odchylania i wizji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA