logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DWL-520+ i antena Yagi 16 dBi - spowolnienie sieci WLAN

frogus3 23 Lut 2006 13:59 1206 13
REKLAMA
  • #1 2337859
    frogus3
    Poziom 11  
    Witam, najpierw może zacznę od ogólnego opisu:
    jestem podłączony do sieci WLAN za pomocą kart dlinka dwl-520+ i anteny yagi 16 dBi 2,4 GHz. Mam aktualne sterowniki itp.
    Mój komputer jest chroniony przez dobry wg. mnie firewall(zonealarm) i anty wirka. Komputer jest ciągle skanowany programami antyspywear.

A teraz problem: ktokolwiek podłączy sie przez moja antene jego komputer działa jak dobre stare atarii. Zmieniałem juz karty(tylko inne dwl-520+), komputery, programy. Wystarczy ze wylacze połączenie i wszystko dzial normalnie. NIe widze tu problemu w komputerze, tylko w antenie.
    Co powiecie o D-link DWL-520+??
    czy to jest możliwe?? Jak tak to co mogę zrobić??
    Poradzcie cos.

z góry WIELKIE DZIĘKI.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2337985
    frogus3
    Poziom 11  
    z tym podlaczeniem to tak :), kolega przynosi laptopa i laczy sie poprostu przez moja antena. wtedy jego komp tez dostaje strasznej "zmulu".

Dodano po 3 [minuty]:

a ma ktos podobne problemy??
    na wymiane karty pewnie nie mam co liczyc :(
  • #4 2339284
    West5
    Poziom 15  
    Antena nie powinna mieć nic do tego przyczyny szukał bym w ustawieniach kompa
  • REKLAMA
  • #5 2340121
    frogus3
    Poziom 11  
    :) oki ja jeszcze o czyms nie wspomnialem.
    moja antena jest zwrocona na zachód, do anteny nadawcy jest jakies ok 600-700m, ale tuz obok ok 12 m ode mnie jest drugi nadawca(ale na wschod).
    o ustawienia kompa nie pytam, bo byly juz ze 3 podlaczane, i dalej to samo.
  • REKLAMA
  • #6 2341037
    Yuppi
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Na którym kanale odbierasz sygnał, a na którym nadaje ta druga sieć ?
  • #7 2341715
    frogus3
    Poziom 11  
    moja siec nadaje na kanale 1.
    tamta siec nadaje zazwyczaj na 6.
    jakies popozycje ??
  • #9 2342007
    frogus3
    Poziom 11  
    no oki. wiec co moze powodowac ze komputery strasznie wolno chodza jak sie polacza??
  • #10 2343407
    mpralat2
    Poziom 17  
    Sprobuj wylaczyc firewalla i antywira na chwile ,a jesli to nie pomoze to sprawdz albo wymien kabel ktorym laczysz antene z karta. Najlepiej na dobrej jakosci i jak najkrotszy. Ewentualnie wina zlacz lub anteny. Po tym co napisales wnioskuje ze jest to raczej problem raczej techniczny wiec ja bym w ten sposob staral sie go rozwiazac.
  • #11 2343848
    frogus3
    Poziom 11  
    po wylaczeniu firewalla i antywirka. dalej to samo :(
    chyba mpralat2 masz racje wymienie antene i zobacze co sie stanie thx.

jak ktos ma jeszcze jakies propozycje to smialo :)
  • #12 2344492
    jakub-87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Po co od razu wymieniać? Pożycz najpierw
  • #13 2344665
    asiedem
    Poziom 17  
    jak dlugi jest kabel od anteny do kompa?, sprawdz koncowke czy sie nie rusza na kablu, czasem blachostka moze zaklocac
  • #14 2344740
    frogus3
    Poziom 11  
    jakub-87 :) pewnie ze najpierw pozycze.
    ale kurcze sprzet jest nowka nie smigany, ma jakies 2 tygodnie.
    sprawdzilem koncowki ok, kabel tak ok 4m.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spowolnienia działania komputerów podłączających się do sieci WLAN za pomocą karty D-Link DWL-520+ i anteny Yagi 16 dBi na paśmie 2,4 GHz. Pomimo aktualnych sterowników, ochrony firewall (ZoneAlarm) i programów antywirusowych oraz antyspyware, połączenie przez tę antenę powoduje znaczne obniżenie wydajności systemów. Wymieniano karty sieciowe (inne DWL-520+), komputery i oprogramowanie, jednak problem pozostaje. Sieć nadaje na kanale 1, a pobliska inna sieć na kanale 6, co wyklucza zakłócenia kanałowe. Próby wyłączenia firewalla i antywirusa nie przyniosły poprawy. Sugerowano sprawdzenie i wymianę kabla łączącego antenę z kartą, a także ewentualną wymianę anteny, choć sprzęt jest nowy. Niektórzy uczestnicy dyskusji nie polecają kart D-Link, sugerując alternatywne marki, np. Motorola. Problem prawdopodobnie ma podłoże techniczne związane z anteną lub połączeniem kablowym, a nie z konfiguracją komputerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA