logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka ultradźwiękowa- chińskie badziewie? Opinie tu ct-400c

mangelo 23 Lut 2006 15:46 51951 11
REKLAMA
  • #1 2338272
    mangelo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam zakupiłem ostatnio na allegro myjkę ultradźwiękową ct-400c, taka mala niebieska z dwoma guzikami on/off i 35w/60w za okolo 100 zł.

Myję nimi mocno zabrudzone tuszem pigmentowym do drukarek złaczki stalowe i uchwyty. Stosuję wodę z plynem do naczyń

Myjka cos tam brzęczy ale generalnie P O R A C H A.
    Mylem z pół godziny jeden przedmiot i nic.
    Straszne badziewie.

Może jakiś płyn do tego bo chyba zwrócę to sprzedającemu , szcoteczką z płynem umyje ten sam detal w 2 min a tu po pół godzinie g.ówno a nie rezultaty.

Czy z myjkami za 1000 zł to jakieś lepsze rezultaty czy podobne.

Pozdrawiam i czekam na opinie o tych chinskich myjkach czy jestescie zadowoleni czy tez lipa.
  • REKLAMA
  • #2 2338629
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Masz nierealne oczekiwania. Myje woda a nie myjka, ultradźwięk wprowadza wodę w drgania i dzięki temu proces mycia przyspiesza się. Do wody musi być dodany odpowiedni środek myjący, koncentrat do mycia.
    Ja taką mam i nie narzekam,myje nieźle.
  • REKLAMA
  • #3 2338784
    mangelo
    Poziom 11  
    Przecież wyraźnie napisałem że myję wodą z dodatkiem plynu do naczyń więc twoja rada "Myje woda a nie myjka" nic tu nie wnosi do tematu.

Ale jakbys napisal jakie srodki dodatki są najlepsze, to już lepiej.
  • REKLAMA
  • #4 2338996
    Teodor Otulak
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Też to mam. Chciałem stosować do przyśpieszania trawienia płytek prototypowych, ale nic nie daje.
    Parę lat temu ściśle współpracowałem z firmą ULTRON , która produkowała myjki medyczne - zmywały one zakrzepłą krew bez żadnych rozpuszczalników w kilka sekund. Po kilkudziesięciu sekundach kawitacja zaczynała rwać metal. To były prawdziwe myjki ! A te chińskie to są chyba przerobione nawilżacze powietrza. Badziewie !
  • #5 2340518
    mangelo
    Poziom 11  
    Coś mi się tak wydaje że bez zakupu profesjonalnej myjki sie nie obejdzie. Widziałem jakies najtaniej za 800zł ,ale taniej to chyba nie da rady.
    Jakby ktos widzial gdzie to proszę o info na priv pm lub dopisanie w tym poście.

Dziękuje za post Teodor , to raczej nie powinno sie nazywać myjką ultradźwiękową. Mój znajomy jak wlączy profesjonalną myjkę to aż sie wszystko gotuje ale on ma profesjonalną 5 - 10 litrową.

Dalej czekamy na opinie o chińszczyźnie.
    PS wg moich spostrzeżeń to moc tych myjek jest sporo zawyżona.
  • #7 2340629
    mangelo
    Poziom 11  
    Stosowanie spirytusu czy izopropanolu jest raczej za drogie i wydaje sie nieuzasadnione ekonomicznie. To nie jest telefon który jest wart kilkaset złotych. Sa to złącza pneumatyczne i inne elementy maszyn ciężko zabrudzone. Stosowanie spirytusu byloby drosze niż zakup samej cześci.
  • #8 2345009
    msiuel
    Spec od TV
    Ocena: 84
    Tez uzywam tej niedrogiej myjki .Pierwsze co robilem ,to wyrzucilem sztywny i krotki kabel zasilajacy .Przy tej okazjii mozna bylo zauwazyc ,ze elementem "napedzajacym" jest zwykly prztwornik ceramiczny .....skutecznosc mozna zwiekszyc poprzez zmiejszenie ilosci kleju....slabym puktem jest tez nieszczelnosc przynajmiej od gory/ przydalaby sie jakas uszczelka z pistoletu z silikonem.Jej zaleta to prosta konstrukcja ,bez problemu mozna odpiac sterowanie ....
  • #9 2348800
    Czesław Kapłan
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Ja myję w takiej myjce lasery CD. Używam do tego celu spirytusu izopropylowego. Mycie przeprowadzam dwukrotnie zgrubne i dokładne po około 2 min. Płyn świeży używany do mycia dokładnego (4 do 5 laserów) jest następnie uzywany do mycia zgrubnego. Około 50% laserów które nie dawały znaku życia odzyskuje pełną sprawność. Lasery KSS240 po umyciu chodzą lepiej niż nowe chińczyki. Używan jej też do mycia elementów z magnetowidów i kamer w zużytym spirytusie po myciu laserów lub w benzynie.
    Czesław
  • REKLAMA
  • #10 2348950
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    A ja mam takie pytanko. Jeżeli układ ten jest napędzany zwykłym przetwornikiem, to jaką mocą on naprawde dysponuje, bo chyba nie 35/60 W ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy myjki ultradźwiękowej CT-400C zakupionej za około 100 zł, która według użytkownika słabo radzi sobie z usuwaniem pigmentowego tuszu z metalowych złączek i uchwytów. Użytkownicy zwracają uwagę, że skuteczność myjki zależy od stosowania odpowiednich środków myjących, a nie tylko samej wody z płynem do naczyń. Wskazano, że tanie chińskie myjki często mają niską moc rzeczywistą i prostą konstrukcję z ceramicznym przetwornikiem, co ogranicza efektywność czyszczenia. Profesjonalne myjki ultradźwiękowe, np. produkowane przez firmę ULTRON, charakteryzują się znacznie wyższą mocą i skutecznością, potrafiąc usuwać trudne zabrudzenia w krótkim czasie, ale kosztują od około 800 zł wzwyż. Zalecane jest stosowanie specjalistycznych koncentratów myjących lub rozpuszczalników takich jak spirytus izopropylowy, szczególnie do czyszczenia elementów elektronicznych, choć ich użycie może być ekonomicznie nieuzasadnione przy dużych zabrudzeniach mechanicznym tuszem pigmentowym. Wątpliwości budzi deklarowana moc 35/60 W w tanich modelach, która prawdopodobnie jest zawyżona. Użytkownicy sugerują, że tanie myjki ultradźwiękowe mogą być bardziej podobne do nawilżaczy powietrza niż do profesjonalnych urządzeń czyszczących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA