logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak precyzyjnie ustawić zbieżność kolorów w monitorze CTX 1785s?

Zabor87 14 Mar 2006 23:35 1673 6
REKLAMA
  • #1 2415469
    Zabor87
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie Posiadam monitor CTX 1785s z totalnie rozjechana zbieznościa. Jest oczywiscie regulacja na cokole lecz tak to ja se moge krecić do konca życia. Czy jest moze jakis inny sposób na ustawienie tego niz na "czuja". Mozna moze gdzies wpiac jakies urzadzenie i wg tego robic?? Pomocy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2417096
    Ryszard50
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witaj! jesli nie robiles tego -to bardzo trudna sprawa w niektorych serwisowkach jest opis pierscieni i co reguluja-trzeba wlaczyc test np Nokii wstepnie ustawic czystosc np na tle czerwonym a pozniej wedlug opisu pierscieniami ustawia sie zbieznosc np na kracie-musisz miec duzo cierpliwosci aby to ladnie ustawic-pozdrawiam Ryszard
  • REKLAMA
  • #4 2417488
    Zabor87
    Poziom 10  
    Wszystko rozumiem wiem gdzie sie ustawia. Mam programy do tego ale na oko jest jednak trudno nie mozna nigdzie podlaczyc jakiegos urzadzenia aby zkalibrowac to??
  • REKLAMA
  • #6 2418058
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Nie można.
    Ustawić musisz ręcznie. Przecież pierścieniami automat nie bedzie kręcił.
    Bywają kineskopy jamowane elektronicznie, ale w monitorach takich jeszcze nie spotkałem.
  • #7 2924836
    Zabor87
    Poziom 10  
    Po wielu godzinach spedzonych na recznej regulacji stwierdzilem ze łatwiej bedzie kupic nowy monitor i miec problem z głowy. Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W monitorze CTX 1785s z problemem rozjechanej zbieżności regulacja odbywa się manualnie za pomocą pierścieni na cokole monitora. Do precyzyjnego ustawienia zaleca się użycie statycznego obrazu testowego, np. wzoru kraty lub kolorowych tła, co ułatwia wizualną ocenę zbieżności. W serwisach dostępne są opisy funkcji poszczególnych pierścieni regulacyjnych, które pomagają w ustawieniu. Pomimo istnienia urządzeń pomiarowych, takich jak kolorymetry (np. Konica Minolta CC-100), podstawowym narzędziem pozostaje oko operatora, gdyż automatyczna regulacja pierścieni nie jest możliwa. Kineskopy w monitorach tego typu nie posiadają elektronicznej regulacji zbieżności. Po długotrwałej, ręcznej regulacji użytkownik zdecydował się na zakup nowego monitora jako praktyczne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA