logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ śledzący słońce do kolektora słonecznego?

ramcin 25 Lut 2006 09:38 2228 4
REKLAMA
  • #1 2345115
    ramcin
    Poziom 12  
    Witam.
    Chcę zrobic ogrzewanie wody w zasobniku wykorzystując do tego celu ruchume reflektory i nagrzewnicę zamontowane na dachu budynku.
    Jak zrobic układ np z wykorzystaniem mikroprocesor, który będzie śledzaił położenie słońca?
    Jeśli ktoś wie jak tego dokonac to prosze o poradę. Wystarczy mi zasada działania, algorytm, opis podobnego urządzenia.
    dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2352421
    sadam102
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    w zasadzie można wykorzystać prostą metodę :
    oświetlenie dwóch elemętów światłoczułych przegrodzonych czarnym tworzywem zamocowanych na kolektorze połączonych z silniczkiem i siłownikiem lub zębatką obracajacą oś.fotoelemęty(fotodiody fototranzystory albo fotorezystory)połączone z układem elektronicznym odwracającym napięcie na silniku (+ -)lub(-+) sterują nim w zależności od ich oświetlenia
    jeżeli (przypuśćmy)fotoelement prawy będzie niedoświetlony silnik dostanie prawych obrotów i wyrówna naświetlenie
    w przypadku równomiernego naświetlenia (optymalne ustawienie kolektora względem słońca)obu elementów silnik nie dostaje napięcia
    całość można zbudować na kilku elementach i nie potrzeba żadnych procesorów

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • REKLAMA
  • #3 2352857
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Dokładnie tak jak napisał Sadam. http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/prad/elektr/neuron.html - tu jest link do układu (dziś nie chodzi, ale to przypadek - często zaglądam na ich stronę) Musisz tylko pamietac o krańcówkach, oraz ograniczeniu działania poniżej pewnego poziomu oświetlenia (coby ci układ w nocy za samochodami nie "chodził" - miałem taki numer)
    Pytanie czy zrobisz to w dwóch osiach (śledzenie x i y), czy na jednej pochylonej.
  • REKLAMA
  • #4 2353709
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1049
    Można też zrobić na zasadzie programatora, który będzie współpracował z mechanizmem zegarowym i obracał cały kolektor sa słońcem (podobnie jak system zegarowy lunet astronomicznych) zmieniając codziennie też kąt patrzenia na słońce zgodnie z porami roku.
  • #5 4628230
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    A mógłbyś podrzucić jakiś najfajniejszy według Ciebie algorytm na szukanie tego "frontu do Słońca"? Albo na obliczenie gdzie jest aktualnie słońce, bo dokładność zwykłych fotoelementów jest niska i jak dla mnie służy tylko pomocy innym układom.
REKLAMA