logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić diody prostownicze miernikiem i jak je poprawnie montować?

łysy29 25 Lut 2006 16:16 11716 5
REKLAMA
  • #1 2346603
    łysy29
    Poziom 11  
    witam. mam pytanie jak się sprawdza diody miernikiem, nie chodzi mi o diody led. słyszałem że powinna przewodzić w jedną stronę i jak je montować..... w którą strone pasek???? dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2346649
    tommy 112
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    ustaw na mierniku pomiar diody i paskiem do czarnego kabla a czerwony z drugiej :D
  • REKLAMA
  • #3 2346682
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Można też omomierzem: psrawdzasz przewodność.Tak dobrze słyszałeś dioda ma przewodzić tylko w jedną stronę. Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2346695
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Dioda jest na ogół na schematach rysowana w taki (zbliżony) sposób:
    ->I- Jeżeli ze strony lewej przyłożysz plus (+), a z prawej minus (-), to dioda przewodzi: (+) ->I- (-) ; Jeżeli odwrotnie, nie przewodzi. Odpowiednio, tam gdzie (+) to anoda diody, tam gdzie (-) to katoda.
    Pierwszy - to tzw kierunek przewodzenia, drugi: kierunek zaporowy.
    Przypuszczam, że masz miernik cyfrowy z oznaczeniem diod - potrenuj na nim kilka typów diod, to nie jest takie trudne.
    Zapraszam, zainteresuj się naprawdę dobrym czasopismem: "Elektronika dla wszystkich". Na pewno skorzystasz na wiedzy.
    Pozdrawiam! :idea::D
  • REKLAMA
  • #5 5905886
    neo_84
    Poziom 15  
    Ocena: 96
    zaciekawił mnie temat moze stary ale w jakich jednostkach miernik mierzy te diody ? ustawilem miernik na test diod, podlaczylem diode prostownicza 3A i na mierniku wskazalo 540 ale co to za jednostka ?
  • #6 5906405
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Miliwolty - spadek napięcia na diodzie w kierunku przewodzenia. Instrukcja obsługi przyrządu o tym również wspomina.
REKLAMA