logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cpu z ukruszonym rdzeniem, dziwna grafika w niektorych grach

krzysieg 23 Lut 2006 10:16 2415 21
  • #1 2337072
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Witam

Złozyłem komputer ,płyta Ecs K7VZA ver. 3.0 procesor Athlon 1,3 Ghz .
    Windows chodzi stabilnie ale zastanawiam sie co by uruchomić takiego
    co mocno obciąza procesor zeby sprawdzić czy wtedy bedzie stabilny nie bedzie sie przegrzewać itp .
    Procesor mam okazje kupić za 50 zł ale nie wiem czy warto go brać ,wykrywa go jako 1 Ghz i ma ukryszony jeden róg rdzenia .
    Wiem jeszcze ze pracował na innej płycie jako 1,3 Ghz ale strasznie sie wieszał , windows sie zainstalował ale nie mozna było go uruchomić....nic wiecej nie wiem .
    Wsumie jesli jako 1,3 Ghz nie pracował stabilnie i do tego ma ukruszony rdzeń to mysle ze lepiej będzie jesli będzie zanizony i bedzie pracował jako 1Ghz , tylko nie wiem czemu go tak wykrywa .
    W biosie nie moge zmienić mnożnika , powlaczeniu kompa wykrywa go dokladnie jako : Amd athlon (tm) 1.0 Ghz (100x10.0)

pozdrawiam
  • #2 2337454
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Witam.
    Jeżeli nie możesz zmienić mnożnika to płyta tak go będzie wykrywała.
    W żadnym przypadku nie stosuj pasty ze srebrem,bo możesz uszkodzić procek.
    mxs
  • #3 2337818
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Jeżeli nie możesz zmienić mnożnika to płyta tak go będzie wykrywała

Nie wiem jak jest w tego typu płytach ale po prostu chyba nic sie tam nie ustawia , płyta wykrywa automatycznie , a obsługuje napewno nowsze procki wiec nie wiem czemu tego tak dziwnie .
    Jaką powinien mieć ten procesor temperature ja sie wejdzie do biosu czyli bez obciązenia ? u mnie jest 44 stopnie to dobrze ?
  • #4 2337847
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Mnożnika i tak nie ustawisz, zmień aby fsb na 266(133MHz) i uruchom.
    Temp 44C odrazu po włączeniu kompa nie jest zbyt satysfakcjonująca, pomyśl może nad lepszym chłodzeniem. Procesor w celu spr. potraktuj programem testującym spod DOSa, pc-check. Aby obciążyć kompa użyj programu prime95 (ok. 30-40minut) przy tym uruchom jeszcze 3dmark01se i mozesz coś kopiować.
    Wracając do temp. normalne,że procesor z uwalonym rdzeniem będzie się bardziej grzał.
  • #5 2341816
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Wracając do temp. normalne,że procesor z uwalonym rdzeniem będzie się bardziej grzał.
    - Więc może lepiej go obniżyć do 1Ghz?
  • #6 2342251
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    [quote="krzysieg"]
    Cytat:
    Więc może lepiej go obniżyć do 1Ghz?
    albo założyć wydajniesze chłodzenie? ..musisz pamiętać, że te procesory to niesamowite piece -ostatnia seria TB czyli najbardziej wyżyłowana. Sam posiadam TB 1.4 Ghz i temp na jałowym biegu dochodzi do 65 C .. a chłodzenie mam całkiem spore. Najlepiej jakbys zrobil jakies foto rdzenia proca..wtedy mozna oszacowac czy faktycznie jest to glówny powód.
  • #7 2342566
    jakub-87
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja ma Duronika 1200Mhz. Jak kiedy ś chciałem wymienić na lepszy, to gościu w slkepie powiedział, że jest ukruszony i mi go nie weźmie w rozliczeniu. A procek chodzi świetnie do dziś (3lata już u mnie ) i był na kilku płytach.
    Chłodzenie to trzyletrni freezone
  • #8 2343012
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ustawiłem go na 1,3 Ghz ale podczas ładowania windows restartuje sie -a chłodzenie jest niezłe duzy radiator z wentylatorem takim jak w zasilaczu .
    Pozniej dam zdjecie
  • #9 2343020
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Ustawiłem go na 1,3 Ghz ale podczas ładowania windows restartuje sie...

Przyczyną może być właśnie uwalony rdzeń. Podaj swój e-mail to podeślę Ci program do jego przetestowania pod DOSem.
  • #10 2343071
    krzysieg
    Poziom 25  
    krzysiek754(_at_)wp.pl
  • #11 2345334
    krzysieg
    Poziom 25  
    Załaczam fotke
    Załączniki:
    • Cpu z ukruszonym rdzeniem, dziwna grafika w niektorych grach athlon.jpg (105.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2345569
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Jesli chesz obciarzyc procesor w 100% i zobaczyc czy nie bedzie generowal bledow to zainstaluj sobie program Prime95 moza znalesc na necie i wlacz go na torture test i w nastempjj zakladce 2 opcja od gory i zostaw na kilka godzin niech sobie liczy jalei wywalis ie w ktoryms momencie to znaczy ze nie jest stabilny. Mozesz tes potestowac programem Super PI ustawiajac na 32 M.

Pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Zaznaczenie moje

• #13 2346188
    mat_ed
    Poziom 43  
    Z tego co widzę procesor nieźle uwalony. Wieczorem będziesz miał ten program - muszę znaleźć jakiegoś fllopa żeby zgrać. :D
  • #14 2346244
    krzysieg
    Poziom 25  
    Załozylem chlodzenie pzy ktorym cpu ma 36 stopni (odczytywalem w biosie czyli bez obciazenia) to juz jest dobra temperatura ?

Golota : nie zrozumialem jak mam ustawić i ktory test wybrac w prime 95 ,wchodze w options >torture test i który wybrać zeby sprawdzić czy jest stabilny i ma dobre chłodzenie ?
    chyba custom i recznie ustawić wszystko na maxa ?
  • #15 2348945
    Golota
    Poziom 19  
    Options -> Torture Test ->zaznaczasz opcje In-place large FFTs (maximum heat, power consumption , some RAM tested) i dajesz na ok i program zancznie liczyc.

Kontroluj temperature jak bedzie za duza to powinien sie restartnac albo zawiesic ale nie zawsze tak sie dzieje. Ja mam u siebie na podkrecanym z 1,6 na 2,4 Ghz temperatura po prime okolo 45 stopni.

Pozdrawiam
  • #16 2354605
    krzysieg
    Poziom 25  
    mat_ed dzieki za programik .

Sprawdziłem nim procka i wszystkie testy procka przeszedł tylko
    przy tym nie wiem czy to jest dobrze : " Mp symmetry -n/a " .

Testowałem prime95 przy opcji - In-place large FFTs (maximum heat, power consumption , some RAM tested) .
    Ok 2-3godzin sobie chodził i nie było zadnych zawieszen restartów , temperatura była 39 stopni .

Sprawdziłem ram memtestem chyba ok 2 godzin chodził -zatrzymałem go na takim wyniku : 22543% coverage , 0 errors .

Nie wiem co mam dalej sprawdzać i co jest walniete bo mam taki problem ze zadnej gry nie moge uruchomić , cos jest raczej ze sprzętem to nie wina windows bo odpalalem kompa z innego windows -z innego dysku .
    Sprawdałem na grach colin mcray 2 i need for speed porsche czyli juz takie starsze i jest to samo -filmik dziala ale jak włacza sie menu gry
    to wychodzą takie jakies paski a nie menu...zresztą sami zobaczcie.
    Fotka jest z colina i mozna sie poruszac po tym menu ale nic nie widac :D
    a w nfs komp sie wiesza .
    Załączniki:
    • Cpu z ukruszonym rdzeniem, dziwna grafika w niektorych grach 1col.jpg (17.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2355287
    Kubaj
    Poziom 15  
    Ok, a czy to nie jest wina karty graficznej? Tudzież sterowników do niej? Dxa?
  • #18 2355406
    krzysieg
    Poziom 25  
    Możliwe ze jest coś nie tak z tą kartą ,pochodzi ona z kompa w którym spaliła sie płyt głowna wraz z procesorem ale jesli miała by sie od tego uszkodzić to by chyba całkiem nie działala ?
    Jest to karta Geforce 2 Mx 400 64Mb na Agp .
    Wersja bios wideo : 3.11.01.37 .
    Irq : 11
    wersja forceware : 71.84
    Directx mam 9.0 .

Kubaj co oznacza Dxa ?
  • #19 2356848
    Golota
    Poziom 19  
    Dxa oznacza Direcx a dokladnie Directx'a

Czy na trybie tekstowym wyswietla dobrze tam gdzie pokazuje procesor ram itp?? Mozliwe ze bedzie uwalny tryb 3D na karcie i daltego gry sie beda sypac. Sprawdz czy w windzie nie przegrzewa sie tak samo po prubie odpalnie gry. Podinstaluj najnowszego directx 9.0c Najnowsze sterowniki najlepiej forceware.

Pozdrawiam

Zaznaczenie moje

• #20 2358171
    krzysieg
    Poziom 25  
    Cytat:
    Czy na trybie tekstowym wyswietla dobrze tam gdzie pokazuje procesor ram itp??
    - nie wiem za bardzo o co chodzi ,gdzie w czym konkretnie ?

Sprawdziłem na V-rally 3 wersja demo i chodzi wszystko ok menu i sama gra .

Dodano po 19 [minuty]:

Driver działa ale dziwnie wyswietla sie grafika :) , foto ponizej .
    Załączniki:
    • Cpu z ukruszonym rdzeniem, dziwna grafika w niektorych grach Sa400810.jpg (98.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2358382
    Golota
    Poziom 19  
    Sprubuj poinstalowac jakiegos 3d marka np 2000 bo nowszy to raczej nie pujdzie i zobacz czy bedzie to samo najlepiej pusc go w petli ze 4-5 razy . Moze to wina gry. Sprawdz na jakis grach najpierw 2d typu dyna delux ski jump i napisz jak sie zachowuje grafika. Ewentualnie podmien na jaks inna na chwilke i sprawdz czy tez jest tak samo czy cos sie zmienilo.

Pozdrawiam

Czy kolega naprawdę chce otrzymać ostrzeżenie za niechlujne pisanie postów?

• #22 2433100
    krzysieg
    Poziom 25  
    Jak juz pisałem na niektórych grach jest dobrze czyli demo vrally i need for speed most wanted a zle działa na colin mc ray 2 i nfs porsche .
    W 3d mark jest dobra grafika.
    Nie mam narazie możliwosci wsadzenia innej karty graficznej .
    Znalazłem chyba problem w directx (mam 9.0) przyspieszenie agp jest niedostępne , to jest w zakładce ekran pod testami 3d i direct draw o ile dobrze4 pamietam . Karta jest oczywiście pod Agp .

Podsumowanie tematu

✨ Złożono komputer z płytą ECS K7VZA ver. 3.0 i procesorem AMD Athlon 1,3 GHz, który jest wykrywany jako 1 GHz z uszkodzonym (ukruszonym) rdzeniem. Próby uruchomienia procesora na nominalnej częstotliwości 1,3 GHz powodują niestabilność i restarty systemu, dlatego rozważano obniżenie taktowania do 1 GHz. W BIOS-ie nie można zmienić mnożnika, a temperatura procesora bez obciążenia wynosiła od 36°C do 44°C, co sugeruje potrzebę lepszego chłodzenia. Do testów stabilności i obciążenia polecano programy Prime95 (tryb In-place large FFTs) oraz Super PI, a także testy pod DOS-em (pc-check). Procesor przeszedł testy stabilności i pamięci RAM (memtest) bez błędów, jednak w niektórych grach (Colin McRae 2, Need for Speed Porsche) pojawiały się problemy z wyświetlaniem grafiki (artefakty, paski), podczas gdy inne gry (V-Rally 3 demo, Need for Speed Most Wanted) działały poprawnie. Podejrzewano uszkodzenie karty graficznej GeForce2 MX 400 64MB AGP lub problemy ze sterownikami ForceWare 71.84 i DirectX 9.0c. W systemie brakowało przyspieszenia AGP, co mogło wpływać na błędy graficzne. Zalecano testowanie grafiki programem 3DMark 2000 oraz sprawdzenie działania w trybie tekstowym i aktualizację sterowników oraz DirectX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA