logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Euroline - Zasilanie. Odtwarzacz się nie włącza.

hytrus2 26 Lut 2006 13:55 2309 7
REKLAMA
  • #1 2349808
    hytrus2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam problem z tym odtwarzaczem, mianowicie nie da rady go włączyc.
    Bezpiecznik jest cały.
    Prawdopodobnie jest coś z kondensatorami . Dzieje sie to raczej po stronie pradu przmiennego zasilacza.
  • REKLAMA
  • #2 2353708
    dwroblewski
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam napisz cos wiecej , jaki stoi tam uklad , mierzyles napiecie na elektrolicie?proponuje zaczac od pomiarow
  • REKLAMA
  • #3 2358581
    hytrus2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Prawdopodobnie jest cos z ładowaniem.
    Dziwi mnie to ze raz sie włacza a raz nie.
  • REKLAMA
  • #4 3206415
    mashgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    witam, mam ten sam problem z DVD2023D raz się włączy raz nie. Jak go rozkręciłem to dziwnie sie zachowuje bo jak wyjalem plyte zasilania i postawilem ja w pionie to o dziwno DVD zastartowało. Przelutowałem wszystko co jest możliwe na płycie, wyczyściłem i nic nie pomaga. Czasami uda się włączyć czasami nie. Pomierzyłem napięcia na płycie na wyjsciowych złączach są OK. Kable też są OK.Co może być przyczyną?
  • #5 3348635
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Mam to samo, może ktoś się wreszcie zlituje i odpowie.
  • REKLAMA
  • #7 3355450
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Do jakiego napięcia dopiołeś ten elek.Wymieniłem wszystkie.
    U mnie jest zamiast 24V-22V;12V-10V:5V-4,8V
    Tak było i przed wymianą elektrolitów.
  • #8 3355744
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    moze masz przerwe w trafie jak postawic to druciki sie stykna a jak normalnie w poziom to sie rozlanczaja

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzacza DVD Euroline, który nie włącza się pomimo sprawnego bezpiecznika. Podejrzenia padają na uszkodzenie kondensatorów po stronie prądu przemiennego zasilacza. W dyskusji sugerowano rozpoczęcie diagnostyki od pomiarów napięć na kondensatorach elektrolitycznych oraz sprawdzenie układu zasilania. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem w modelu DVD2023D, gdzie urządzenie działało nieregularnie, a po wyjęciu i ustawieniu pionowo płyty zasilania odtwarzacz uruchamiał się. Próby przelutowania elementów i czyszczenia nie przyniosły trwałego efektu. Wskazano możliwość przerwy w transformatorze lub problemów z przetwornicą po stronie wtórnej zasilacza. Rozwiązaniem okazało się dopięcie dodatkowego kondensatora do istniejącego w przetwornicy, co przywróciło stabilne włączanie i działanie urządzenia. Pomiar napięć wykazał niewielkie spadki względem nominalnych wartości, które jednak występowały także przed wymianą kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA