logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stroboskop 12 V do samochodu z dwoma palnikami?

koks3c 26 Lut 2006 22:53 2004 8
REKLAMA
  • #1 2352050
    koks3c
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Koledzy, naszło mnie zeby sobie cos niecoś sklecić otóz chodzi mi o stroboskop na 12 V do samochodu, dobrze by było na 2 palniki coś w tym stylu jak na tym http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=87747904
    JAkis wykaz częsci schamat, byłbym wdzięczny zadobrze opisane schematy jestem początkującym elektronikiem:D Bardzo proszę o odpowiedz.
    POZDRÓWKO moze na gg 9547673
    Przeglądałem troche forum, coś niecoś o tym pisze ale to jest jak dla mnie ciągle mało. :D
  • REKLAMA
  • #2 2352150
    maciekstyczen
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam.Kolego szanowny ciężko jest wymodić samaemu strobo do auta.te co są na allegro mają dosć fajny stosunek jakoiści co do ceny .naprawdę polecam .3m sie i powodzonka
  • #3 2352227
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Nie trzeba wcale wymyslać choć trzeba odrobine ruszyć głową. Wystarczy w szukajce wpisać stroboskop i pokrewne hasła (strobo 12V...) i poczytać sobie. Inną drogą jest wykorzystanie strobo na 220 V i zrobienie do niego przetwornicy z 12 na 220 (choć to trochę droga okrężna, bo można od razu zrobić przetwornicę dc/dc z 12 na 350 V). Zresztą o tym też już było wiele razy na forum.
    Proszę bardzo, choćby tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic194001.html
    Wynik wpisania do szukaja: "+stroboskop+12V"
  • REKLAMA
  • #4 2352911
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Ta aukcja z allegro to jesli sie nie myle jest zrobione na diodach...
  • REKLAMA
  • #6 2353956
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    widzlalem fajne stroboskopy w noraurto moze w twoim miescie jest taki sklep i do tego wszystko tanie
  • #7 2641096
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Ja popełniłem kiedyś stroboskop, ale sygnalizacyjny do jachtu, pracujący od 8V. Generował błyski na IFK120 średnio co 5 sekund. I najlepsze - tranzystor główny ciągle zimny (bez radiatora) nawet po 3 godzinach, a trafo wyciągnięte z jakiegos sterego magnetofonu, chyba TS 4/7... Ogólnie, układ udany, mało elementów i całkiem dobra sprawność. Dodam, że palnik wsadziłem do żółtej rurki od gazu do zapalniczek i było widać na morzu (stan morza 1, brak mgły, gwieździsta noc) aż po horyzont.
  • REKLAMA
  • #8 3065660
    radam5
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich. Niedawno zakupilem znajomemu stroboskop do samochodu na dwa palniki. Musialy one dzialac naprzemian czyli kilka mrugniec lewy pozniej kilka prawy. Wszystko niby jest ok ale czas jaki uplywa miedzy mruganim prawego a lewego jest za duzy.
    Czyli mrugnie sobie lewy chwila ciemnosci i dopiero prawy. Jezeli bym zrobil zdjecie plytki i sprobowal narysowac schemat to dalo by rade cos z tym zrobic żeby regulowac odstep czasowy miedzy prawym a lewym palnikiem?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy stroboskopu samochodowego na 12 V z dwoma palnikami. Użytkownik poszukuje schematów, wykazu części oraz opisów dla początkującego elektronika. W odpowiedziach podkreślono, że samodzielne wykonanie stroboskopu do auta jest trudne, a na rynku dostępne są gotowe urządzenia o dobrym stosunku jakości do ceny. Sugerowano poszukiwania schematów na forach elektronicznych, np. elektroda.pl, gdzie omawiane są układy stroboskopów 12 V, w tym przetwornice DC/DC podnoszące napięcie do około 350 V. Wspomniano, że niektóre stroboskopy wykorzystują tradycyjne palniki, a nie diody LED. Jeden z użytkowników opisał własny projekt stroboskopu sygnalizacyjnego na 8 V z tranzystorem i transformatorem z magnetofonu, charakteryzujący się niskim nagrzewaniem elementów. Poruszono także problem regulacji czasu przełączania między dwoma palnikami w stroboskopie samochodowym, sugerując wykonanie zdjęcia płytki i schematu w celu analizy i ewentualnej modyfikacji układu sterującego miganiem palników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA