Jaco18 napisał: Henry(k) napisz cos o swoim projekcie, może masz jakiś schemat, buduję sobie cos podobnego, twoje materiały bardzo by mi się przydały.

A więc zaciekawiony projektem dekodera Dolby Surround w którymś EP opartym na kości uPC1892 NEC'a postanowiłem sobie coś takiego zrobić

.
Na wejściu mam selektor na 4052. Sygnał wybieram z dwóch gniazd EURO lub 2 gniazd czincz. Pod jedno Euro miałem podłączone VCR a do drugiego TV. Czyli mam przelotkę dla sygnału Video natomiast wybieram sygnał audio z VCR lub TV bo EURO mi na to pozwala. Za przełącznikiem trafia sygnał na podwójny WO NE5532 o wzmocnieniu 1 (taki wtórnik separujący) z którego sygnał podaję już na dekoder surround NEC'a. Za potencjometry robi mi DS1806-010. Dodatkowo zrobiłem sumator sygnału L i P z wyjścia dekodera i przez DS1802 podaję go na osobne wyjście liniowe do zasilania suba. Wyjścia uPC1892 sterują czterema końcówkami mocy (L, P, C, Tył) na TDA1514A. Wzmacniacze zasilam z trafa toroidalnego 200W 2x24V (no i tu przesadziłem, 2x19V było by OK) włączanym przekaźnikiem. Dodatkowo małe trafko 8W zasila część cyfrową i część analogową (napięcie wyłączane także przez procek). Część cyfrowa, to AT89C52, 24C32 do pamiętania ustawień potencjometrów (za duża, ale mam tego ponad 500szt i nikt nie chce tego odkupić) oraz odbiornik podczerwieni. Pilot wybrałem z tunera sat KR900 bo takie serwisowałem i mam kilka nówek, poza tym pasuje mi układ klawiatury. Sygnały nie są RC5 więć oscylem cyfrowym zczytałem przebiegi i zaprogramowałem w kostkę (wtedy nie wiedziałem że jest Bascom więć męczyłem asm, zresztą w basicu to by nie przeszło). Wizualizacją aktualnego trybu pracy oraz prowadzonych ustawień zajmuje się LCD 1x16 oraz dioda LED. Niestety nie za bardzo chce mi się wydawać stówkę na VFD.
Przełącznik 4052 sterowany jest przez bufor 74LS07 typu OC ze względu na różnicę napięć.
Wszystko zapakowane w ładną obudowę po dekoderze VideoCrypt: Thomson TD200V. Jest elegancka, prosta do adaptacji i razem z bebechami nóweczka kosztuje 15PLN na giełdzie (kupiłem 10szt

).
Schematy... no więc aplikacja TDA1514, aplikacja uPC1892CT, WO jako wtórnik o wzmocnieniu 1, DS1802 i DS1806... klocki jak widać. Jedynie przy konstrukcji płyty cyfrowej trzeba się wykazać twórczością.
Efekt końcowy: zajebisty

"Armagedon" z VHS'a HiFi wymiatał po pokoju. Dźwięki wybuchów i innych efektów (np. spadające belki i ich metaliczne odgłosy których w stereo za cholerę nawet później nie słyszałem) powalają. Nawet po pół godziny latanie z Freezem do radiatora co 15 minut mi nie przeszkadzało

I wszystko na czterech porządnych głośniczkach Wharfedale o mocy 10W z zestawu Surround od tunera PACE MSS-1000

.
No i troszkę mam do poprawy (trafo, pykanie przy przełączaniu, kwestia regulacji wzmocnienia poszczególnych kanałów, obsługa długiego naciskania klawisza na pilocie), ale jakoś się przeciąga do dnia dzisiejszego od 3 lat... Chyba go wykończę w końcu aby grało porządnie, może komuś sprezentuję a sam teraz choruję na prawdziwe KD

.
Życzę podobnych jak nie lepszych efektów z pracy.