logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 55mt - migający obraz, brzęczenie i porażenie prądem przy dotyku

navy4 27 Lut 2006 00:36 1143 10
REKLAMA
  • #1 2352380
    navy4
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    witam
    otoz mam taki problem, telewizor ten ma problemy z wyswietlaniem obrazu a mianowicie, na niektorych kanalach brzeczy na innych miga, a do tego obraz lata jak tylko pokaze sie jakis pasek z napisem...kabelek antenowy w 100% sprawny...aha do tego jeszcze jak czsami sie dotknie koncowki wyscia antenowego to lubi popiescic pradem :P czy moze mi ktos powiedziec co sie da z tym wszystkim zrobic, jezeli lutownica+checi+kondensatorki albo cus to dam rade bo tyle mam :P aha jeszcze na koniec dodam ze ten tv jest juz dostrojony na maxa ze lepiej sie nie da (dostrajanie reczne tzn wskaznik dostrojenia wychylony max na prawo, gdy dam troch w lewo to obraz jeszcze staje sie gorszy i audio trzeszczy na maxa)
    Prosze o pomoc i dzienki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2352393
    LUCZAK
    Poziom 19  
    Zestruj a najlepiej wymień filtr ARCz.
  • #3 2352721
    navy4
    Poziom 12  
    ok a gdzie sie znajduje ten filtr i jak wyglada :P
  • REKLAMA
  • #4 2352806
    Yahoo
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    a sprawdziłeś prawidłowość i czystość napięcie może elektrolity w zasilaniu a póżniej elektrolity w P.CZ.

yahoo
  • REKLAMA
  • #5 2353448
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2353525
    jez
    Poziom 31  
    Ocena: 42
    Przenioslem z TV.
  • #7 2355033
    navy4
    Poziom 12  
    dzienki za przeniesienie a wracajac do tematu gdzie i jak mam sprawdzic tam napiecie...mam miernik ale w sprawach elektroniki jestem noga chociaz mam pelen zapal
  • #8 2366849
    navy4
    Poziom 12  
    help :cry:
  • #9 2367334
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4425
    ściągnij sobie schemat sprawdz napięcia w/g schematu napisz jakie są wyniki.
  • #10 2368685
    contink
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ja taki objaw miałem gdy był uszkodzony zasilacz antenowy, brak filtracji napięcia zasilającego wzmacniacz antenowy.
  • #11 2371562
    navy4
    Poziom 12  
    no wporzadku ale w koncu co mam zrobic jaki koszt bylby czesci a jaki jakbym zaniusl to do naprawy

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Thomson 55mt wykazuje problemy z wyświetlaniem obrazu, takie jak migotanie, brzęczenie na niektórych kanałach oraz porażenie prądem przy dotyku końcówki wyjścia antenowego. Antena i kabel antenowy są sprawne, a ręczne dostrojenie sygnału jest maksymalne i nie poprawia jakości obrazu. Wskazano na możliwą usterkę filtra ARCz, który należy zlokalizować i ewentualnie wymienić. Zalecane jest także sprawdzenie napięć zasilania oraz kondensatorów elektrolitycznych zarówno w zasilaczu, jak i w części P.CZ (prawdopodobnie część przetwarzania sygnału). Konieczne jest posiadanie schematu elektrycznego do prawidłowego pomiaru napięć i diagnozy. Jeden z użytkowników sugeruje, że podobne objawy mogą wynikać z uszkodzonego zasilacza antenowego lub braku filtracji napięcia zasilającego wzmacniacz antenowy. Koszty naprawy zależą od wymiany części i ewentualnej usługi serwisowej. Wskazano, że sama lutownica i chęci mogą nie wystarczyć do skutecznej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA