logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

miernik przesunięcia fazowego - praktyczne wykonanie

dankam 28 Lut 2006 11:50 2290 2
REKLAMA
  • #1 2357037
    dankam
    Poziom 10  
    witam
    proszę o jakąkolwiek pomoc w tej kwestii - mianowicie muszę wykonać praktycznie miernik przesunięcia fazowego w paśmie telefonicznym - czyli od (0,3 - 3,4) kHz. Nie jest to sztywny przedział. Generalnie musi on zawierać w paśmie akustycznym. Proszę o cokolwiek, co mogłoby mi pomóc - schematy ideowe, blokowe, itd
  • REKLAMA
  • #2 2357189
    DefaultUser
    Poziom 11  
    Mam podobny problem, więc jeśli można podepnę się pod temat ;). Może autor tematu też na tym skorzysta.

Problem jest mniej więcej taki jak w tym poście.

Jednym słowem mam generator (sinus, kilka kHz, 2V, częstotliwość stała) i sygnał z niego podaję na czujnik indukcyjny. Z czujnika otrzymam sygnał w tej samej częstotliwości i napięciu około 200mV (tego dokładnie nie wiem, ale załóżmy, że tak będzie :)). Miernik będzie na AVR.
    Zmiana fazy będzie niewielka, a ja ją potrzebuję dokładnie określić.

Wymyśliłem sobie, że sygnał z czujnika wzmocnię za pomocą prostego wzmacniacza pomiarowego, a następnie porównam go z sygnałem z wzmacniacza. Chciałem wykorzystać do tego detektor fazy z jakiejś PLLki, np. 4046, ale w tym przypadku muszę chyba zmieniać sygnał na prostokąt (nie wiem jak to jest z LM565, bo nie mogę się doszukać konkretnych informacji). Sygnał z detektora -> filtr -> przetwornik A/C, bo chcę mieć możliwość ustawiania próbkowania.

Wiem, że na jedno wejście detektora z 4046 mogę podać sinusa, ale czy mogę tak zrobić z drugim wejściem, a jak nie czy umożliwi mi to LM565 (NE565)?
    A może wykorzystać MC1496?

Może ma ktoś inny pomysł, na realizację tego problemu, bez korzystania z detektora fazy? Ewentualnie kilka dobrych porad na co muszę zwrócić uwagę.
  • #3 2358083
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    To znaczy jest jakiś generator (lub będzie) i układ, przez który jego sygnał przechodzi,
    i należy określić, o ile przesunie się faza sygnału przy przejściu przez ten układ?
    Można by tak: sygnał z generatora, i z wyjścia układu podać na jakiś wzmacniacz
    z ogranicznikiem, żeby z tego wyszedł prostokąt (ważne, żeby wychodził symetryczny),
    i potem na układ cyfrowy, który po otrzymaniu zbocza na wejściu ustawia na wyjściu
    '0' lub '1' zależnie od tego, na którym wejściu dostanie to zbocze; uśrednić, i gotowe.
REKLAMA