logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyświetlacz Opel Vectra. Brak informacji z radia na wyświetlaczu.

grzep 28 Lut 2006 18:43 5797 9
REKLAMA
  • #1 2358601
    grzep
    Poziom 11  
    Witam. Mam taki problem Mam w vectrze radio delco car 500. Sterowanie przy kierownicy działa bez zarzutu, jednak na wyświetlaczu brak jest informacji z radia, jest tylko data, godzina i temperatura. Rozkręcałem deskę i wszystko wydaje się być w porządku z połączeniem. Może ktoś wie co może być przyczyną tego problemu. Sam wyświetlacz jest padnięty, bo nie wyświetla wszystkich linii, jednak nie sądzę, by to było przyczyną, powinien działać....jednak nie działa. Ktoś może miał coś podobnego???
  • REKLAMA
  • #2 2358658
    adam.p123
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    wszystko na temat wyświetlacza w oplu znajdziesz tutaj http://www.studio24.prv.pl/ tam na boku masz taką zakładke wyświetlacze w oplu. Pozdrawiam
  • #3 2358846
    ziarus1
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Jak wlonczysz radio znika data ?
  • REKLAMA
  • #4 2358933
    Adrian2000
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    ja mam podobny problem przy astrze wlozylem radio car 500 i tez nie wyswietla sadze ze jest inaczej podlaczony wyswietlacz we wtyczce poniewaz jak wlozylem radio car 400 to wyswietla bez zarzutu.
  • #5 2358956
    ziarus1
    Poziom 22  
    w atrze masz pewnie szyne 8bit a radio wysyla 10bit trzeba to zmienić trzymając prayciski 4i6 wlonczyć radio
  • #6 2359116
    Adrian2000
    Poziom 12  
    jaki przycisk? gdzie on sie znajduje???z gory dziekuje za odpowiedz

Dodano po 3 [minuty]:

i jeszcze jedno czy gdybym wlozyl do auto pozniej radio np. car 4000 to bedzie tez wyswietlac czy tez trzeba cos zmieniac. dzieki narazie

Dodano po 6 [sekundy]:

i jeszcze jedno czy gdybym wlozyl do auto pozniej radio np. car 400 to bedzie tez wyswietlac czy tez trzeba cos zmieniac. dzieki narazie
  • REKLAMA
  • #7 2359142
    ziarus1
    Poziom 22  
    Przycisk to nr pamieci radia musisz przytrzymac 4i6 następnie wlonczyć radio aby zmienić organizację wyświetlacza z 10 na 8 cyfr w niektórych radiach jest to3i5
  • REKLAMA
  • #8 2359185
    Adrian2000
    Poziom 12  
    ok dzieki sprobuje.
  • #9 2360110
    grzep
    Poziom 11  
    Muszę przyznać się do lenistwa...Najpierw zapytałem a potem przestudiowałem forum i trochę się dowiedziałem... Wynika z tego, że bardzo prawdopodobne jest że muszę odblokować wyświetlacz TECHem.
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie to można zrobić w Warszawie najtaniej i czy jeśli teraz odblokuję to zmieniając radio na inne (Blaupunkt lub VDO) będę musiał to zrobić ponownie?
  • #10 2360505
    ziarus1
    Poziom 22  
    jak na innym radiu dzialal to nie musisz odblokowywac.
    bo juz ma zmieniony index kodu na wspólpracę z radiem . niektóre ople fabrycznie nie wyposazone w radia mialy zmienione indexy kodu po to aby po montażu radia z wyswietlaczem i podaniu zasilania na aktywną antenę nie zanikalo wyswietlanie daty bo sterowanie przelonczaniem wyswietlacza jest realizowane wlasnie tym przewodem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Opel Vectra z radiem Delco Car 500 występuje problem z brakiem wyświetlania informacji radiowych na ekranie – widoczna jest jedynie data, godzina i temperatura. Sterowanie radiem z kierownicy działa poprawnie, a połączenia wydają się być prawidłowe. Możliwą przyczyną jest niezgodność organizacji wyświetlacza między radiem a instalacją samochodu, gdyż niektóre modele Opli (np. Astra) mają 8-bitową szynę wyświetlacza, a radio Car 500 wysyła dane w 10-bitowym formacie. Rozwiązaniem jest zmiana trybu wyświetlacza poprzez przytrzymanie przycisków pamięci 4 i 6 podczas włączania radia, co przełącza wyświetlacz z 10 na 8 cyfr. W niektórych modelach stosuje się kombinację 3 i 5. W przypadku fabrycznie nie wyposażonych w radio Opli może być konieczne odblokowanie wyświetlacza za pomocą narzędzia TECH, co pozwala na poprawną współpracę z radiem i aktywną anteną. Po odblokowaniu zmiana radia na inne modele (np. Blaupunkt, VDO) zwykle nie wymaga ponownego odblokowywania, jeśli wyświetlacz działał wcześniej z innym radiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA