logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Siemens C55 z komputerem jako modem GPRS – wymagane programy i konfiguracja

MiL999 02 Mar 2006 08:49 3711 19
  • #1 2364472
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Czytałem ostatnio o podłączeniu telefonu komórkowego do komputera i wykorzystaniu go jako modemu. Była to Nokia podłączana przez Bluetooth. Zastanawiam się czy nie dało by się tego zrobić z innymi telefonami. Mam Siemensa C55 i on tez obsluguje GPRS ale potrzebny jest do tego raczej specjalny program. Czy ktoś już używał Siemensów w ten sposób?
  • Pomocny post
    #2 2366025
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    A nie lepiej u źródeł sprawdzić ?
    Ze strony siemens.pl
    C55 GPRS Modem

Oprogramowanie GPRS Modem Assistant pozwala na automatyczną konfigurację modemu w twoim laptopie lub PC UWAGA: Wersje językowe Oprogramowania GPRS Modem Assistant oraz systemu Windows muszą byś zgodne. Oprogramowanie działa również z: S45/ME45/M50/MT50/C55.
    Program tutaj http://download.benqmobile.com/repository/199/19938/gprs_modem_assistent_v41109.exe
  • #3 2368281
    MiL999
    Poziom 26  
    Nie szukałem bo narazie tylko teoretycznie chciałem o to zapytać ale widze ze chyba nie ma z tym wiekszego problemu. Dzięki.
    Sprawdze ten program i zobacze czy dziala.
  • #4 2369101
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    przeda zabawa sprawdz w swojej sieci ile kosztuje połączenie gprs
  • #5 2384539
    MiL999
    Poziom 26  
    Wszystko byłoby chyba dobrze ale mam problem z połączeniem telefonu z komputerem przez kabel RS. Komputer nie widzi telefonu. Dziwne jest to że jeden program do zarządzania telefonem (nie pamietam teraz nazwy) dziala bez problemów przy dowolnych ustawieniach portów czyli kabel jest chyba dobry. Dodatkowo na innym komputerze wszystko dziala bez problemow. Nie zmienialem nigdy ustawien portów COM więc nie wiem dlaczego nie można się połączyć z telefonem. W ciągu tygodnia komputer zobaczył telefon tylko raz na chwilę.
    Co moze byc tego przyczyną?
  • #6 2384704
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    Jezeli działa na jednym to na innych też musi ! tylko kwestia ustawień w programie --> czyli połączenie COM? --> prędkość ??? - tu można wybrać różne prędkości nie na wszystkich działa i powinien zobaczyć fona ! a jakich programów używasz do łączenia ?
    Może jeszcze poczytaj tu http://forum.siemensinfo.pl/search.htm?mode=results
  • #7 2384836
    Piotrek1970
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Jeżeli pracujesz pod Windows'em to jest możliwe, że podczas uruchamiania systemu program dostarczony od producenta telefonu rezerwuje sobie port COM i żaden inny program nie ma do niego dostępu. Po pierwsze musisz telefon zainstalować jako modem i skonfigurować połączenie - w Twoim przypadku GPRS. W chwili obecne nie pamiętam dokładnie ale chyba najpierw należy wykonać tzw atach do sieci i następnie wybrać połączenie *99# w przypadku user/password to operatorzy mają różnie: Plus puste pola, Era erainternet/erainternet, Orange do niedawna ppp/ppp obecnie nie wiem. Szczegółowe instrukcje jak to wykonać "z palca" będą dostępne wieczorem jak wrócę do domu, przetestuje i mogę podać na forum.

p.s.: sam korzystam wyłącznie z EGPRS i 3G via N6680
  • #8 2384858
    Oineh
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ja się podłączałem do kompa przez IRD'e jak takową twój simens posiada. Programik do iobsługi GPRS pod irdą mam gdzieś w domu jak potrzeba to podrzucę. Mój fonik to C65. Tylko to djablo wolne. Wolniejsze chiba niż tepsa.
  • #9 2384879
    MiL999
    Poziom 26  
    Dziwne jest to że np. program HyperTerminal łączy sie z telefonem przy różnych prędkościach bez problemu. Mam kilka programów do zarządzania telefonem np. Siemens Suite (piszę z pamięci) i one prawie nigdy nie mogą połączyć się z telefonem bez względu na ustawienia. Często jest tak że przy próbie połączenia telefon się wyłącza. Działa tylko jeden mały programik do wysyłania smsów itp.
  • #10 2389564
    pasylw
    Poziom 12  
    Droga taka zabawa z GPRS ja sam do niedawna jechałem swoją Motorolą w ten sposób ale tylko GG (i to z powyłączanymi reklamami). Na strony lepiej nie wchodzić bo żre niemiłośiernie kilobajty. Ale w sieci Orange wychodziło mi za 2 godziny na GG koło 1 zł w innych posobnie raczej jest.
  • #11 2540143
    adileon
    Poziom 11  
    Miałem to samo - telefon Siemens S45i, kabel kupny na COM.
    Działały programy serwisowe (Feria), modem odpowiadał przez Hiper Terminala, a nie chciał działać z okienka właściwości modemu, nie działało też połączenie z Internetem przez GPRS.

U mnie była to kwestia kabelka, ten kupny okazał się uproszczoną wersją (serwisowy) zbudowaną tylko na dwóch tranzystorach. Nie było w nim układu MAX232.
    Zbudowałem sobie porządny na MAX232 i modem od razu zaczął działać.

Niestety podczas aktywnego połączenia GPRS z Internetem, czasem pojawiał się na telefonie napis "Szukam Sieci" i transmisja zamierała na chwilę.
    Znalazłem w Internecie informację, że dzieje się tak z powodu zbyt dużego napięcia na wyjściu MAX232 (5V) co powoduje "głupienie" modemu w telefonie. Facet polecał przejście na IRD-ę.

Ja natomiast dodałem prosty dzielnik napięcia na rezystorach 1k i 3k9 i od tej pory wszystko działa wyśmienicie.

Co do kosztów. To polecam program PSI - darmowy oparty na sieci jabber. Można zarejestrować się na serwerze np. jabber.aster.pl i mieć wtycznki do GG, Tlen, ICQ itp.
    Program jest Open Source, nie przesyła żadnych reklam ani zbytecznych informacji.
    Godzina rozmowy to ok 100kB przesłanych w obie strony co daje 3 grosze na karcie SimData (pre-paid do GPRS-u w Plusie).
  • #12 2546405
    MiL999
    Poziom 26  
    Dzięki Adileon za odpowiedz. Podejrzewałem już kabelek ale trochę dziwne jest to że on działa na innym komputerze bez problemów a na moim nie chce. Ale chyba kupię nowy kabel i zobaczę czy to coś pomoże.
  • #13 2546971
    hrabia86
    Poziom 11  
    Ja mam C55 i chodzi mi wszystko bez problemu. Mam kalbelek na COM i specjalną kartę SIMDATA którą można kupić w salonie Plus GSM. Tam mają 100KB za 3 grosze. Nie potrzebujesz zadnego oprogramowania do tego telefonu. Ja poprostu podączyłem telefon i zainstalowałem modem (ze sterownikiem od siemensa s45) I zainstalowało mi sie bez problemu wszystko i działa. Już działa wszystko od 20 stycznia bez problemu. A prędkość jest można powiedzieć modemowa.

Dodano po 38 [sekundy]:

Ja mam C55 i chodzi mi wszystko bez problemu. Mam kalbelek na COM i specjalną kartę SIMDATA którą można kupić w salonie Plus GSM. Tam mają 100KB za 3 grosze. Nie potrzebujesz zadnego oprogramowania do tego telefonu. Ja poprostu podączyłem telefon i zainstalowałem modem (ze sterownikiem od siemensa s45) I zainstalowało mi sie bez problemu wszystko i działa. Już działa wszystko od 20 stycznia bez problemu. A prędkość jest można powiedzieć modemowa.
  • #14 2547477
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Mam siemensa CXT70 i pod win98 zadnych sterownikow ani specjalnego softu nie trzeba. Laczylem sie modemem GPRS przed podczerwien - wystarczy wrzocic "modem standardowy 56k" i wszystko dziala jak nalezy :)
  • #15 2547566
    MiL999
    Poziom 26  
    Tu nie chodzi o problem ze sterownikami do modemu tylko o problem z podłączeniem wogóle telefonu do komputera. Niewiele programów go widzi.
  • #16 2562150
    adileon
    Poziom 11  
    MiL999 widzę Ty mój krajanin jesteś :).
    Wiesz co do kableka to musisz kupić koniecznie data cable a nie serwisowy.
    Właśnie zamówiłem taki na Allegro dla siostry. Do mojego (i jej) telefonu kosztuje 6,50 a do Twojego ok. 9 zł.
    Zobaczymy co przyjdzie.
    Najwyżej wykorzystam samą wtyczkę.
    Dam Ci znać czy będzie działać.
  • #17 2562865
    MiL999
    Poziom 26  
    O dzięki krajaninie :) Możesz mi podesłać linka do tego kabla na allegro?
    No i daj znać jak działa jak będziesz miał kabel.
  • #18 2566746
    adileon
    Poziom 11  
    Linku nie udało mi się wkleić. Poszukaj numer przedmiotu = 98892740
    Co prawda koszt wysyłki 7zł jest bliski ceny samego kabla, ale facet ma dużo innych akcesoriów do C55, możesz coś sobie wybrać przy okazji. Z resztą on ma firmę w Świdniku, może da się osobiście odebrać.
    Mój kabel jeszcze nie dotarł, jak będę go miał w domu to sprawdzę i dam znać.
  • #19 2566794
    MiL999
    Poziom 26  
    Ok dzieki. Jak bedziesz mial kabel to daj znac czy dobrze dziala.
  • #20 2566802
    adileon
    Poziom 11  
    A jeszcze lepiej wejdź w kategorię Telefony i Akcesoria › Akcesoria GSM › Kable › Siemens i wyszukaj C55. Będzie zego z 50 sztuk :) . Najtańszy za 5,20 (przedmiot numer 98294356). Sprzedawca pisze, że nadaje się do gprs. Można mu zadać zapytanie aby się upewnić.

Dodano po 3 [godziny] 38 [minuty]:

Kurcze, to Allegro jest niesamowite. Kupiłem kabel do transmisji PC, ładowarkę samochodową i zestaw stereo HF do Nokii za 21zł i to razem z wysyłką!!!

A tak do rzeczy. Kabel (firmy BeSt) działa wyśmienicie. I to zarówno jako Data (do GPRS Internet) jak i serwisowy (feria, kalibrowanie baterii itp.) Przypominam - Siemens S45i, ale sądzę że do swojego Telefonu też uda Ci się kupić działający.

Podsumowanie tematu

✨ Siemens C55 może być używany jako modem GPRS podłączony do komputera, jednak wymaga to odpowiedniego oprogramowania i właściwej konfiguracji. Oficjalny program GPRS Modem Assistant dostępny na stronie producenta umożliwia automatyczną konfigurację modemu w systemie Windows, przy czym wersje językowe oprogramowania i systemu muszą być zgodne. Do połączenia telefonu z komputerem najczęściej używa się kabla RS (data cable), który musi być odpowiedni do transmisji danych (nie serwisowy). Problemy z wykrywaniem telefonu przez komputer mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień portów COM, konfliktów sterowników lub niewłaściwego kabla. Zaleca się instalację telefonu jako modemu i konfigurację połączenia GPRS z użyciem odpowiednich komend AT oraz parametrów połączenia (np. *99#). W niektórych przypadkach lepszą stabilność zapewnia połączenie przez podczerwień (IRD). Użytkownicy zgłaszali, że kable z układem MAX232 działają stabilniej, choć czasem wymagają modyfikacji napięcia wyjściowego, aby uniknąć problemów z modemem telefonu. Koszty transmisji GPRS zależą od operatora i taryfy, a prędkość połączenia jest zbliżona do modemowej. Niektóre programy do zarządzania telefonem mogą mieć problemy z połączeniem, natomiast HyperTerminal i dedykowane sterowniki modemu działają poprawnie. Dla Siemens C55 dostępne są dedykowane kable i oprogramowanie, a instalacja modemu może odbyć się bez dodatkowego oprogramowania, jeśli używa się odpowiedniej karty SIM i kabla data.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA