logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trochę inny ściemniacz. Zapalenie żarówki po wyłączeniu zasilacza.

JarekGD 02 Mar 2006 08:58 2058 8
REKLAMA
  • #1 2364496
    JarekGD
    Poziom 11  
    witam
    przeglądałem artykuły o ściemniaczach ale nie znalazłem takiego rozwiązania o które mi chodzi...
    interesuje mnie to, że po załaczeniu zasilania nic się nie dzieje, a dopiero po jego wyłączeniu zapala się żarówka i zaczyna lekko gasnąć...
    może być pod 12V
    da się??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2364973
    Arek400
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam.
    Rozwiazanie jest bardzo proste, ale nie bardzo rozumiem zastosowanie.
    potrzebujesz:
    1. Prostownik może być jednopołówkowy (pojedyncza dioda
    2. Przekaźnik - do wykorzystania styki bierne
    3. Kondensator elektrolityczny (350V) pojemność w zależności od mocy żarówki i czasu gaśnięcia.
    Układ powinien wyglądać następująco: wyłącznik załącza przekaźnik, w którym wykorzystujesz tylko styki bierne, oraz podaje napięcie na układ prostownika za którym znajduje się kondensator, wyjście z kondensatora poprzez styk bierny przekaźnika połączone z żarówką. Układ działa tak , że po podaniu napięcia ładuje sie kondensator obród żarówki jest rozwarty poniewaź przkaźnik trzyma, w momencie wyłączenia przekaźnik puszcza i rozładowuje kondensator poprzez obwód żarówki.
  • REKLAMA
  • #3 2365153
    JarekGD
    Poziom 11  
    no i w sumie o to by chodziło ale jak byś mógł troche bardziej mi pomóc w szczegółach: czyli jak by to wyglądało przy zastosowaniu przekaźnika(jaki) na 12V i jaki kondensator taki który by podał napiecie na diodę led?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2367632
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    A może po prostu tak to zrobić. Sorki za beznadziejny schemat.
    Załączniki:
    • Trochę inny ściemniacz. Zapalenie żarówki po wyłączeniu zasilacza. sciemniacz.GIF (1.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 2368201
    Arek400
    Poziom 14  
    Witam.
    W układzie jaki podał Jarik zakładajac, że napięcie stałe jest 12V rezystor dla diody LED powinien mieć wartość ok 1kΩ (12/1000=12mA), pomijając napięcie progowe LED ok 1,7V stała czasowa układu wynosi dla pojemności kondensatora 1000µF ok 1s (T=R×C). Łatwo policzysz sobie jaka musi byc pojemność kondensatora dla interesującego Cię czasu świecenia diody. Pamietaj, że gabaryty kondensatora zależą od jego napięcia i pojemności :-).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2368290
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jarik napisał:
    A może po prostu tak to zrobić. Sorki za beznadziejny schemat.

Dodałbym jeszcze rezystor ograniczający prąd ładowania kondensatora.
    Przy dużych pojemnościach w tym połączeniu zasilanie chwilowo pracuje na zwarciu. Poza tym nie jest to "zdrowe" dla kondensatora.
    Pozdrawiam.
  • #7 2368566
    JarekGD
    Poziom 11  
    dzieki za zainteresowanie
    ale trochę się gubię, to w końcu dla zasilacza 12v 100mA i diody na ok 3V jaki muszę dać kondensator? zeby łagodnie wygasił się w ciągu ok 10 sek a co do przekaźnika to rozumiem ze kazdy byle na 12v?
  • Pomocny post
    #8 2369055
    Arek400
    Poziom 14  
    Co do przekaźnika to najlepiej żeby cewka była wysokoomowa, są takie miniaturowe przekaźniki nawet pasują w podstawki od scalaków. Jeśli to ma być 10s to ok. 10000uF/16V - wiem będzie duży, ale nie ma nic za darmo. Istnieją inne rozwiązania twojego problemu ale nie są już tak proste ;-)

Dodano po 16 [minuty]:

Wiesz pofatygowałem się i sprawdziłem doświadczalnie - dla rezystancji 1.1kOhm wystarczy 4700uF, to daje jakieś 15s do zupełnego wygaszenia diody.
  • #9 2369251
    JarekGD
    Poziom 11  
    super, dzieki za pomoc idę póbować w praktyce...
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowego ściemniacza, w którym żarówka zapala się dopiero po wyłączeniu zasilania 12V i stopniowo gaśnie. Proponowane rozwiązanie obejmuje układ z prostownikiem jednopołówkowym (diodą), przekaźnikiem wykorzystującym styki bierne oraz kondensatorem elektrolitycznym, który po naładowaniu podczas zasilania rozładowuje się przez żarówkę po wyłączeniu zasilania, powodując jej stopniowe wygaszanie. Dla diody LED przy 12V zalecany jest rezystor około 1kΩ, a stała czasowa wygaszania zależy od pojemności kondensatora i rezystancji (T=R×C). Przy prądzie 100mA i czasie wygaszania około 10 sekund sugerowano kondensator o pojemności około 4700µF do 10000µF przy napięciu 16V. Zaleca się stosowanie przekaźnika z cewką wysokoomową, najlepiej miniaturowego, oraz dodanie rezystora ograniczającego prąd ładowania kondensatora, aby uniknąć zwarć i uszkodzeń. Układ jest prosty, ale wymaga doboru elementów odpowiednio do mocy i czasu wygaszania żarówki lub diody LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA