logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 10 diod LED 5mm i rezystory pod 12V w komputerze?

conQeror 02 Mar 2006 15:54 939 2
REKLAMA
  • #1 2365773
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Witam

Na początek Chcę przeprosić za tak laickie pytanie, ale niestety jestem laikiem. Chcem podświetlić kompa mam 10 diodek niebieskich 5mm i 10 rezystorów do nich. Wszystko ma być pod 12V czyli mam połączyć wszystko tak jak na zamieszczonym rysunku?
    Załączniki:
    • Jak połączyć 10 diod LED 5mm i rezystory pod 12V w komputerze? diody.JPG (11.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2365844
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.

Mozesz tak polaczyc.Mozesz rowniez polaczyc diody szeregowo stosujac jeden rezystor ale o wiekszej mocy.W Twoim przypadku lepiej bedzie polaczyc rownolegle czyli tak jak na Twoim rysunku.Rezystory w obu przypadkach dobierasz na podstawie prawa Ohma R=U/I gdzie I - prad diody.Na elektrodzie jest duzo postow dotyczacych polaczen diod.Uzyj funkcji szukaj.

Pozdrawiam.
  • #3 2365904
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Dzięki wielkie. Wiem że mogę szeregowo z jednym większym rezystorem i tak chciałem zrobić, ale z lenistwa, ponieważ mama jechała na zakupy wysłałem ja przy okazji do elektronicznego no i niestety zamiast jednego większego kupiła po 1 małym na każdą diodę, więc postanowiłem wykorzystać to co mam. Tak więc zabieram się do pracy, a temat zamykam.

Pozdrawiam
REKLAMA