logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakiej mocy subbasy do Peavey 1522HC, Peavey ES-15?

kac1per 03 Mar 2006 00:26 1779 8
REKLAMA
  • #1 2367957
    kac1per
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam zamiar powiększyć arsenał PA w swoim zespole. W tej chwili gram na Peavey 1522HC (250W RMS, 500W RMS Program) a na to stawiam Peavey ES-15 (chyba 150W).Góra w tym sprzęcie gra pięknie ale aż prosi się o więcej basu. Jaką moc subbasów proponujecie do tego sprzętu. Zastanawiam się też nad rozwiązaniem rozdzielenia pasma. Chyba żeby nie dawać basu na Peavey-e będę musiał kupić crossover (czy macie lepszą propozycję?) Co do basów czekam na radę bo jestem w kropce. Początkowo myślałem o niskobudżetowych Audiomegach na STX-ach (350W RMS, 95dB przy 8Ω na gumowym zawieszeniu). Gdzieś w necie przeczytałem że stx-y na basach przyzwoicie się sprawdzają. Teraz jak trochę poszukałem na elektrodzie, zniechęciłem sie do audiomegi i STX-ów. Nie chciałbym wydawać na sprzęt zbyt dużo kasy, ale z drugiej strony nie chcę też kupić byle czego. No i ostatnie w tym kolaboracie pytanie jaką końcówką napędzić basy które zaproponujecie.
  • REKLAMA
  • #2 2368506
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Hmmm mozesz poeksperymentopwać z STX 38/300/xx - jest duzo konstrukcji tego typu i naprawde ludzie nie narzakają z tym,zę większość to BR ale "sebidinio" zrobił tubę i jest z niej BARDZO zadowolony choć większość go za to objeżdża,ze STX sie nie nadajedo tuby itd.Ale olać to - jemu sie podoba i odpowiada to popytaj jego lub jeśli jesteś z Wawy umów sie z nim na odsłuch.

Ew. mozesz kupić coś używanego - ja np. kupiłem odwrtoki/tuby POLAUDIO za 1400 zł ostatnio...

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2368747
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    glosniki STX-a nei sa takie zle jak za te pieniadze. Trudno kupic cos estradowego za takie pienaidze.
    Celestion, eminence czy beyma to dobre ale duzo drozsze firmy.

Nowa seria estradowa alpharda jest tez calkiem niezla tylko nie nalezy przesadzac z moca.
  • REKLAMA
  • #4 2368869
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Racja IREK 2 :D .

Ja w sumie nie mam STXów(mam tylko JBL TR i odwrotki Polaudio na BEYMA)ale czytam,czytam,czytam i jeszcze raz czytam o nich na forum i NAPRAWDE mozna niezłe rzeczy z nich wyczarować przy odrobinie wiedzy/pomocy.

Sam myślę złożyc jakieś basy na STX na mniejsze sale bo odwrotki w małych salach nie mają sensu,ale jak sie zdeyduje to POCZYTAM FORUM i NAPEWNO COŚZNAJDE ODP.

Użyj opcji SZUKAJ i poczytaj - napewno coś cie zainteresuje

POZDR
  • Pomocny post
    #5 2369907
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Przede wszystkim kilka słów o funduszach. To jest jedna z podstawowych informacji przed dalsza zabawa.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #6 2372081
    kac1per
    Poziom 11  
    Na Allegro znalazłem basy ADS S-400/8 na głośnikach BEYMA (właśnie mailuje o model). Co sądzicie o tych kolumnach. Na razie cena przyzwoita, ale do końca licytacji jeszcze trochę czasu. Co do kwoty to chciałbym wyrobić się w okolicach 1000zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2396524
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Pisałem w dniu rozpoczęcia aukcji do gościa i odpisał,ze liczy za nie dostać 1500:!::!::!::!::!: zł - ŚMIECH NA SALI no ale cóż - zdaje sie nawet do 1000zł nie dojechał...

Ale fakt faktem,ze to solidne basy, więc polecam :D .
  • #8 2406631
    kac1per
    Poziom 11  
    No, kupiłem te basy ADS. Tylko jest mały problem. Zamiast 400W jak w opisie dostałem paczki z głośnikami 250W (bo 400 było tylko na naklejce). A co lepsze klient udaje, że to go nie dotyczy. Na 9 transakcji na Allegro już trzeci raz sie przejechałem. Zaczynam sie poważnie zastanawiać, czy kontynuowanie tej formy transakcji ma sens. A tak w ogóle dzięki za wypowiedzi w tym temacie, czym bardzo mi pomogliście
  • #9 2407096
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Sorry,ze napisałem,ze sa solidneale z OPISU AUKCJI wynikało,ze w środku siedzą 18G400 lub 18GT400 a nie jakieś 250 watówki.

18G400 i 18GT400 to BARDZO solidne głośniki - sam mam 18G400 - prawdziwy potężny old school Beymy.

Wiesz ja prosiłem kolesia o foto magnesów w tych głośnikach,zeby zidentyfikować model głośnika a on razem z tą śmieszną ceną za nie(przypominam 1500zł) odpisał mi,że nie chce ich rozkręcać bo jest muzykiem i nie wie jak i nie chce,zeby ktoś nie mówił,że grzebał w środku...

nie zniechęcaj sie do allegro - ja sie przejchałem też ale tylko raz ale za to także na głośnikach Beyma 18"...Za mną jużponad 200 udanych transakcji-poprostu sobie zastrzegaj prawo do ew. zwrotu przed kupnem/zalicytowaniem-gość ci odpisze i masz to w mailu i nie ma szans sie wykręcićw razie czego

POZDR :D 3m sie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru subbasów do zestawu Peavey 1522HC (250W RMS) i Peavey ES-15 (około 150W). Użytkownicy sugerują rozważenie głośników STX 38/300/xx, które są popularne i cenione za dobrą jakość w niskim budżecie, choć wymagają odpowiedniej wiedzy do optymalnego wykorzystania. Wspomniano także o używanych tubach Polaudio jako alternatywie. Podkreślono konieczność uwzględnienia budżetu oraz ewentualnego zastosowania crossovera do rozdzielenia pasma, aby nie obciążać Peavey basem. Wśród propozycji głośników basowych pojawiły się modele Beyma, w tym 18G400 i 18GT400, które są uznawane za solidne i wydajne. Zwrócono uwagę na ryzyko zakupu używanego sprzętu przez internet, szczególnie na Allegro, gdzie zdarzały się niezgodności mocy głośników z opisem aukcji. Wskazano na konieczność dokładnej weryfikacji sprzedawcy i zabezpieczenia się przed nieuczciwymi transakcjami. W kwestii wzmacniaczy do subbasów nie padły konkretne modele, ale podkreślono, że moc wzmacniacza powinna być dostosowana do mocy głośników basowych i budżetu użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA