logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa robota typu pająk (replikator) imitującego zachowania psa lub kota – jak zacząć?

emil9000 03 Mar 2006 15:46 1731 18
REKLAMA
  • #1 2369566
    emil9000
    Poziom 11  
    Cześć, mam zamiar wraz z ojcem stworzyć robota, który będzie w zachowaniu emitował zwierzę.
    Niejesteśmy kompletnymi laikami:!:
    Mój ojciec był elektrykiem,mechanikiem itd wiele lat niestety od dawna tego nierobił więc jego umiejętności są nieco przestażałe.
    Ja z kolei znam się dobrze na komputerach(tak mi się wydaje) umiem troche(no może troszke więcej niż troche) programować w C++, no znam też HTML-a:D:D(trudne nie??:D) no i zam się żecz jasna na nowinkach technicznych.
    Robot ma być wstanie emitować zachowanie zwierzęcia ale nie jakiegoś konkretnego tylko tak ogólnie (musi być na poziomie psa lub kota).
    Konstruktywnie ma przypominać coś w rodzaju pająka lub jeżeli ktoś ogląda serial "Gwiezdne Wrota" Replikatora:D
    Jednak niewiemy zbytnio od czego zacząć i jakie części by się przydały i właśnie w tej sprawie proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje za Pomoc:D THX
  • REKLAMA
  • #2 2369590
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Tępić głupote ! Co za człek to jest widze znowu nawał tematów zaniżających poziom forum !

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej

A. Einstein
  • #3 2369620
    Elektronik_rzeszów
    Poziom 2  
    no dobra nawet gdy byś miał gotowego robota ,to jak go zamierzycie zaprogramować to jest zbyt trudne więc jak masz to zamiar robić (bo to jest zbyt trudne według mnie)
  • #4 2369669
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ty elektronik_rzeszów masz podobny temat i nie pouczaj innych !
  • #5 2369688
    Elektronik_rzeszów
    Poziom 2  
    wiem o tym ale ja do mojego mam gotow programy 9musze jedynie wgrać ) , a on będzie sam musiał to robic , a to jest zbyt trudne
  • #6 2369693
    konradek26
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nie zrobicie tego, nie macie odpowiedniej wiedzy
  • REKLAMA
  • #7 2369697
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Nie masz takiego programu te twoje lineflowery itp. to są do pewnej częsci ciała tu chodzi o zachowanie o podejmowanie decyzji !
  • #8 2370083
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    :arrow: emil9000

Co to znaczy "emitować zwierzę"? Materializować je z jakiejś idei?
  • #9 2370136
    emil9000
    Poziom 11  
    Oj chodziło mi o imitować ale się lekko rypłem:D czemu większość uważa że niemożliwe jest napisanie programu który upodobni maszyne do zwierzęcia, przecież moge zacząć o głupszego żyjądka niż kot.
    Pozatym większość zwierząt i tak nie myśli ani nie rozważa nad ważnymi decyzjami np. pies policyjny nie podejmuje samodzielnej decyzji czy ma biec za złodziejem czy nie poprostu jest wyuczony kogo ma łapać a poza tym dostaje sygnał od policjanta. Program zwierzt niemusi być skomplikowany:!: Ps. Włamywaczu a co ty taki mądry bez przesady nietrzeba od razu kogoś nieobytego z tematem obrażać:!:
    Pozdro for ALL!!!
  • REKLAMA
  • #10 2370169
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Będe to robił bo gdybyś zobaczy z innej perspektywy to co napisałeś to mnie rozbroiło skoro są nauczone to zrób sieć neuronową i ją naucz bo z tego to wiem to jeszcze nikt czegoś takiego nie zbudował.
  • REKLAMA
  • #11 2370325
    emil9000
    Poziom 11  
    Ale jak by się zastanowić, każde zwierzę ma funkcje życiowe, których się trzyma takiech jak rozmnażanie, zdobywanie pożywienia. Robotowi można by również wymyśleć takie cele życiowe, przydała by się jakaś propozycja bo chwilowo mi żadne takie cele do łba nieprzychodzą:D
  • #12 2370624
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    to w sumie nie jest az takie skomplikowane
    tu nie chodzi o symulacje zywego organizmu tylo o imitacje jesli chodzi tylko o okreslone reakcje na okreslone bodzce wszysytko zalezy od przyjetego poziomu abstracjci
    robot ktory zmienia kierunek po dobiciu do sciany tez jest w pewnym sesie imitacja jakiegos tam zachowania organizmu zywego
    A co do konkretow to zacznij od poczytania np na tym forum a potem sprubuj sprecyzowac dokladnie o co by ci chodzilio (a wczesniej sie zastanow czy dasz rade cos takiego zbudowac i oprogramowac nie chodzi tu o znajomosc samego np c++ tylko umiejetnosci zaimplementowania pewnych meczanizmow ktore mogly by zachowania tego robota upodobnic do zywego zwiezaka) bo moze taniej wyjdzie kupic furbiego albo tamagothi
    Mozesz zaczac od koloni bakterji czyli napisania w c++ np "gry w zycie" to taki prosty program ktury symuluje zachowania koloni bakterji w oparciu o bardzo prosty algorytm.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gra_w_%C5%BCycie
  • #13 2370709
    emil9000
    Poziom 11  
    Nareszcie ktoś kto mnie rozumie:D
    Ciekawe z tym algorytmem symulujący zachowanie kolonii bakterii.
    Pytanko, jakie jeszcze języki programowania mogą się przydać bo jak czytałem troche artykułów na tym forum to raczej wszyscy mówili o Bascomie i C.
    A i jak obeznam się z tym już kiedyś dobrze to czy elementy takie jak pamięć Ram i procek oba z PC będe mógł włączyć w robota bo takie elementy napewno zwiększyły by szybkość pracy oraz moc obliczeniową(tak się na marginesie pytam)
    Pozdrawiam jak zwykle ALL:D:D:D
  • #14 2370795
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    z tymi elementami z pc to nie jest tak kolorowo bo sam procek ci nic nie daje potrzebuje ze tak powiem reszty bebechow ktore sa na plycie
    albo wykozystasz pc prawie w calosci albo w bardzo bardzo niewielkim zakresie
  • #15 2371784
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Płytę od kompa możnaby wsadzić do takiego robocika, są takie co mają pointegrowane wsio ustrojstwo. Problem będzie w zasilaniu takiej płyty, radziłbym wykorzystać laptoka, albo co najmniej palmtopa, jeśli chcesz wygodnie porgramować, nie martwiąc się o rezerwy mocy obliczeniowej. Inną drogą byloby zaadaptowanie jakiegoś ARMa czy innego wydajnego procka, zbudowanie, bądź wykorzystanie jakiejś platformy sprzętowej. Potem można postawić tam prostego linuxa czy inny OS i korzystać z jego możliwości. Jednak wymaga to już pewnej wiedzy z zakresu elektronik, ale takiej na dość wysokim poziomie.

Radziłbym wykorzystać palmtopika, które są już dość tanie (nie musi mieć kolorowego LCD i tym podobnych bajerów, ważne żeby stanowił wygodne rozwiązanie sprzętowe do pisanai programów) Dobrze byłoby zastosować moduł I/O w stylu SV203: http://www.pontech.com/products/sv200/index.htm
    który wymaga od palmika złącza szereowego, ale takie w większości jest.

Zanim zaczniesz pakować kase w sprzęt, spróbuj na kartce papieru (bądź innym medium przechowywania tymczasowego informacji ;) ) opisać bodźce i reakcje jakich byś oczekiwał. Zbierając to do kupy będziesz mógł określić jakie zastosować czujniki.

I nie czytaj postów włamywacza2004 i mu podobnych, chłopak ma dopiero 12 lat i robi za lokalnego spammera w tym temacie. Myśle że jeżeli nie przegniesz z wymaganiami i podszkolicz swoje programowanie w Cpochodnych, to korzystając z doświadczenia Ojca, jesteś w stanie zrobić coś ciekawego.
  • #16 2372244
    emil9000
    Poziom 11  
    THX. Z tymi częściami od kompa to tak tylko na marginesie się spytałem bo mam akurat na zbyci pare elementów od starego kompa a od laptopa moge łatwo załatwić od kumpla:D z palmtopkiem to dobry pomysł ale najpier żeby się tego owego nauczyć tworze milibota mam prawie wszystkie części oprucz procesora a program zaczne jutro bo jeszcze kumpelmi nieoddał płytki z Visualem:|
    Jak zwykle oczywiście PoZdRo FoR ALL:!:
    Ps.Wie może ktoś gdzie można znaleść dobą instrukcje dla początkujących w językach Java i Basic bo się zastanawiem czy by jednego języku się nie zacząć uczyć:D
  • #17 2373154
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Jaśli chcesz implementować / modelować zachowania to zastanów się poważnie nad LISPem (to a propos pytania o języki programowania)...
    i przeszukaj siec pod kątem robotyki behawioralnej.
  • #18 2373375
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Zerknij do forum mikrokontrolery, tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje
  • #19 2379360
    emil9000
    Poziom 11  
    Po jutrze zajme się "studiowaniem" wszystkich informacji bo chwilowo niemiałem zbyt dużo czasu :|

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy robota typu pająk (replikatora) imitującego zachowania psa lub kota na poziomie prostych reakcji i decyzji. Autorzy mają podstawową wiedzę z programowania (C++, HTML) oraz doświadczenie w elektronice i mechanice, ale potrzebują wskazówek, od czego zacząć i jakie komponenty wykorzystać. Wskazano, że kluczowe jest zrozumienie mechanizmów imitacji zachowań, a nie pełnej symulacji organizmu żywego. Proponowano rozpoczęcie od prostych algorytmów, np. "gry w życie" (symulacja kolonii bakterii), oraz rozważenie implementacji sieci neuronowej do nauki zachowań. Wskazano na potrzebę wyboru odpowiedniego sprzętu – sugerowano wykorzystanie palmtopa lub laptopa jako platformy obliczeniowej ze względu na zasilanie i moc, zamiast samodzielnego procesora PC, który wymagałby całej płyty głównej. Polecano moduły I/O, np. SV203, do komunikacji z urządzeniami zewnętrznymi. W kwestii języków programowania oprócz C i Bascoma zasugerowano LISP jako przydatny do modelowania zachowań i robotyki behawioralnej. Podkreślono, że projekt wymaga zaawansowanej wiedzy z elektroniki i programowania, a także dokładnego planowania celów i funkcji robota. Na początek warto zapoznać się z materiałami na forach mikrokontrolerów i robotyki oraz zacząć od prostych projektów edukacyjnych, takich jak milibot.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA