logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pare ważnych pytań o studia.

adamrz1 03 Mar 2006 17:31 2275 14
  • #1 2370025
    adamrz1
    Poziom 11  
    Witam!

Za rok kończe liceum inf. i wybieram sie na studia (Poznań, Wrocław albo AGH).
    Myślałem o kierunku AiR i mam odnośnie z tym kierunkiem pare pytań:
    1. Co sie właściwie robi na tych studiach (tzn. np jakie są przedmioty)?
    2. Jak dobrze trzeba znać elektronikę?
    3. Jakie można wybrać potem specjalności?
    4. Jakiego typu roboty się tam robi?
    5. Jak po tych studiach jest z praca i w jakich zawodach można potem pracować?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • #2 2370047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2371557
    student_Wojtek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    ja studiuje na 2 roku AiR w poznaniu

jest fajnie
    uczysz sie programowania ( warto juz znac C albo C++ ) i wogole wszystkiego co jest związane z elektronika i informatyka.

ja jak startowalem nie mialem duzego pojęcia o elektronice :) tego Cie tam dobrze nauczą, ale warto miec jakies pojęcie o tym.
    praca hmmm wszędzie gdzie jest potrzebna autoomatyka czyli ... wszędzie:)
    uczysz sie programawania robotów przemyslowych i nie tylko, jak jestes bardziej zainteresowany to sie wszystkiego nauczysz co potrzeba :)
    z pracą nie ma problemu nigdzie po tym kierunku :) z praktykami tez nie ;) najchętniej nas widzą w VW :P a tak wogole to w niemczzech z otwartymi rekoma nas witają :)

co tu duzo gadac :) polecam AIR

pozdrawiam
  • #4 2371691
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Ja opowiem o PWr i AiR na wydziale elektroniki.

Jak jesteś z K-K to Wrocław będzie najoptymalniejszym wyborem. Zapraszam na targi szkół do Wrocławia w przyszły czwartek i piątek po 13.30 będziesz mógł porozmawiać ze mną osobiście, będe na stanowisku mojej ulubionej politechniki ;)

adamrz1 napisał:

1. Co sie właściwie robi na tych studiach (tzn. np jakie są przedmioty)?

Na początku masa matmy, troche fizyki i zabawy z prawdziwymi robotami.
    Przede wszystkim matma na bardzo wysokim poziomie, opis w przestrzeni stanu, transformaty Laplacea, informatyka od podstaw w Pascalu do swobodnego programowania w C i ++, algorytmy rozpoznawania obrazu, elektronika. Jest tego dużo i mało ma to wspólnego z zabawkami często opisywanymi w tym dziale jako roboty. Nauczysz się modelować w matlabie i budować prawdziwe roboty, które pracują w przemyśle, kontrolować procesy przemysłowe, tworzyć układy regulacji.

Jednym słowem, zostaniesz przygotowany do tego żeby swobodnie poruszać się w środowisku robotów, poznasz głównie elektronikę i algorytmy, a przy pomocy kolegów z wydziłu mechaniki stworzysz prawdziwego robota, jak jeszcze koledzy z elektrycznego pomogą, to robot będzie miał na tyle mocy żeby zrobić to do czego jest stworzony ;)
    Cytat:

2. Jak dobrze trzeba znać elektronikę?

Moźesz jej nie znać wcale, ale będziesz miał sporo nauki ;) Koledzy tak dają rade, ale jak znasz elektronikę to masz na wstępie potężnego bonusa
    Cytat:

3. Jakie można wybrać potem specjalności?

U mnie na koniec drugiego roku jest zebranie na którym się tego dokonuje.
    Cytat:

4. Jakiego typu roboty się tam robi?

Można nie robić żadnych, znając zasady sterowania, ale w ramach kół naukowych można budować dość zaawansowane konstrukcje
    Cytat:

5. Jak po tych studiach jest z praca i w jakich zawodach można potem pracować?

Praca jest, możesz robić jako informatyk, elektronik, automatyk i robotyk Praktycznie to samo co po innych kierunkach z wydziału elektroniki, poza dwoma ostatnimi, to są dopiero fuchy ;) zarezerwowane dla naszego kierunku.
  • #5 2372292
    adamrz1
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

Mam jeszcze parę pytań:
    6. Jak dobrze, żeby sie dostać na AiR trzeba mieć zdaną mature z fizyki albo z maty (chyba nie trzeba mieć poziomu rozszerzonego zdanego na 80%-90%)?
    7. Jak dużo chętnych jest na ten (AiR) kierunek?
    8. I ostatnie: jak tam jest z językami, są do wyboru (angielski, niemiecki), czy narzucony jest angielski?
  • #6 2372337
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    jako, że studiuje na Pol. Poznańskiej ten kierunek, postaram się swoje dorzucić.
    adamrz1 napisał:

7. Jak dużo chętnych jest na ten (AiR) kierunek?

3 lata temu bylo ok. (nie jestem pewien) 4-ch osób na miejsce. Rekrutacja: 50% wiary z najlepszym świadectwem brali od razu. Reszta pisała egzamin z mat. i fiz. Nie wiem, ja jest teraz.

adamrz1 napisał:

8. I ostatnie: jak tam jest z językami, są do wyboru (angielski, niemiecki), czy narzucony jest angielski?

U nas z językami było tak:
    Pierwszy rok był obowiązkowo angielski, 2 poziomy zaawansowania, był test przydzielający do każdej z grup.
    Na drugim, całym roku było do wyboru: niemiecki, rosyjski, francuski... chyuba tyle.
    Z angielskiego lub tego drugiego wybranego trzeba zdać egzamin (ustny + pisemny) do 3ciego roku włącznie. Drugi język tylko zaliczamy u prowadzącego.
    Wszyscy przechodzą przez te języki, więc bez obaw. Mimo, że nie trzeba zdawać egzaminu od razu, to lepiej jednak to mieć z głowy zaraz po zakończeniu lektoratu z danego języka.
  • #7 2373086
    McRancor
    Na PWr, wyglądało to tak (2 lata temu) że kto miał mature z matmy i fizy nie musiał (jeśli oceny były dla niego zadowalające) pisać egzaminów. Mało tego, nawet jak nie miał tej matury i nie chciał pisać to mógł tak zrobić, ale na AiR by się nie dostał :) Szczegóły rekrutacji znajdziesz tutej:
    www.pwr.wroc.pl i klikasz rekrutacja, tam wszystkie pytania co do egzaminów powinny się rozwiać.

Na PWr wydziale Elektroniki trzeba zrobić jeden język na poziomie B1E - jest to odpowiednik FC z angielskiego i inny język na poziomie A2E - jest to poziom niższy, trzeba zrobić 4 kursy, w tym dwa te z egzaminami, a jaki język i jak chcesz rozdysponowac poziomy, to już Twoja prywatna sprawa (do wyboru: angielski, niemiecki, francuski, rosyjski, włoski, szwedzki, hiszpański i nawet japoński).

Wypada znać dobrze jeden język, pod takich studentów jest ten system stworzony, można się uczyć od podstaw, ale będzie ciężko.

Ile osób na miejsce nie wiem, poziom punktów potrzebnych na wjazd był dość wysoki, o ile pamiętam wyższy był tylko na informatyke (ale moge się mylić, bo dawno to było i słyszałem to z second handu :) ) Wygląda to tak, połowa chciała iść na AiR i miała spore rezerwy punktowe, a inni poszli do końca nie wiedząc co czynią, ale punktów troche mieli. Efekt jest taki że pierwsza połowa leci przez semstry, a druga miota się gdzieś pomiędzy nimi ;)
  • #8 2373291
    kfh13
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Cytat:
    Ile osób na miejsce nie wiem, poziom punktów potrzebnych na wjazd był dość wysoki, o ile pamiętam wyższy był tylko na informatyke (ale moge się mylić, bo dawno to było i słyszałem to z second handu Smile )

No i bardzo sie mylisz !!! Punktacja z 2005 http://www.pwr.wroc.pl/47845.xml. W niawiasach jest poczatek listy rezerwowej a obok średnia przyjetych.
    Sposób naliczania dla działu mechanicznego:
    http://www.wmech.pwr.wroc.pl/strony/rekrutacja/zasady.php

Wydział elektryczny jak zwykle sie nie postarał, czyli brak jakichkolwiek inforamcji. A na elektronicznym stary (nieaktualny) sposób naliczania:
    http://www.eka.pwr.wroc.pl/kandydaci/zasady_rekrutacji.php

Wiec przyjmij ten z mechanicznego.[/img][/url]
  • #9 2373361
    McRancor
    Pisałem o roku 2004, wtedy nie było teleifnormatyki magisterskiej, a punkty naliczało sie w jednolity sposób na w/w wydziałach. Dlatego nie widze żebym się mylił, ale nawet jeśli, to te informacje są już tak nieaktualne, że nawet nie wiem gdzie ich szukać, inne matury, inny system.

Pamiętam tylko że na informatykę było 612,5 pkta, więc patrzcie jak nam młodzież punktacje zaniżyła ;) ;)
  • #10 2373630
    adamrz1
    Poziom 11  
    Nie wiem czy dobrze zinterpretowałem ta tabelkę, tam pisze takie cos 230,5 (206) pierwsza liczba to liczba punktów jaką było trzeba mieć żeby się od razu dostać na te studia, a ta liczba w nawiasie to od tylu punktów było się na liście rezerwowej? Tak to należy odczytać czy coś pokręciłem?

I jeszcze jedno czy na studia inżynierskie wszyscy się dostali?
  • #11 2373653
    McRancor
    Wartość wskaźnika rekrutacyjnego W niezbędna do przyjęcia na studia dzienne na poszczególne wydziały i kierunki studiów na rok akademicki 2005/06 na Politechnice Wrocławskiej 14 lipca 2005

Tyle masz - to się dostaniesz
  • #12 2373734
    adamrz1
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Teraz mam już troche większe rozeznanie.
  • #13 2665313
    szkodniczek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam, mam nadzieje że mnie nikt nie opie... że odgrzebuje temat, ale mam pare pytan i nieche zaśmiecać forum nowymi topicami.

No wiec za rok zdaje mature i też sie wybieram na PWr (ew. AGH, ale troche daleko i niemam zbyt dobrego info). Problem polega na tym że mam całkiem dobre oceny, nauka bez problemu tylko ze to sama teoria, a ja się boje ze brak praktyki na studiach moze być jakąś zapora dla mnie, teraz kilka pytań:

1. Wybierałbym się na AiR (na elektronice oczywiście), ale moje pojęcie o programowaniu jest powiedzmy leżące, czy jakbym się zabrał w tym roku ostro za C/C++ to w rok zdążyłbym załapac tyle żeby na studiach sobie poradzić bezproblemowo? No oczywiście potem bym dalej sie uczył ale tak na wstęp.

2. Z elektroniką też raczej średnio, proste układy to chyba żadna praktyka i wiedza troche mała, dam rade za tokiem nauczania czy lepiej od września brać sie za poważnego coś?

3. Te jakieś tam nauki w soboty, niby takie przygotowawcze to jest sens na to jeźddzić? niby daleko niemam ale chęci brak tak co sobote 200 km w obie strony robić.

4. Ogólnie, czy mając nikłą wiedze ale dużo chcęci i wytzrymałości (zdaje mi sie ze mam) mozna bez problemu ukończyć ten kierunek i znaleźć fajną (dobrze płatną) pracę?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
  • #14 2665513
    McRancor
    1. Jestem na AiR na PWR, za C++ nie musisz się zabierać, bo na studiach nauczą Cie programować od nowa w Pascalu, potem w C, nie chodzi o to że masz znać wszystkie polecenia kompilatora, programowania kochana uczelnia nauczy, ale jest to używane jako narzędzie do przeprowadzania symulacji itp, a nie jak ma to miejsce na kierunkach typowo informatycznych, gdzie szkolą na typowego programistę.

2. Elektroniki też nauczą, będziesz miał druty, półprzewody i nauczą Cie wszystkiego, a lutownicy nie musisz mieć.

3. Jak masz dojeżdżać taki hektar, to nie wiem czy jest sens, na dzieńdobry przywita Cię analiza i algebra gdzie też wszystkiego nauczą

4. Z robotą nie ma problemu, z ukończeniem to już tylko od Ciebie zależy, a wiedze będziesz miał okazję posiąść, bo bez tego nie skończysz tego kierunku

Jak mature masz za rok, to zamiast uczyć sie C++ ganiaj za dziewczynami, nic nie rób, znajdź sobie kobiete na studia, bo na polibudzie się nie ma przed kim wylansować i przed komputerem będziesz musiał siedzieć, jeszcze masz dużo czasu żeby się tym zacząć przejmować, na razie nie przesadzaj.

PS. Nauczą powtarzane celowo, sam sie nauczysz, bo nie zaliczysz ;)
  • #15 2708209
    szkodniczek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A jak z zarobkami po AiR? Moze ktoś coś wie dokładniej? Oczywiscie niekoniecznie w kraju, patriotyzm swoja drogą ale 5 lat nauki nie po to aby dostawać 2000zł/miesiąc. Słyszałem że na wakacje podobno załatwiają coś? Tzn. robote jakąś, taty kumpla syn pojechał dwa lata temu z Polibudy do USA i w 2 miechy zarobił na Honde Civic 2000 rok. Tam mimo że taniej to darmo w końcu nie dają a kusząca propozycja, w tamtym roku kupił sobie Lancera też tak 2000/2001. Jak na dwa-3 miechy roboty to ciekawy zyska całkiem. No ale wracając do tematu, jak z zatrudnieniem po Air i czy tam sie wybiera specjalizacje?

Podsumowanie tematu

✨ Kierunek Automatyka i Robotyka (AiR) na uczelniach takich jak Politechnika Wrocławska (PWr), Politechnika Poznańska oraz AGH obejmuje szeroki zakres przedmiotów z matematyki (analiza, algebra, transformaty Laplace’a), fizyki, elektroniki, programowania (Pascal, C, C++), algorytmów rozpoznawania obrazu oraz modelowania w MATLAB-ie. Studenci uczą się projektowania i programowania układów napędowych, robotów przemysłowych, manipulatorów oraz autonomicznych robotów jezdnych, a także automatyzacji systemów energetycznych i maszyn. Znajomość elektroniki i programowania nie jest wymagana na starcie, gdyż są one nauczane od podstaw, jednak podstawowa wiedza może być pomocna. Specjalizacje obejmują automatyzację systemów energetycznych oraz automatyzację maszyn, pojazdów i urządzeń. Wymagania rekrutacyjne różnią się w zależności od uczelni, zwykle obejmują maturę z matematyki i fizyki, ale poziom rozszerzony nie jest konieczny. Języki obce (angielski, niemiecki, rosyjski, francuski i inne) są obowiązkowe, z angielskim jako podstawowym, a drugi język do wyboru. Po ukończeniu studiów absolwenci znajdują zatrudnienie w przemyśle, fabrykach, firmach motoryzacyjnych (np. Volkswagen), a także za granicą, gdzie ich umiejętności są cenione. Praktyki i praca wakacyjna są dostępne, co pozwala zdobyć doświadczenie i dobre zarobki. Studia są wymagające, zwłaszcza pod względem matematyki i programowania, ale dają solidne przygotowanie do pracy w automatyce, robotyce i systemach sterowania.
REKLAMA