Ja opowiem o PWr i AiR na wydziale elektroniki.
Jak jesteś z K-K to Wrocław będzie najoptymalniejszym wyborem. Zapraszam na targi szkół do Wrocławia w przyszły czwartek i piątek po 13.30 będziesz mógł porozmawiać ze mną osobiście, będe na stanowisku mojej ulubionej politechniki
adamrz1 napisał:
1. Co sie właściwie robi na tych studiach (tzn. np jakie są przedmioty)?
Na początku masa matmy, troche fizyki i zabawy z prawdziwymi robotami.
Przede wszystkim matma na bardzo wysokim poziomie, opis w przestrzeni stanu, transformaty Laplacea, informatyka od podstaw w Pascalu do swobodnego programowania w C i ++, algorytmy rozpoznawania obrazu, elektronika. Jest tego dużo i mało ma to wspólnego z zabawkami często opisywanymi w tym dziale jako roboty. Nauczysz się modelować w matlabie i budować prawdziwe roboty, które pracują w przemyśle, kontrolować procesy przemysłowe, tworzyć układy regulacji.
Jednym słowem, zostaniesz przygotowany do tego żeby swobodnie poruszać się w środowisku robotów, poznasz głównie elektronikę i algorytmy, a przy pomocy kolegów z wydziłu mechaniki stworzysz prawdziwego robota, jak jeszcze koledzy z elektrycznego pomogą, to robot będzie miał na tyle mocy żeby zrobić to do czego jest stworzony
Cytat:
2. Jak dobrze trzeba znać elektronikę?
Moźesz jej nie znać wcale, ale będziesz miał sporo nauki

Koledzy tak dają rade, ale jak znasz elektronikę to masz na wstępie potężnego bonusa
Cytat:
3. Jakie można wybrać potem specjalności?
U mnie na koniec drugiego roku jest zebranie na którym się tego dokonuje.
Cytat:
4. Jakiego typu roboty się tam robi?
Można nie robić żadnych, znając zasady sterowania, ale w ramach kół naukowych można budować dość zaawansowane konstrukcje
Cytat:
5. Jak po tych studiach jest z praca i w jakich zawodach można potem pracować?
Praca jest, możesz robić jako informatyk, elektronik, automatyk i robotyk Praktycznie to samo co po innych kierunkach z wydziału elektroniki, poza dwoma ostatnimi, to są dopiero fuchy

zarezerwowane dla naszego kierunku.