logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia Automatyka i Robotyka na PRz - perspektywy zawodowe i opinie

KrzychJU 18 Sty 2014 13:47 2877 7
  • #1 13190138
    KrzychJU
    Poziom 11  
    Witam już za kilka miesięcy matura i nadchodzi pytanie na jakie studia składać podanie. Mam zamiar iść na Automatykę i robotykę do Politechniki Rzeszowskiej (myślałem o AGH ale chyba się nie dostanę ;D).
    Uczęszczam do Technikum informatycznego a na maturze zdaję:
    -Matematykę pods. + roz.
    -Informatykę pods.
    -Angielski pods.
    -Polski pods.

I chciałbym was prosić o rady związane z tym kierunkiem:
    -Czy można robić po nim coś ciekawego (projektowanie robotów itp.)
    -Czy w Polsce znajdzie się jakaś praca czy trzeba nastawiać się na wyjazd za granicę?
    -Czy ktoś z was chodzi do tej PRz na ten kierunek i czy jest zadowolony
    -Ogólnie wszystko związane z tą tematyką

Będę bardzo wdzięczny za opinie i posty osób związanych z tematem (Studentów, pracowników AiR)
  • #2 13190233
    spitfire707
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Mam kilku znajomych na i po AiR. Robotów to raczej nikt nie projektuje bo to nie Japonia, za to wiele osób zajmuje się programowaniem sterowników, automatyką przemysłową, hydrauliką siłową. Studia są dosyć ciężkie, dużo fizyki, mechaniki i matmy. Jak u ciebie stoi mata? Na ile procent piszesz rozszerzone matury?
  • #3 13190235
    mauy4
    Poziom 2  
    Witaj,

Ukończyłem AiR 2 lata temu tylko że w Białmstoku. Aktualnie pracuję na stanowisku Specjalisty do spraw Programowania, głównie chodzi o programowanie PLC i urządzeń związanych z automatyką.

Praca w Polsce jest, kwestia wynagrodzenia :/.

Studia AiR powinny otworzyć Tobie furtkę w kierunku tych dziedzin. Natomiast to czy będziesz dobrym inżynierem będzie zależało tylko od Twojego zaangażowania w naukę i praktykę. Nie licz na to, że wystarczy przejechać studia na 3 i dyplom zapewni Ci dobrą robotę.
  • #4 13190339
    KrzychJU
    Poziom 11  
    spitfire707

Z podstawowej jak rozwiązuje matury w domu to średnio wychodzi mi 80-95% ale się dalej uczę ;) rozszerzonej jeszcze nie rozwiązywałem ale z tego co widziałem to zadania nie są aż tak trudne pouczyć się trochę i myślę że z 70%+ napiszę.

mauy4

Wynagrodzenie wiem że jest ważne bo każdy chce zarabiać jak najwięcej wiadomo że jeżeli będę dostawał minimalną krajową to motywacji do roboty nie ma ale chodzi mi o robotę już po studiach z 1-2letnim doświadczeniem.

Najbardziej chodzi mi o to że jeżeli czegoś nie lubię to mogę pracować ale będę to robił z przymusu a męczyć się przy czymś czego nie lubię mnie nie zadowala. Bardzo lubię mechanikę (Grzebać przy sinikach, naprawiać coś konstruować, ulepszać )+ informatyka dlatego myślę że ten kierunek studiów jest dla mnie ;). Po drugie jeżeli coś mnie ciekawi to bardzo szybko to ogarniam i chcę się rozwijać w dalszym kierunku a tym bardziej jeżeli praca byłaby ciekawa to mogę dawać z siebie wszystko i rozwijać się dalej.

Czy moglibyście mi coś polecić abym dał sobie rade lepiej na studiach jakieś wskazówki co już można zacząć się uczyć? Do czego najbardziej się przykładać ? (Programowanie, elektronika, mechanika )
  • #5 13190513
    spitfire707
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Z tym że materiał między podstawą a rozszerzeniem jest mimo wszystko o wiele bardziej rozbudowany. Przykład to logarytmy, planimetria, wielomiany. W szkole masz matę podstawę czy rozszerzenie? Rób zadania ze strony zadania.info i ze zbioru Kiełbasy, przerób także matury z lat 2009-2011, szczególnie 2011 bo była ciężka.

A samo AiR to studia ciężkie, szczególnie na topowych uczelniach w stylu AGH oblegane przez niezłe mózgi. Próg punktowy mówi sam za siebie, co roku średnio 920-940/1000, czyli musiałbyś uzyskać
    * 100% z podstawy z maty
    * 90% z rozszerzenia z maty
    * 100% z podstawy z angla
    * 90% z rozszerzenia z angla
    co dałoby 960 pkt
    bo wzór wygląda PKT = (podst_mata+rozsz_mata)*4 + suma angielskich

I jeszcze jedno - wiedza praktyczna i zainteresowania na studiach praktycznie nie grają roli, wszyscy startują z tego samego poziomu, będziesz miał na pierwszym roku ludzi którzy nie wiedza co to jest zawór w silniku, studia trwają aż 5 lat, a przez ten czas naprawdę dużo można się nauczyć i pod koniec z tych samych ludzi są obeznani inżynierowie. Dodatkowo z przedmiotów technicznych raczej trudno uwalić semestr, największy odsiew jest na matmie i fizie.
  • #6 13190774
    KrzychJU
    Poziom 11  
    spitfire707

Dlatego nie dostanę się na AGH bo nie zdaję anglika rozszerzonego po drugie nie zdałbym go aż na 90% ;).

A matmy uczę się z strony Matemaks.pl - Koleś jest po studiach (Nauczyciel matmy) pokazuje na filmiku i tłumaczy jak zrobić zadania od podstawówki (liczby rzeczywiste, procenty) po studia (Całki, różniczki itp.) tłumaczy na prawdę bardzo dobrze nie ma szans nie zrozumieć ;). Na tej stronie jest kilka tys. zadań z tego wszystkie matury z matmy od 2010roku.
  • #7 13193673
    KrzychJU
    Poziom 11  
    A powiedzcie mi jeszcze czy jakieś kursy będą dostępne do zrobienia na studiach które warto posiadać (będą przydatne do późniejszej pracy )??
  • #8 13193796
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6532
    KrzychJU napisał:
    Bardzo lubię mechanikę (Grzebać przy sinikach, naprawiać coś konstruować, ulepszać )+ informatyka dlatego myślę że ten kierunek studiów jest dla mnie :wink:.
    To może idź w kierunku mechaniki (samochodowej). Żeby się przebić jako konstruktor trzeba być naprawdę dobrym, projektantów i konstruktorów wielu nie potrzeba. Znacznie więcej pracowników potrzeba do obsługi i serwisowania.

KrzychJU napisał:
    A powiedzcie mi jeszcze czy jakieś kursy będą dostępne do zrobienia na studiach które warto posiadać (będą przydatne do późniejszej pracy )?
    Generalnie każdy który będzie dostępny warto zrobić...

Podsumowanie tematu

✨ Studia z zakresu Automatyki i Robotyki na Politechnice Rzeszowskiej (PRz) są postrzegane jako wymagające, z dużą ilością fizyki, mechaniki i matematyki. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że po ukończeniu studiów można pracować w obszarze programowania sterowników, automatyki przemysłowej oraz hydrauliki siłowej, jednak projektowanie robotów nie jest powszechną praktyką w Polsce. Praca w kraju jest dostępna, ale wynagrodzenia mogą być niskie, co skłania niektórych do rozważenia pracy za granicą. Osoby zainteresowane tym kierunkiem powinny być gotowe na intensywną naukę i praktykę, a także rozważyć dodatkowe kursy, które mogą zwiększyć ich konkurencyjność na rynku pracy. Wskazówki dotyczące przygotowania do matury oraz zasobów edukacyjnych, takich jak Matemaks.pl, również zostały podane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA