logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wirowania w pralce Hanseatic OKO Plus 723986 WA 1600 - diagnoza i naprawa

grze10 03 Mar 2006 22:12 2001 7
REKLAMA
  • #1 2371276
    grze10
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam problem z pralką hanseatic oko plus model 723986 WA 1600. Popsuło mi sie wirowanie (brak) ale wszystko inne chodziło, próbowałem sam naprawić ale widzę że sporo elektroniki to dałem spokój i zawołałem fachowca. Fachowiec przyszedł pooglądał ją i wyciągnął moduł główny ten za płytą "główną" pralki i stwierdził że musi go przetestować. Wyciągnął urządzenie testujące (trzymane w dłoni wielkości 4-ch tel. komórkowych) podpiąl go do modułu wprowadził kod serwisowy zczytany z pralki i stwierdził że wszystko w porządku, założył go na miejsce, kabelki podpiął i już wyświetlacz nie działał, tylko pokazują się jakieś dziwne symbole, a pralka na swoich programach nie chodzi (ale silnik sie kręci). Na drugi dzień przyniósł swój taki sam nowy moduł wyświetlacz działał ale silnik się nie kręcił.
    Stwierdził że
    - mój moduł to sie zepsuł, bo jak chodził popsuty to chodził a jak go wyciągnął to już całkiem padł
    - że jak sprowadzi nowy moduł to zobaczymy
    - że ten jego nowy moduł to może być popsuty i dlatego pralka nie chodzi
    Mam pytanie co to za urządzenie, czy przypadkiem nie rozkodował mi modułu i co ja teraz powinienem zrobić i ile taki moduł może kosztować?
    Pozdrawiam

Moderowany przez Jaś Kula:

Tytuł zmieniłem na w miarę regulaminowy . Przeczytaj punkt 3 https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

• REKLAMA
  • #2 2371334
    DudiZabrze
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Spokojnie pozwól chłopu popracować i pisz dalej co się dzieje bo teraz trudno powiedzieć (bez pomiaru silnika) co się stało.
  • REKLAMA
  • #3 2371372
    grze10
    Poziom 2  
    Teraz to ja juz nie wiem czy warto ją naprawiać?.
    Zastanawiam się czy fachowiec nie pogorszył mi jej, bo przynajmniej przed jego naprawą prała ale nie wirowała a teraz nic nie robi.

Dodano po 4 [minuty]:

Fachowiec sprawdził silnik i wszystko OK . Zastanawia się że może ten trzeci moduł (prz silniku) też nawalił?
  • REKLAMA
  • #4 2371400
    DudiZabrze
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Co mogę powiedzieć? Pilnuj gościa i tyle.
  • #5 2371403
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    W teksty że był trochę popsuty i "się popsuł" w trakcie naprawy to bym nie wierzył.A swoją drogą - skąd ten fachowiec jest fachowcem od tak małopopularnej na naszym rynku pralki - moim zdaniem nieodpłatnie powinien doprowadzić do stanu zastanego, dlaczego klient ma płacić za jego eksperymenty ? Trudno - na jednej naprawie wychodzi się lepiej( wymiana bezpiecznika czy rezystorka) na drugiej gorzej - czasem trzeba dopłacić do swojej niewiedzy........
    Pozdr.J.

Ps jak nie wiem jak coś zrobić to się pytam ( choćby na forum Elektrody) a nie kombinuję na koszt klienta...........
  • #6 2371424
    grze10
    Poziom 2  
    Fachowiec pracuje w serwisie "firmowym"
  • REKLAMA
  • #7 2371688
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    grze10 napisał:
    Witam,
    Mam problem z pralką hanseatic oko plus model 723986 WA 1600. Popsuło mi sie wirowanie (brak) ale wszystko inne chodziło, próbowałem sam naprawić ale widzę że sporo elektroniki to dałem spokój i zawołałem fachowca.

A może Ty załatwiłeś praleczkę na amen? ;)
  • #8 2372064
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    przed grzebaniem w ekektronice najpierw sprawdza się:
    1)filtr
    2)czy wylewa wodę (czy pompa pracuje)
    3)czy wiruje przy pustym zbiorniku
    4)czy hydrostat przełącz styki
    Czy to wszystko sprawdziłeś,lub serwisant sprawdził?-dopiero póżniej można szukać dalej,gdy to wszystko jest w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Hanseatic OKO Plus 723986 WA 1600 ma problem z wirowaniem – silnik się kręci, ale programy nie działają poprawnie. Po wyjęciu i przetestowaniu modułu głównego przez serwisanta, który użył specjalistycznego urządzenia diagnostycznego, moduł został uznany za sprawny, jednak po ponownym podłączeniu wyświetlacz zaczął pokazywać nieczytelne symbole, a pralka przestała działać. Serwisant wymienił moduł na nowy, co przywróciło działanie wyświetlacza, ale silnik przestał się kręcić. Istnieje podejrzenie uszkodzenia trzeciego modułu przy silniku. W dyskusji podkreślono konieczność sprawdzenia podstawowych elementów przed ingerencją w elektronikę, takich jak filtr, pompa, wirówka przy pustym zbiorniku oraz hydrostat. Pojawiły się również wątpliwości co do kompetencji serwisanta i zasadności naprawy, zwłaszcza że pralka przed interwencją przynajmniej prała, choć nie wirowała. Zalecane jest monitorowanie pracy serwisanta oraz dokładne testy poszczególnych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA