logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirpool AWO/D 4320 P - przygasa na sekundę

stoper17 05 Sie 2009 17:19 4275 14
  • #1 6860306
    stoper17
    Poziom 20  
    Ocena: 68
    Problem polega na tym ze np ustwiajac na pranie 30minutowe pierze 25 i na 24minucie zaczyna sie sama wlaczac i wylaczac (jakby na sekunde znikal prad)Wyswietlacz gasnie przerywa prace i po sekundzie znow sie zalacza kontynuując prace z tym ze dodaje sobie np 2 min .Po czym sytuacja znow sie powtarza;/ Dodatkowo zaobserwowalem ze podczas tej awarii zaczyna dziwnie pracowac silnik(szarpie nim).PROSZE O POMOC pozdrawiam
  • #2 6860849
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    Silnik do wymiany.
  • #3 6861750
    stoper17
    Poziom 20  
    podkładałem inny silnik i objawy takze byly takie same;/kiedys mialem podobna sytuacje to wina byla szczotek...ale tu to nie zadzialalo.cos jeszcze moze byc odpowiedzialne za ta usterke?????
  • #4 6862561
    zetfa
    Poziom 20  
    Ocena: 116
    Może być zimny lut na module na triaku sterującym silnikiem,lub pod stykiem któregoś przekażnika.Sprawdziłbym też rutynowo styki wewnątrz mechanizmu blokady drzwi.
  • #5 6862641
    stoper17
    Poziom 20  
    Zaraz to sprawdze,ale co zaobserwowalem,to sie dzieje zaraz po nagrzaniu ody,lub w trakcie.Wymienialem czujnik termostatu ktory jest w grzalce.Reakcje byly rozne.Kiedy nie grzeje awaria znika...Ma to sens??
  • #6 6862757
    zetfa
    Poziom 20  
    W takim razie do sprawdzenia grzałka.Może mieć przebicie do masy.Wyjmij ją i OSTROŻNIE podłącz kabelkiem do gniazdka 230V(bez "uziemienia").Następnie od każdego z jej styków kolejno sprawdź Voltomierzem napięcie AC w stosunku do masy(najwygodniej do przedniej blachy/tarczy mocującej).Nie powinno występować żadne napięcie!
  • #7 6862781
    stoper17
    Poziom 20  
    Sprawdzilem nie ma przejscia do masy.Wlacznik takze sprawdzony.Zaraz wezme sie za przekazniki na programatorze.;/;/
  • #8 6862850
    zetfa
    Poziom 20  
    Ważne jeszcze jak sprawdzileś?.Megaomomierz z baterią może tu oszukać - musiałby być taki z zasilaniem choć 500V(z prądniczką).Zalecałem tamten sposób,bo bez takiego sprzętu niezawodnie da się sprawdzic i byc pewnym ze tu już na pewno jest o.k.
  • #9 6862868
    stoper17
    Poziom 20  
    Pewnosc mam 100%,bo podlazylem nowa grzalke,tak samo wlacznik drzwi.Te elementy wykluczam,silniki 4 podpinalem i dzieje sie tak samo.Pozostaje w tym wypadku tylko elektronika.Elektronikiem nie jestem,ale wydaje mi sie ze w chwili kiedy pralka grzeje i zaczyna obracac,to ktorys z polprzewodnikow nie daje rady...tylko teraz jak to sprawdzic,jak go znalezc???;/luty na przekaznikach poprawione i dalej nic
  • #10 6863009
    zetfa
    Poziom 20  
    No to jest kłopot.Wygląda ze pobór dużej mocy powoduje spadek napięcia i zakłócenia.To może być zaraz na zasilaczu modułu, na prostowniku, dioda,lub któryś z kondensatorów elektrolitycznych za nim.
  • #11 6863078
    stoper17
    Poziom 20  
    Podczas sprawdzania rozsypal mi sie triak ASC108 5S...wie ktos moze czym go moge zastapic,jakim zamiennikiem.Problemy z tym mieli takze inni ale nikt nie uzyskal pomocy w tym.Moze teraz ktos wie?
  • #12 6863106
    zetfa
    Poziom 20  
    Jeśli to triak od silnika to na pamięć mogę powiedzieć że zamiennikiem będzie BTB 12/600, lub może jeszcze lepiej BTB16/600. Koszt ok.6zł.
  • #13 6868606
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    stoper17 napisał:
    Podczas sprawdzania rozsypal mi sie triak ASC108 5S...wie ktos moze czym go moge zastapic,jakim zamiennikiem.Problemy z tym mieli takze inni ale nikt nie uzyskal pomocy w tym.Moze teraz ktos wie?

To nie jest zwykły triak musi być oryginał.A co do gaśnięcia to popraw luty w okolicy przetwornicy.
  • #14 6868781
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Moduł do wymiany. Przećwiczyła mnie taka maszyna. Po osiągnięciu określonej temp. co jakiś czas gasł wyświetlacz i szarpał (zrywał silnikiem). Uszkodzony procek i trzeba szukać nowego programatora.
    Pozdr
  • #15 6869118
    stoper17
    Poziom 20  
    Pralka niestety poszla juz do kasacji.Klient nie wyrazil zgody na wymiane programatora. Zgory dzieki za pomoc.Pozdrawiam STOPER

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWO/D 4320 P wykazuje problem z samoczynnym gaśnięciem wyświetlacza i przerywaniem pracy silnika podczas cyklu prania, szczególnie po nagrzaniu grzałki. Objawy to krótkotrwałe zaniki zasilania, dodawanie czasu do programu oraz szarpanie silnika. Wymiana silnika i szczotek nie rozwiązała problemu. Podejrzewano zimne luty na module sterującym, przekaźnikach oraz styki blokady drzwi. Grzałka została sprawdzona i wykluczono przebicie do masy. Po wymianie kilku silników problem pozostał, co wskazuje na usterkę elektroniki, prawdopodobnie uszkodzony triak sterujący silnikiem (model ASC108 5S), który podczas testów uległ uszkodzeniu. Zalecano zamienniki triaka BTB12/600 lub BTB16/600, jednak oryginalny triak jest preferowany. Możliwe są również problemy z zasilaczem modułu, prostownikiem, diodą lub kondensatorami elektrolitycznymi. Ostatecznie uszkodzony został procesor programatora, co powodowało gaszenie wyświetlacza i szarpanie silnikiem przy osiągnięciu określonej temperatury. Wymiana modułu sterującego była konieczna, jednak klient nie wyraził zgody na naprawę, co skutkowało kasacją pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA