logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał subwoofera z amplitunera na wejściu high level?

lysy31 04 Mar 2006 10:25 8969 7
REKLAMA
  • #1 2372382
    lysy31
    Poziom 2  
    Witam
    Mam "subwoofer" tani głośnik basowy z zestawu komputerowego 2.1. Przy podłączeni do kompa w filmach ac3 wszysko jest OK. Natomiast gdy podłącze pod amplituner i jego wyjście na sub pasywny gra bardzo cicho prawie nie słychac. Troche poczytałem i wiem że są dwa rodzaje wejśc w subwooferach low level i high level. Chciałbym sie dowiedziec czy jest jakis prosty=tani sposób na uzyskanie wejścia low level lub minimalne wzmocnienie sygnału z amplitunera np do poziomu głośności z karty dzwiękowej kompa. Z góry dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2375005
    piapia
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    jezeli masz aktywny subwoofer to mozesz go podlaczyc tylko do "low level outpu" - czyli np. karty muzycznej, lub amplitunera z wyjscie na aktywny wzmacniacz.
    Jezeli Twój ma wyjscie na pasywny to rozbiez kolumne, a najszybciej odkrec glosnik i zamonuj go odwrotnie - bedziesz mial wyprowadzenia na zewnatrz i tak go podlacz do swojego amp - tylko go nie spal, jezeli byl tani to i ma pewnie z 10W RMS ;-)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2376129
    lysy31
    Poziom 2  
    Troche namieszałem w temacie. Ampiltuner ma wyjście na aktywny subwoofer (yamaha rx-v350). Chciałbym sie dowiedziec czy można wzmocnic w prosty sposób sygnał line out z amplitunera.
  • #4 2377470
    Jon-X
    Poziom 28  
    Wzmacniaczem :)
  • #5 2377751
    piapia
    Poziom 24  
    Jezeli ledwo slychac sprawdz czy to wyjscie jest aktywne (właczone), maze masz tylko stereo wlaczone.

Kazdy (chyba) amplituner ma mozliwosc podbicie (obnizenia) wyjscie na kazdy kanała. Zobacz jak masz ustawiona tą wartość.

pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2378152
    lysy31
    Poziom 2  
    Tak wyjście jest aktywne. Ten głośnik basowy jest z zestawu do kompa 2.1 i dostosowany jest do wyjścia line out z karty muzycznej, która ma mocniejszy sygnał niz wyjście line out z ampiltunera.
    DJ Jon-X dzięki wiem ze moge podłączyć wzmacniacz ; ). Chciałem sie dowiedziec czy można w subwooferze z wejściem high level uzyskać wejscie low level
  • REKLAMA
  • #7 2378793
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    montujac jakis prosty przedwzmacniacz o wmocnieniu np 10dB nie rzuce teraz zadnym schematem ale takie cos mozna zlorzyc na 2 tranzystorkach albo jakims pojedynczym wzmacniaczu operacynym
  • #8 2379042
    lysy31
    Poziom 2  
    O właśnie, o takie coś mi chodziło. Czy to jest trudne w budowie no i jakie by były koszta? Dzięki za zianteresowanie : )

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia taniego subwoofera z zestawu komputerowego 2.1 do amplitunera Yamaha RX-V350, gdzie sygnał z wyjścia subwoofera jest bardzo cichy mimo aktywnego wyjścia na subwoofer. Subwoofer posiada wejście high level, natomiast amplituner oferuje wyjście line out o niższym poziomie sygnału niż karta dźwiękowa komputera. Rozwiązaniem jest zastosowanie prostego przedwzmacniacza o wzmocnieniu około 10 dB, który można zbudować na tranzystorach lub wzmacniaczu operacyjnym, co pozwoli podnieść poziom sygnału do wymaganego. Alternatywnie, jeśli subwoofer byłby aktywny, należałoby go podłączyć do wyjścia low level (line out) amplitunera. Wzmacniacz sygnału jest więc kluczowy do poprawnego działania subwoofera z wejściem high level przy podłączeniu do amplitunera z wyjściem line out.
REKLAMA