Mam takie radio potrzebuje pomocy radio wogle się nie da włączyć. Było bardzo wiele oczek ale przelutowałem i nic to nie daje nie wiem czego się tu zaczepić .
Szczerze to wylutowałem te kondensatory w tym przypadku 2200µF ale na druk nie zwracałem uwagi . Sprawdzę to dopiero w poniedziałek za wskazaninia dzięki , napiszę o posępach w tym temacie.
Od przelotki (pod kondensatorami) !2V rozgałęzione jest w dwóch kierunkach
1.kolektor NPNa smd w pobliżu przedniej ściany
2.anoda diody 1N4148
tak to zapamiętałem i po znalezieniu tej usterki uruchomiłem (już rutynowo) dwie skazane dawniej sztuki.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Radio Philips RC 408 nie reaguje na włączanie po przelutowaniu zimnych lutów. Problem może wynikać z uszkodzenia procesora głównego, który wymaga wymiany. Procesor ma prawidłowe zasilanie, jednak możliwe, że coś go blokuje. Brak dokumentacji technicznej utrudnia diagnozę. Zalecane jest wylutowanie kondensatorów elektrolitycznych (1000 µF lub 2200 µF) znajdujących się w pobliżu radiatora oraz dokładne sprawdzenie i oczyszczenie ścieżek zasilania 12V na laminacie, usuwając zgorzeliny i klej. Połączenie zasilania 12V rozgałęzia się od przelotki pod kondensatorami w dwóch kierunkach: do kolektora tranzystora NPN SMD oraz do anody diody 1N4148. Znalezienie i naprawa uszkodzeń na tych ścieżkach pozwoliło na uruchomienie podobnych uszkodzonych egzemplarzy radia. Wygenerowane przez model językowy.