logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS RC 408 wyłączał się i przestał oddychać

marekredmer 11 Maj 2006 18:02 2945 12
REKLAMA
  • #1 2615617
    marekredmer
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,

Zaczelo sie od tego, ze radyjko podczas normalnego grania zaczelo sie na chwile wylaczac i spowrotem po ok sekundzie sie wlaczalo. Dzialo sie tak coraz czesciej (zanim padlo calkiem nie dalo juz sie sluchac radia poniewaz bardzo czesto sie wylaczalo i wlaczalo) az po kilku miesiacach przestalo sie odzywac. Dioda security swieci, power na panelu podswietla sie przy wlaczonych swiatlach, ale nie chce sie juz wlaczyc :/.
    Jesli ktos mialby pomysl co to moze byc za usterka bylbym bardzo wdzieczny.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2615910
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Dość znane z usterkowości radio, było już o nim kilka razy. Zimne luty i wysadzona zawartość pamięci najprawdopodobniej.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2616412
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Jak jeden z kolegów na tym forum napisał - wyjąć elektrolit 2200uF bliżej przodu, połatać pod nim przelotki i ma latać. To radio sobie samo eeprom poprawi, jak coś będzie w nim nie tak to i tak się włączy.
  • #4 2616437
    marekredmer
    Poziom 12  
    wylutowalem, ale nie widac tam zadnych ubytkow.
  • #5 2616446
    djlj24
    Spec od car audio
    Przedrutuj - są tam chyba 2 przelotki więc dużo roboty nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 2623188
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Okiem ubytku nie dojrzysz.Nawet miernikiem może wyglądać,że jest OK.Przerwa zwykle nie występuje w przelotce lecz na wyjściu ścieżki (12V) spod krążka białej emalii.Jest ona wytrawiona składnikami kleju,którym mocowany był kondensator.
    Zrób jak radzi kol.djlj24.
    Gdy to wyczaiłem,uruchomiłem 3 takie "skazańce" w 20 minut.
  • #7 2624313
    djlj24
    Spec od car audio
    Częsta dolegliwość w Philipsach - puszczające przelotki ale nie na samym przejściu tyko na doprowadzeniu.
  • #8 2642255
    marekredmer
    Poziom 12  
    szukam szukam i nie moge sobie poradzic. Jesli ktos moglby wskazac na fotce i odeslac mi pod ktorym kondensatorem szukac tej wadliwej przelotki to bylbym wdzieczny.
    Załączniki:
    • PHILIPS RC 408 wyłączał się i przestał oddychać P5190012.JPG (80.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2643900
    kotlo
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ja ostatnio miałem tu gdzie pokazalem tylko sorki za strzalke nie znam sie na paincie :)
    Załączniki:
    • PHILIPS RC 408 wyłączał się i przestał oddychać P5190012.JPG (80.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 2667429
    junak
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Witam strzałka prawidłowo ale ostatnio się przekonałem że procki w nich to padliny, ostatnio robiłem 408 i wyłączał się bez powodu , sprawdziłem pod elką i było ok , po kilku dniach radio padło całkiem ( bez mojej pomocy ) i przypomniałem sobie o moim 408 z lamusa ,który naprawiłem jakieś 2 lata wcześniej ( i klijent o nim zapomniał) aby porównać i okazało się że w tym też proc padł !!? Jeden proc przywiera clk a na obu jest około 4,9V na każdej nodze kwarcu , daje im RIP.
  • #11 2668458
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja miałem podobny objaw w 22DC722/00 ale tam przyczyna usterki była prozaiczna zmienił wartość rezystor w pobliżu stabilizatora, przez co stan wysoki na jednym układzie cyfrowym przy procesorze wisiał w obszarze zabronionym i procesor zachowywał się jakby z uwalonym generatorem (te procesory dziwnie się potrafią usypiać w stanie spoczynku, że jest na nich 4,9V na kwarcu i zaraz pada podejrzenie na procka).
  • #12 2674125
    junak
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Czyli można się bliżej przyjrzeć temu 74xxx smd koło procka ?, może jest nadzieja na uruchomienie ...
  • #13 2905563
    marekredmer
    Poziom 12  
    Wielkie dzieki dla "ikar55". Dzieki jego radzie udalo mi sie naprawic radyjko. ponizej podpowiedz:
    "Nad procesorem (radio tyłem do Ciebie)) są 3 lub 4 tranzystorki smd.Do kolektora ostatniego po prawej dochodzi króciutka (ok.2mm) ścieżka od przelotki.Sprawdź miernikiem czy masz tam połączenie z plusem kondensatorów 2200uF (12V).Ja nie drutuję już tej ścieżki zżartej pod kondensatorem 2200uF,tylko zastępuję ją cieńkim przewodem.
    Jeżeli na tym kolektorze jest 12V a radio nie odpala,sprawdź tranzystor załączający radio BD438 (w poblżu wtyku od magnetofonu). "

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Radio PHILIPS RC 408 wykazywało objawy częstych samoczynnych wyłączeń i włączania, aż całkowicie przestało działać. Przyczyną usterki są typowe dla tego modelu zimne luty oraz uszkodzone przelotki na płytce, szczególnie pod kondensatorem elektrolitycznym 2200uF (12V). Przerwy w połączeniach często występują nie bezpośrednio w przelotkach, lecz na ścieżkach zasilających pod warstwą białej emalii. Naprawa polega na przelutowaniu lub zastąpieniu uszkodzonych ścieżek cienkim przewodem. Dodatkowo wskazano na możliwe uszkodzenie procesora i tranzystora BD438 załączającego radio, co może powodować całkowity brak reakcji urządzenia mimo obecności napięcia zasilania. Wskazówki obejmują także kontrolę tranzystorków SMD nad procesorem oraz pomiar ciągłości ścieżek zasilających kondensatory. Po zastosowaniu tych napraw radio zostało przywrócone do działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA