logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.4 - nie odpala bez gazu, gaśnie bez przytrzymania gazu

superdlubek 04 Mar 2006 22:12 4575 5
REKLAMA
  • #1 2375241
    superdlubek
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    witam mam taki problem z seatem ibizą 1.4 jak jest zimny nie odpala trzeba dodać gazu i trochę przytrzymać bez tego gaśnie była czyszczona przepustnica myślałem że to jej wina bo gasł mi ciągle na wolnych obrotach,teraz nie gaśnie ale na zimnym silniku normalnie nie odpala słyszałem ze może to wina sondy lambda ale może ktoś miał taki sam przypadek i byłby w stanie mi pomoc z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2375298
    kubus4995
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Po czyszczeniu przepustnicy trzeba przeprowadzic adaptacje przepustnicy, a do tego trzeba mieć sprzęt żeby sprawdzić czy są podawane prawidłowe parametry dla sterownika silnika(kalibracja przepustnicy)
  • REKLAMA
  • #3 2375429
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam
    miałem takie coś w Cordobie 1,4 98 r
    samo przeczyszczenie nic nie da ponieważ komputer ma juz w programie zakodowane że cos jest nie tak
    musisz jechac do kogos kto się na tym zna i ma sprzęt ( koszt przemycia i zresetowania kompa ok 100 zł - 3 lata temu, oczywiscie nie w serwisie)
    jest to wina naszego paliwa o bardzo dobrej jakości :cry: ????!!!!!!!!!
    ja takie cos miałem przy przebiegu 75000 km??
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2375611
    kubus4995
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Cytuje:
    Przed wykonaniem kalibracji nastawnika przepustnicy muszą być spełnione następujące warunki:
    silnik nie pracuje,
    w pamięci sterownika nie ma błędów (funkcja: [Odczyt kodów błędów]),
    napięcie zasilania w instalacji samochodu nie jest niższe niż 11V,
    wszystkie odbiorniki elektryczne wyłączone,
    przepustnica musi być w pozycji biegu jałowego,

Bez testera ani rusz.
  • REKLAMA
  • #5 2376489
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    baraka napisał:
    witam
    miałem takie coś w Cordobie 1,4 98 r
    samo przeczyszczenie nic nie da ponieważ komputer ma juz w programie zakodowane że cos jest nie tak
    jest to wina naszego paliwa o bardzo dobrej jakości :cry: ????!!!!!!!!!
    ja takie cos miałem przy przebiegu 75000 km??
    pozdrawiam

Nagar na przepustnicy to jest wina oparów olejowych, które są tam doprowadzane przez odmę (odpowietrzenie skrzyni korbowej.
  • #6 2378254
    baraka
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    witam

szogun0 napisał
    Nagar na przepustnicy to jest wina oparów olejowych, które są tam doprowadzane przez odmę (odpowietrzenie skrzyni korbowej.

auto serwisowane olej supersyntetyk 0W40 ARALL , i dziwne że auta eksploatowane na zachodzie( Niemcy) nie mają takiego problemu , a u nas wystarczy ze 2 razy nalać "paliwa"( o ile można tak nazwać to co sprzedają niektóre stacje) i przepustnica załatwiona
    tankowałem na małej stacji z 2 dystrybutorami ( 1 PB; 2ON ) i pojeździłem z pół roku , paliwo było o kilka groszy tańsze , później na stacji STATOIL i bez problemu dociągnąłem do 200 000 km ( olej po 150000 ARALL 5W40 )

pozdrawiam
REKLAMA