logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV - C2931D. Przywieziony z Niemiec. System D/K.

Irek 47 05 Mar 2006 19:05 1311 12
REKLAMA
  • #1 2378584
    Irek 47
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Ten TV jest przywieziony z Niemiec i nie posiada systemu D/K. Pytanie moje - gdzie w takim razie tkwi problem, skoro KV - 2531 kupiony i używany w Polsce ma ten system, a cały moduł p.cz. jest identyczny? Pomijam na razie fonię równoległą - jest możliwość uaktywnienia systemu D/K w jakiejś opcji serwisowej?(jeśli taka istnieje)
  • REKLAMA
  • #3 2378743
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Proszę sprawdzić czy ma module IFG zamontowane są filtry SFE6,5 , czy tylko 5,5 i 5,74. Jeśli nie ma najprostszym rozwiązaniem bedzie zastosowanie generatora 1MHz.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2378765
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Moduł pcz jest owszem identyczny, ale moduł różnicowej fonii już nie. Przeróbki przy PCF8574 pozwalają na pewne zmiany, w tym rozszerzenie pasma głowicy, ale naprawdę wygodniej jest zamontować fonię równoległą. A wsad pamięci nic do tego nie ma.
  • #5 2378908
    Janusz
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    W tych tv często ulega uszkodzeniu zawartość pamięci - jeżeli tv posiada filtry 6,5, a nie ma możliwości wyboru standardu DK to jest to ten problem. ponieważ jest to Soniak z "D" więc nie ma raczej fonii w naszym standardzie, ale i tu miałem niespodzianki :)
  • #6 2379292
    Irek 47
    Poziom 18  
    Wywiązała się dyskusja i to dobrze. Dołożenie fonii równoległej to żaden kłopot, ale chcę przypomnieć że w modelu "2531" jest identyczna pośrednia jak w tym "2931D". Filtry tak w jednym, jak i w drugim modelu są takie same, tzn. 5,5Mhz i 5,74. Jedyna różnica jest przy zworkach w pobliżu PCF-a. Przełożenie zworek nie wywołuje uruchomienia standardu D/K.
  • REKLAMA
  • #9 2379595
    Irek 47
    Poziom 18  
    Januszu - w 2531 też nie ma 6,5, a działa. Dlatego ten temat ruszyłem.
  • REKLAMA
  • #11 2386546
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Proszę nie zapominać, że w tych modelach, w których chodzi bez przeróbek, jest dodatkowy układ TBA129 na bloku wcz/pcz, realizujący
    6,5MHz. Na nowszej serii płytek jest na niego miejsce, ale czy na prawdę warto się bawić w uzupełnianie elementów?
  • #12 2386883
    Irek 47
    Poziom 18  
    Mirexie - masz rację, nie warto. Dyskusję wywołałem dlatego, że tak jak wcześniej pisałem mam w ręku dwa identyczne moduły p.cz. (różnią się tylko zworkami w pobliżu scalaka PCF...). Nie rozbierałem puszki p-czki, a może tam jest różnica. Do tematu podejde dopiero we czwartek i będę mógł coś odpowiedzieć. Nawiasem mówiąc równoległą już podłączyłem i wszystko hula, ale dociekliwość w tym przypadku nie pozwala mi usiąść na laurach. Wnioski przedstawię po zakończeniu "dochodzenia".
  • #13 2410063
    Irek 47
    Poziom 18  
    Informuje, że ten TV ma tryb serwisowy (p+, p- i włacznik sieciowy ) pojawi się literka s w rogu.
    Problem fonii zaprzestałem na rownoległej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy telewizora SONY KV-C2931D sprowadzonego z Niemiec, który nie posiada aktywnego systemu D/K, mimo że moduł pośredniej częstotliwości (p.cz.) jest podobny do modelu KV-2531 używanego w Polsce, gdzie system D/K działa. Problem nie wynika ze wsadu pamięci, lecz z różnic w module fonii różnicowej oraz zastosowanych filtrach IFG. Modele te mają filtry 5,5 MHz i 5,74 MHz, brak filtru 6,5 MHz, który jest kluczowy dla systemu D/K i realizowany jest w niektórych modelach przez dodatkowy układ TBA129. W praktyce brak fonii w standardzie D/K można rozwiązać przez dołożenie fonii równoległej lub zastosowanie generatora 1 MHz. Przełożenie zworek przy układzie PCF8574 nie aktywuje systemu D/K. Telewizor posiada tryb serwisowy, który można wywołać kombinacją przycisków (p+, p- i włącznik sieciowy), jednak nie znaleziono opcji aktywacji D/K w serwisie. W efekcie najprostsze i skuteczne rozwiązanie to dołożenie fonii równoległej, co potwierdzono w praktyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA