logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić łącze DSL 2 Mb/s na 20 komputerów z QoS, filtrem MAC i statystykami?

Luckskywalker 06 Mar 2006 08:13 1418 6
REKLAMA
  • #1 2380488
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Witam, zaczne od tego ze widziałem temat "miniHOWTO jak podzielic lacze na kilka komputerow".Mam taki zestaw: Pentium 450mhz, HDD 4,6gb,128mb Ram ;2x karta sieciowa,reszta to juz chyba mniej wazna.Chce podzielic na tym DSL 2mb ,z tym ze chciałem zeby był dostęp z poziomu przeglądarki,podział pasma , filtr adresów MAC i jesli dałoby rade licznik ,lub wykresy prędkosci sciągajacych lub cos w tym stylu.Co proponujecie?Najlepiej sprawdzone pomysły ,gdyz liczyłbym na pomoc w konfiguracji.Za wszystkie odp z góry dziekuje.
    Apropos ,do podzielenia na koło 20 kompów.
  • REKLAMA
  • #2 2380573
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Normalny podzial to zaden problem, mini-Hub plus DSL-Router i wszyscy maja dostep do netu. Ale podzial pasma i protokolowanie... do tego trzeba dodatkowego serwera skonfigurowanego jako Proxy, moze byc starsza maszyna na bazie Liunxa.
  • REKLAMA
  • #3 2380581
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Sprzet taki jak napisałem.Siec juz mam ,tylko kwestia routera,jaki polecany sofcik na niego.
  • #4 2380640
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Luckskywalker napisał:
    Sprzet taki jak napisałem.Siec juz mam ,tylko kwestia routera,jaki polecany sofcik na niego.

np.
    Coyote Linux
    LRP
    NND
    itp.
  • REKLAMA
  • #5 2380646
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Który w szególnosci polecacie?(łatwosc konfiguracji w stosunku do posiadanych opcji).Ma ktos moze jakis link ,ew. stronke skad sciagnąc itp.
  • #6 2380766
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    NNd ;) www.nnd.freesco.pl
  • REKLAMA
  • #7 2381048
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli zależy Ci na łatwej konfiguracji przez www, tak jak w sprzętowych routerach, to polecam: http://m0n0wall.org.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podziału łącza DSL o przepustowości 2 Mb/s na około 20 komputerów z funkcjami QoS, filtrem adresów MAC oraz statystykami transferu dostępnymi przez przeglądarkę WWW. Proponowany sprzęt to starszy komputer Pentium 450 MHz z dwoma kartami sieciowymi, który ma pełnić rolę routera. W celu podziału pasma i kontroli ruchu sugerowane jest użycie oprogramowania typu Linux z funkcjami proxy i zarządzania ruchem. Wskazano kilka dystrybucji i systemów dedykowanych do tego celu: Coyote Linux, LRP, NND oraz m0n0wall, z których m0n0wall wyróżniono jako łatwy w konfiguracji przez interfejs WWW, podobny do sprzętowych routerów. Podstawowy podział sieci można zrealizować za pomocą mini-huba i DSL-routera, jednak zaawansowane funkcje QoS i filtrowanie wymagają dodatkowego serwera z odpowiednim oprogramowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA