logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać sondę do wykrywacza metali P.I J-267 (Jabel)? Parametry cewki?

cygi82 06 Mar 2006 13:26 16601 10
REKLAMA
  • #1 2381355
    cygi82
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam! złożyłem własnie wykrywacz metali proszę o informacje jak wykonac dobrą sonde do wykrywacza P.I Chodzi mi o długość i średnicę drutu na cewke i średnice samej cewki, i sposób jego ułożenia -czy lepiej na płasko , jeden zwój przy drugim.Czy cewka musi byc ekranowana???Dzieki z gory za odpowiedz i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2393897
    gmorek
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jak widać nie czytales nic wiecej o wykrywaczach metalu. zaleznie od tego jaki promien i jaki bedzie to drut, bedziesz mial inny obszar penetracji gleby. zalaczam artykul tam jest wyjasnienie.
    Załączniki:
    • wykrywacz tlumaczenie.doc (30.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2791035
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Ja posiadam wykrywacz metali P.I elektronikę mam starą, podobna jest do tej: www.elektroda.pl/rtvforum/file/detektor_metali_pi_-_pdf_883.zip
    I chciałbym wymienić ja na P.I J-267. A cewka i stelaż by został ta co jest.
    A teraz pytanie czy by mi to działało?
    Składał już ktoś powyższy kit jeżeli tak to jak się sprawdza w polu?
  • REKLAMA
  • #5 3133218
    ::::::Kornel:::::
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    pawka_pk napisał:
    Ja posiadam wykrywacz metali P.I elektronikę mam starą, podobna jest do tej: www.elektroda.pl/rtvforum/file/detektor_metali_pi_-_pdf_883.zip
    I chciałbym wymienić ja na P.I J-267. A cewka i stelaż by został ta co jest.
    A teraz pytanie czy by mi to działało?
    Składał już ktoś powyższy kit jeżeli tak to jak się sprawdza w polu?

Nie można podłączyć do jabla innej cewki jaka jest opisana w instrukcji. To znaczy można ale zasięg okropnie spadnie albo wogule nie będzie wykrywać. A zresztą przeciesz cewka do PI jest trywialnie prosta do wykonania i wcale niedroga więc lepiej zrobić według instrukcji a nie póżniej bulić że wykrywka ma maksymalny zasięg 15cm. :cry:
  • REKLAMA
  • #6 3136825
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    a jak juz sie zapoznacie z budowa jabelka polecam troche go ztuningowac np, dodać miernik wielkosci fanta, miernik dokladnego napierzania fanta, dyskryminacja na diodach (zelazo, kolor) wtedy to jabelek jest super ;]
  • #7 3138082
    pawka_pk
    Poziom 22  
    A masz jakieś namiary na taki zestawik.
  • #8 3138303
    DJ MHz
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    trzeba samemu zrobic taki tuning. pokupowac elementy plytke zrobic albo na pajaka i jazda do elektroniki ;]
  • #9 3141133
    pawka_pk
    Poziom 22  
    A jakieś schemaciki nposiadasz do tego?
  • REKLAMA
  • #11 4818155
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania sondy (cewki) do wykrywacza metali typu P.I J-267 (Jabel). Podkreślono, że cewka powinna być wykonana zgodnie z instrukcją, gdyż zastosowanie innej cewki może znacznie obniżyć zasięg lub całkowicie uniemożliwić wykrywanie. Parametry cewki, takie jak długość i średnica drutu oraz średnica samej cewki, wpływają na obszar penetracji gleby. Zalecane jest wykonanie cewki na płasko, z nawojem zwiniętym jeden zwój przy drugim. Cewka do P.I powinna być ekranowana, aby uniknąć zakłóceń. Wskazano również na możliwość tuningu wykrywacza, np. dodanie miernika częstotliwości, dyskryminacji na diodach, co poprawia funkcjonalność urządzenia. Podano linki do artykułów i forów z instrukcjami i schematami dotyczącymi budowy i tuningu sondy oraz elektroniki wykrywacza Jabel.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA