Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zrobić sonde do wykrywacza P.I J-267 (jabel)?

cygi82 06 Mar 2006 13:26 16019 10
    cygi82
    Level 10  
    Witam! złożyłem własnie wykrywacz metali proszę o informacje jak wykonac dobrą sonde do wykrywacza P.I Chodzi mi o długość i średnicę drutu na cewke i średnice samej cewki, i sposób jego ułożenia -czy lepiej na płasko , jeden zwój przy drugim.Czy cewka musi byc ekranowana???Dzieki z gory za odpowiedz i pozdrawiam!
    pawka_pk
    Level 22  
    Ja posiadam wykrywacz metali P.I elektronikę mam starą, podobna jest do tej: www.elektroda.pl/rtvforum/file/detektor_metali_pi_-_pdf_883.zip
    I chciałbym wymienić ja na P.I J-267. A cewka i stelaż by został ta co jest.
    A teraz pytanie czy by mi to działało?
    Składał już ktoś powyższy kit jeżeli tak to jak się sprawdza w polu?
    ::::::Kornel:::::
    Level 13  
    pawka_pk wrote:
    Ja posiadam wykrywacz metali P.I elektronikę mam starą, podobna jest do tej: www.elektroda.pl/rtvforum/file/detektor_metali_pi_-_pdf_883.zip
    I chciałbym wymienić ja na P.I J-267. A cewka i stelaż by został ta co jest.
    A teraz pytanie czy by mi to działało?
    Składał już ktoś powyższy kit jeżeli tak to jak się sprawdza w polu?

Nie można podłączyć do jabla innej cewki jaka jest opisana w instrukcji. To znaczy można ale zasięg okropnie spadnie albo wogule nie będzie wykrywać. A zresztą przeciesz cewka do PI jest trywialnie prosta do wykonania i wcale niedroga więc lepiej zrobić według instrukcji a nie póżniej bulić że wykrywka ma maksymalny zasięg 15cm. :cry:
    DJ MHz
    Level 24  
    a jak juz sie zapoznacie z budowa jabelka polecam troche go ztuningowac np, dodać miernik wielkosci fanta, miernik dokladnego napierzania fanta, dyskryminacja na diodach (zelazo, kolor) wtedy to jabelek jest super ;]
    pawka_pk
    Level 22  
    A masz jakieś namiary na taki zestawik.
    DJ MHz
    Level 24  
    trzeba samemu zrobic taki tuning. pokupowac elementy plytke zrobic albo na pajaka i jazda do elektroniki ;]
    pawka_pk
    Level 22  
    A jakieś schemaciki nposiadasz do tego?
    Mariusz Ch.
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Temat zamykam.