logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 105s wyłącza się, traci WN. Dioda na włączniku jest zielona.

Neostar 06 Mar 2006 20:22 1239 3
REKLAMA
  • #1 2383069
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    mam problem z w/w monitorem. problem jest następujący monitor z początku włącza się dobrze później jak chwilę popracuje (czas pracy różny minuta do kilkunastu minut) wyłącza się, traci WN ale dioda na włączniku cały czas pali się na zielono. gdzie szukać przyczyny?

dodam jeszcze ze podczas prawidłowej pracy słychać brzęczenie nie wiem czego nie mogę jednoznacznie zlokalizować źródła, jak przestanie pracować prawidłowo to jakieś dziwne syczenie
  • REKLAMA
  • #2 2383393
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Na początek zacznij od najbardziej prostej rzeczy. Rozbierz go i sprawdź czy nie występują zimne luty na trafie WN w układzie jego zasilania i w okolicach poziomego. Popraw wszelkie podpadające luty i sprawdź efekt. Napisz o postępach.
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 2384008
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Zimne luty to podstawa, szczególnie na regulatorze B+ MTP5P25. Jest na radiatorze, na brzegu płyty.
    Nie wiem jak wyglada to brzęczenie, może jest to winą kondensatora 150µF/400V w przetwornicy. Lub też, jak pisze Kalik, winowajcą jest zimny lut na trafopowielaczu.
  • #4 2387447
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    zimne luty poprawiałem.
REKLAMA