Mam problem z monitorem Philips 105s20 - zawsze pali się zielona dioda, nawet po wyłączeniu komputera nie przełącza się w stan oszczędzania energii - to by był mały problem ale jak się wyłączy komputer (monitora nie) i ponownie go włączy to monitor się nie załączy a dalej świeci się zielona dioda (powinna zmienić się na pomarańczową a potem z powrotem na zieloną).
Jak mu się spodoba to załapie a nieraz nie włączy się przez 2 dni.
Mam schemat 105s2 i doszłem do wniosku że system "energy" wykrywa brak syn H lub V bądź obu na raz i po tym fakcie podejmuje decyzję o zmianie stanu. U mnie wygląda na to że monitor "zawiesza się" po wyłączeniu komputera - czyli albo padł uP albo problem leży po stronie odchylania a konkretniej jakiejś pojemności w tym torze.
Problem w tym że nie wiem jak konkretnie lub z którego miejsca w H/V uP odczytuje obecność synchronizacji bo schemat 105s2 różni się diametralnie od 105s20 któego nie posiadam.
Może jest to klasyczna usterka i ktoś mi pomoże ??????
Dzięki wielkie za wszelakie sugestie !
Pozdrawiam:
Marcin Nosal > marcin.nosal(_at_)poczta.fm
Jak mu się spodoba to załapie a nieraz nie włączy się przez 2 dni.
Mam schemat 105s2 i doszłem do wniosku że system "energy" wykrywa brak syn H lub V bądź obu na raz i po tym fakcie podejmuje decyzję o zmianie stanu. U mnie wygląda na to że monitor "zawiesza się" po wyłączeniu komputera - czyli albo padł uP albo problem leży po stronie odchylania a konkretniej jakiejś pojemności w tym torze.
Problem w tym że nie wiem jak konkretnie lub z którego miejsca w H/V uP odczytuje obecność synchronizacji bo schemat 105s2 różni się diametralnie od 105s20 któego nie posiadam.
Może jest to klasyczna usterka i ktoś mi pomoże ??????
Dzięki wielkie za wszelakie sugestie !
Pozdrawiam:
Marcin Nosal > marcin.nosal(_at_)poczta.fm