logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja zapłonów stykowych na elektroniczne - dobór tranzystora

dasko 15 Maj 2003 11:25 6636 10
REKLAMA
  • #1 214402
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Szukam kogoś kto "bawił" się trochę modernizacją zapłonów stykowych na elektroniczne, chodzi mi głównie o odciążenie styków i wstawienie tam jakiegoś tranzystorka, który wytrzymywał by przepięcia występujące w tym obwodzie czekam na wszelkie propozycje i rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #2 214451
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!!
    W elektronice praktycznej w latach 99/00 (z tego co pamietam) widzialem proste zap. jeden na 2 tranzystorow drugi na prostym ukladzie scalonym poszukaj www.ep.com.pl/archiwum.
  • REKLAMA
  • #3 214463
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    W czym ten zapłon chcesz przerobić?
    Chcesz go przerobić gruntownie czy tylko odciążyć przerywacz?
  • #4 214513
    Kaban
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Proponuje zastosować 1 tranzystorek pracujący w konfigoracji klucza. Pamietaj ze SEM samindukcji na autotransforamtorze (cewce) zapłonowym e=-L(di/dt) z tego względu wyspecyfikuj szybki tranzystor. Nalezy pamietać ze przez styki przerywacza powinien jednak płynąć jakis prąd który uniemożłiwi oksydacje styku. Ta wiec z przerywacza zasilaj bramkę tranzystora i jakis rezystorek do masy w celu wymuszenia prądu. Jak chcesz bardziej podrasowac ukła. zapłonowy proponuje zastosować czujnik zblirzeniowy (inicjator).
    Jak by co wal smialo jak w dym na
    mail-a.
    Pozdrawiam
  • #5 214567
    rejestr007
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Przez kilka lat miałem zamontowany taki w "Maluchu". Schemat był opisany w Radioelektroniku na przełomie lat 80 i 90-tych. Całość była zmontowana we wnętrzu radiatora. Silnik "palił" zawsze jeśli tylko akumulator był w stanie nim zakręcić! Proste i skuteczne !!! 8)
  • REKLAMA
  • #6 214595
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    He przypomnialo mi sie jak z kumplem experymentowalismy z elektronicznym zaplonem, ktory chyba nie "nadzal" i explodowal nam tlumik srodkowy.
    halasu to bylo kupe.
    Wlasnie sprawa jest taka ze modernizacja wymaga póżniej dokladnej regulacji.
  • #7 214981
    Gibek
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Samo wstawienie tranzystora w obwód przerywacza mechanicznego niewiele daje, poza zmniejszeniem przerywanego prądu w jego obwodzie. Ale wtedy styki muszą być idealnie czyste w przciwnym razie przerywacz nie będzie zwierał za każdym razem. Ponieważ brak samooczszczania styków, które występóje w przpadku przerywania większego prądu. Modernizacja zapłonów tradycyjnch na elektroniczne ma sens pod warunkiem wykorzystania wszystkich jego zalet.
    Powinien dawać iskrę o stałej energii w szerokim zakresie zasilania od 4,5 do 15V i w pełnym zakresie obrotów.
    Czas trwania iskry powinien wynosić od 1ms do 1,5ms
    Możemy zastosować dwa rodzaje układów elektronicznych:
    - tranzystorowy
    - tyrystorowy
    Jeśli zastosujemy zapłon tranzystorowy to musimy zastosować cewkę zapłonową o mniejszej indukcyjności uzwojenia pierwotnego i mniejszej rezystancji uzwojenia oraz zastosować stabilizację prądu magnesowania cewki.

Przy zapłonie tyrystorowym stosujemy przetwornicę napięcia z 12V na 400V. Przetwornica ładuje kondensator 1uF/630V do nap. około 400V, napięcie to jest podawane na uzwojenie cewki za pomocą tyrystora wyzwalanego przez przerywacz. Wadą tego układu jest krótki czas trwania iskry od 0.1 do 0,4 ms.
    Ja używałem w fiacie 125p zmodyfikowany zapłon tyrystorowy którego opis i schemat był w którymś z radielektroników chyba rocznik 1986 . Używałem go przez 12lat, tylko raz siadła mi dioda 1N4007 w obwodzie ładowania kondensatora. Dzięki zastosowaniu przełącznika na zapłon tradycyjny nie musiałem korzystać z pomocy drogowej. Poza tym nie straszne mi były mrozy, 0 kłopotów z uruchomieniem silnika. Z sentymentu trzymam ten układ do dzisiaj.
    Gdybyś się zdecydował na modernizację służę pomocą. Samodzielnie wykonałem dwa zapłony elektron. do ETZ 250 i FSO 125p
  • REKLAMA
  • #8 215008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 215014
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Polecam prosty i sprawdzony układ którego schemat znajduje się:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35611.html
    Działa bezproblemowo już kilka lat, bardzo ważne jest użycie dobrego tranzystora na wyjściu np. TIP 162. Iskra jest pewna nawet na dość "rozklekotanym" przerywaczu, cewka może pozostać bez zmian .
  • #10 215022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 218875
    dasko
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Serdecznie dziekuje za odpowiedz troche przeanalizuje te uklady i jak cos zloze to dam znac. Pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modernizacji klasycznych zapłonów stykowych na elektroniczne poprzez zastosowanie tranzystora w celu odciążenia styków przerywacza. Zaleca się użycie szybkiego tranzystora pracującego jako klucz, który wytrzyma przepięcia generowane przez cewkę zapłonową (e=-L di/dt). Ważne jest, aby przez styki przerywacza płynął niewielki prąd zapobiegający oksydacji. Proponowane są dwa typy układów elektronicznych: tranzystorowy i tyrystorowy, z uwzględnieniem odpowiedniej cewki zapłonowej o mniejszej indukcyjności i rezystancji uzwojenia pierwotnego oraz stabilizacji prądu magnesowania. Wskazano na konieczność utrzymania stałej energii iskry w szerokim zakresie napięć (4,5–15 V) i obrotów silnika, z czasem trwania iskry około 1–1,5 ms. Podano link do sprawdzonego schematu układu elektronicznego, który działa bezproblemowo z przerywaczem mechanicznym i oryginalną cewką. Jako tranzystory kluczowe rekomendowane są modele TIP162, BU931Z oraz ZP. Wskazano również na możliwość rozbudowy układu o ogranicznik prądu i zastosowanie cewki dedykowanej do zapłonu elektronicznego. Wymieniono, że proste układy z dwoma tranzystorami lub scalonymi rozwiązaniami były opisywane w literaturze elektronicznej (np. Radioelektronik, Elektroda.pl). Podkreślono, że sama wymiana tranzystora nie rozwiązuje problemu samooczyszczania styków, co jest istotne dla niezawodności działania.
REKLAMA