logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router JAHT WAM-4054P do podziału Neo w domu - opinie i wybór karty Wi-Fi

_fabian_ 07 Mar 2006 11:01 1680 7
REKLAMA
  • #1 2384743
    _fabian_
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam!

Mam zamiar podzielić Neo przez Wi-Fi na trzy laptopy z czego dwa mają wbudowane karty sieciowe a jeden nie ma.
    Chciałem kupić:
    1. Router JAHT WAM-4054P cena 350zł
    2. Kartę Wi-Fi na PCMiCA

Czy ten roter jest dobry, łatwy w konfiguracji, i dobry zasięg żeby nie było problemów z sygnałem. Acha jak można to poproszę o podpowiedz jaką kartę wybrać.
    Chciałbym dodać iż mam lekką awersję do D-link model DSL G604T bardzo słaby zasięg i częste zawieszanie. Nie wiem czy coś się poprawiło w tej sprawie z D-linkiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2385072
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    czy sprawdziles przyczyne tego zawieszania, amoze wystepowac z samym neo, jaka masz szybkość neo?, czy te kompy sa na jednym poziomie?, a moze prosciej rozważyc wymiane na modem "liveboxa" plus dołozyc AP, ?

Dodano po 7 [minuty]:

modem"livebox", to jest modem,router,radiowka, ale poniewaz ma wbudowana antenke, wiec dla lepszego sygnalu polecany byłby AP, możesz do niego "liveboxa", podpiac dwa kompy po rj45, jeden komp po usb, i 6 przewodowo, wiecej o nim na stronie tpsy.

==sam osobiscie uzywam takiego rozwiazxania
  • REKLAMA
  • #3 2385321
    _fabian_
    Poziom 10  
    Więc chyba się nie zrozumieliśmy.

Sprawa wygląda tak iż d-link miałem w pracy na 1Mb i z tego powodu mam awersje do d-linka. Wymieniliśmy go na Linksysa i jest ok. Do domu nie bede brał livebox'a z uwagi na to iż nie mam zamiaru płacić tepsie za coś co nie będzie moją własnością. Wolę wydać raz i mieć router na własność bo nigdy nie wiadomo czy w przyszłości bede miał net od tepsy.
    A pozatym jak już napisałem wszystkie kompy mają być bezprzewodowo, i jeden będzie na piętrze tylko strop nad routerem w lini prostej) a dwa następne na parterze ( w odległości od routera ok 20m max. dwie ściany.

Pozdrawiam
  • #4 2385796
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    ja bym polecil caly osprzet linksysa,
    dosc niezawodna firma, i zazwyczaj routery maja dobry zasieg bez anten...

pozdrawiam;
  • REKLAMA
  • #5 2386560
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Ja z oferty D-linka zrezygnowałem kilka lat temu. Routery pracują kiepsko i chimerycznie (switche D-linka są OK). Miałem je u około 15 klientów. Zastąpiłem już ponad połowę Linksys'em. Jest dużo stabilniejszy.

Ja oczywiście polecam Linksys'a. Zwróć uwagę, że wśród produktów tej firmy są takie (routery i karty sieciowe) w wersji GS. Oznacza to, że posiadają SpeedBooster, który zwiększa prędkość transmisji o 30%. To rzeczywiście działa.
  • #6 2386967
    _fabian_
    Poziom 10  
    Ok dzięki za info tak też myślałem o Linksysie.
    A możecie podać jakiś model tak do 380zł i kartę na PCMiCA.

Pozdrawiam
  • #7 2387103
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    W sklepie Komputronik'a znalazłem coś takiego:

Karta PCMCIA
    Linksys Wireless-G Notebook Adapter - WPC54G ver.3 za 186,-PLN

Router
    Linksys Router + Modem ADSL WAG354G za 373,-PLN

Ceny brutto. Wiem od mojego dostawcy, że można kupić te dwa produkty w zestawie i są wtedy o 15% tańsze. Nie wiem natomiast, bo nigdzie nie znalazłem, czy Komputronik też ma takie zestawy.
  • REKLAMA
  • #8 2387752
    tomi-pops
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja kożystam z linsysa wag54g i u mnie jest wszystko okey ale jesli masz neo gdzieś poza miastem to nie polecam ponieważ wymaga on dobrej lini a co za tym idzie i sygnału z małymi szumami. Kolega miał problem własnie z linksysem na takiej lini (tepsa stosuje modemy które mają jakiś wzmacniacz sygnału)po założeniu planeta jest wszysko okej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podział łącza Neo na trzy laptopy przez Wi-Fi, z czego jeden komputer wymaga karty Wi-Fi na PCMCIA. Rozważa zakup routera JAHT WAM-4054P za około 350 zł, ale ma wątpliwości co do jego jakości, łatwości konfiguracji i zasięgu. Wyraża awersję do routerów D-Link, zwłaszcza modelu DSL G604T, z powodu słabego zasięgu i częstych zawieszeń. W odpowiedziach polecane są rozwiązania marki Linksys, uznawane za bardziej stabilne i o lepszym zasięgu, także bez konieczności stosowania anten zewnętrznych. Wskazano modele Linksys WAG354G (router + modem ADSL) oraz karta PCMCIA Linksys Wireless-G Notebook Adapter WPC54G ver.3, dostępne w cenach około 373 zł i 186 zł. Zwrócono uwagę na wersje GS z funkcją SpeedBooster, zwiększającą prędkość transmisji o 30%. Wskazano, że w przypadku linii Neo poza miastem mogą wystąpić problemy z jakością sygnału, co może wpływać na działanie routerów Linksys. Alternatywnie sugerowano użycie modemu Livebox z dodatkowym punktem dostępowym, jednak użytkownik preferuje zakup własnego sprzętu.
REKLAMA