logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM GL300 – jak ustawić bootowanie z CD-ROM w BIOSie tego serwera?

dziubek33 07 Mar 2006 13:11 1263 7
  • #1 2385122
    dziubek33
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kupiłem sobie taki zabytek, coby na nim serwer postawić i za cholerę nie mogę dojść gdzie w BIOSie ustawić żeby się bootował z CD ROMU. Ładnie proszę o pomoc:D.
  • #2 2385459
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Skoro to jest zabytek, to zabytki zazwyczaj nie miały takiej możliwości...

Nie, no znowu nie taki zabytek - P3 500 - poszukaj instrukcji - jeśli jest taka możliwość to na pewno jest opisana.
  • #4 2388715
    dziubek33
    Poziom 11  
    Cytat:
    Trochę własnego wkładu pracy, kolego

I wszystko jasne;-). Coś mi się zdaje, że takiej właśnie odpowiedzi się spodziewałem. Niestety nie władam na tyle dobrze angielskim, żeby się przekopywać przez sterty informacji w tym języku. Po to jest forum(na forum nie ma), żeby dobrzy ludzie pomogli. Jeżeli coś wiedzą na ten temat oczywiście. Skąd ta cholerna moda na odsyłanie do innych stron??? Proponuję przykleić topic "Na pytania nie odpowiadamy! Szukaj w google bądź na stronie producenta"
  • #5 2390666
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    dziubek33 napisał:
    nie władam na tyle dobrze angielskim, żeby się przekopywać przez sterty informacji w tym języku. Po to jest forum(na forum nie ma), żeby dobrzy ludzie pomogli.

Kolega uważa, że jest to forum służące bezpłatnemu tłumaczeniu tekstów obcojęzycznych na język polski? Może gdzieś jest takie forum.
    dziubek33 napisał:
    Skąd ta cholerna moda na odsyłanie do innych stron???

Stąd: http://rtfm.bsdzine.org/ (regulamin Elektrody, którego kolega zobowiązał się przestrzegać).
    dziubek33 napisał:
    Proponuję przykleić topic "Na pytania nie odpowiadamy! Szukaj w google bądź na stronie producenta"

To znaczy, że kolega zada łaskawie pytanie, a na stronę producenta wejdzie ktoś z nas, znajdzie to, co kolega potrzebuje i poda na tacy? Albo my wpiszemy za kolegę słowa kluczowe Google'owi, przesortujemy informację, wybierzemy najpotrzebniejsze strony, streścimy je koledze, a kolega będzie spał snem sprawiedliwych? Nota bene, szukanie przy pomocy Google'a oraz sprawdzenie strony producenta jest wymogiem Forum przed zadaniem pytania.
  • #6 2391267
    dziubek33
    Poziom 11  
    Nie, nie uważam. Nie oczekuję, ze ktos wejdzie na stronę producenta i przetłumaczy mi ten tekst. Uważam, że forum skupia ludzi, którzy zajmują się czymś i maja o czymś wiedzę(czy to forum Elektroda, czy takie gdzie tłumaczy się teksty za darmo), którzy sobie wzajemnie pomagają. Oczekuję natomiast, że ktoś kto przeczyta moje rozpaczliwe wołanie o pomoc;-) i wie jak problem rozwiązać napisze mi to. Skoro nie wie, nie musi się udzielać w temacie i odsyłać pytającego na strony producentów(które są niezbyt czytelne dla osób słabo znających język:-/).
    Co innego gdyby odpowiedź znalazła się na forum na którym pytam. Wtedy krytyka jak najbardziej uzasadniona. Bo inaczej, skoro jest internet, to po co fora zakładać? W sieci wszystko się znajdzie używając Google:-/.[/quote]
  • Pomocny post
    #7 2391390
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    dziubek33 napisał:
    Kupiłem sobie taki zabytek, coby na nim serwer postawić i za cholerę nie mogę dojść gdzie w BIOSie ustawić żeby się bootował z CD ROMU. Ładnie proszę o pomoc:D.

jesli dobrze pamiętam, to Advenced options/startup sequence-w domu sprawdzę, ale pewne bedzie to dopiero w sobotę wieczorem.
  • #8 2391426
    dziubek33
    Poziom 11  
    Mad Max dzięki. W zamęcie polemiki na tema używania google itp. zapomniałem dodać, że sobie poradziłem:-D.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada serwer IBM GL300 i poszukuje informacji, jak ustawić bootowanie z napędu CD-ROM w BIOS-ie tego modelu. W dyskusji pojawiła się sugestia, że starsze komputery mogą nie mieć takiej opcji, jednak GL300 z procesorem Pentium III 500 MHz powinien ją posiadać, co wymaga sprawdzenia instrukcji obsługi. Zalecano również samodzielne przeszukanie oficjalnej strony IBM w celu znalezienia odpowiednich informacji. Wątpliwości dotyczące trudności z anglojęzycznymi materiałami i oczekiwań wobec forum zostały poruszone, podkreślając, że forum wymaga samodzielnego poszukiwania informacji przed zadaniem pytania. Ostatecznie wskazano, że ustawienia bootowania mogą znajdować się w sekcji BIOS „Advanced options” lub „Startup sequence”. Autor tematu potwierdził, że samodzielnie rozwiązał problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA