logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie sondy lambda w Renault Clio z instalacją LPG - jak to zrobić?

Bonzo53 07 Mar 2006 14:35 43217 15
REKLAMA
  • #1 2385432
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    W samochodzie Reno Clio mam zalozone LPG i mam problemy z wolnymi
    obrotami ,jak zimny to faluje.Instalacja gazowa pod kolektor z komputerem emulatorem i siln. krokowym.
    Oczyszczenie ma pomoz w szybszych odczytach sondy.
    Na PB ok.
  • REKLAMA
  • #2 2385491
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Z tego co wiem to sondy, nie czyścimy, chyba że chcesz poprawić wygląd zewnętrzny. Sonda regeneruje się w wysokich temperaturach chyba ok. 600 stopni.
  • REKLAMA
  • #3 2385710
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Slyszalem ze sonda ma kanaliki i jak sie zapychaja
    to mamy opuzniony odczyt zawartosci tlenu w spalinach.Przy benzynie jest ok. bo koryguje to komputer a na LPG do momentu nagrzania sie sondy
    nastepuja wahania obrotow.Sonda jest 3 przewodowa grzalka+impuls.
    Czyli czyszczenie nic nie da?
  • REKLAMA
  • #4 2385887
    aliali
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Jak dla mnie to problem jest gdzie indziej. Odczyt z sondy wogóle nie jest brany pod uwagę do czasu nagrzania silnika (pracuje w otwartym układzie sterowania). Tym bardziej jak dobrze chodzi ne benzynie problem być może jest w instalacji LPG.
  • #5 2385940
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Sonda z grzałka juz po minucie grzania (lub nawet szybciej) jest gotowa do pracy.
    Jaką masz centralkę gazową ? Ile na niej masz przejechane ?
    Może juz warto byłoby popatrzeć do parownika ?
    Poza tym w LPG bardzo ważnym jest szczelność układu dolotowego.
  • #6 2387511
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Kolega aliali pisze ze sonda nie jest brana pod uwage to po co jest silnik krokowy na gazie.
    Parownik mam Lovato. Gaz mam zalozony 1,5 roku.
    Dwa dni temu wymienilem filtr gazu i wyczyscilem
    parownik lacznie z kanalami.Zamuwlem nowe membramy.Jak dostane to zmienie na nowe.
    Bylem kilka razy u gazownikow i bez zmian.

Dodano po 50 [minuty]:

Podaje nazwe centralki System AL 700.Nadmieniam ze na instalacji przejechalem 30 tys.Bylem na analizatorze spalin i wszystko jest dobrze.
    Tylko mam problem z wolnymi obrotami. Parownik cieply- prawidlowo.Na gaz przechodzi po czasie.
  • #7 2387888
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    sa 2 sposoby - wymiana na nowa , lub wygrzanie jej palnikiem acetylenowo-tlenowym, może pomoże
  • REKLAMA
  • #8 2388130
    Tosiek_123
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Jak wyczyścić sondę? Najlepiej przejechać odcinek kilkudziesięciu kilometrów, nie żałując przy tym prawego pedału. Im wyższa temperatura gazów wylotowych, tym szybciej sonda ulega samooczyszczaniu. Pzdr.
  • #9 2388171
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Bonzo53 napisał:
    W samochodzie Reno Clio mam zalozone LPG i mam problemy z wolnymi
    obrotami ,jak zimny to faluje.Instalacja gazowa pod kolektor z komputerem emulatorem i siln. krokowym.
    Oczyszczenie ma pomoz w szybszych odczytach sondy.
    Na PB ok.

dlaczego twierdzisz że wina leży po stronie sondy ?
    sprawdzałeś jakie są wskazania na zimnym silniku
    podłącz AL-a pod kompa i zobacz co się dzieje
  • #10 2388727
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Ja nie twierdze ze wina lezy po stronie sondy tylko
    bylem u kilku gazownikow i kazdy mowi co innego.
    Ze trzeba wymienic porownik lub membramy nastepny ze powolna sonda na gazie. Kazdy dokonuje regulacji i po wyjezdzie od nich jest ten sam problem z wolnymi obrotami.Wymienie membramy porownika na nowe i udam sie do gazownikow na regulacje.Ciekawy jestem czy beda mowic o
    zlym parowniku.Czy to prawda ze do gazu musi sonda miec 100% sprawnosci bo komputer gazowy nie koryguje bledow.
    Pozdrawiam.
  • #11 2388773
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Sprawdzili Ci szczelność dolotu ?
    Sonda albo działa albo nie działa - nie ma raczej innej możliwości.
    Swoją droga jakie błędy sondy miałby komp korygować ?
    Jeśli jest walnięta to i na Pb nie bedziesz miał dobrych osiągów.
    30 kkm to jeszcze nie jest zbyt wiele aby była konieczność wymiany membran jeśli "normalnie" uzytkuje sie autko (czytaj - na zimnym silniku daje się mu popracować na Pb aby sie podgrzał).
    To falowanie obrotów jest przy jakich temp. silnika ?
  • #12 2388939
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Falowanie wolnych obrotow nastepuje do 40-45 stop.a czasami potrawi zgasnac. Gdy silnik osiagnie wyzsza temper. jest ok. dobre osiagi i obroty.
    Czy szczelnosc odlotu , to polaczenie od parownika - krokowiec i do mixera. Pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

przepraszam mialem na mysli dolot
  • #13 2388985
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam, z opisu wnioskuje,ze z obrotami jest problem po wymianie fitra gazu,dla mnie oczywiste, ze jest za duza dawka gazu na wolnych obrotach /prawdopodobnie na reduktorze/, jezeli chodzi o sonde to zaczyna'chodzic' od 300 stopni, a czesto przy gazie jest emulator i nie bierze ona w ogole udzialu /nie wiem jak jest u ciebie/.wazne; silnik zimny nie powinien w ogole chodzic na gazie, a jezeli juz to ma prawo 'falowac' na wolnych obrotach bo dostaje plynny gaz/ nie rozprezony/, a instalacja po takim przebiegu jak u ciebie musi byc dobra -najwazniejsze czyste filtry /pow i gazu/ i oczywiscie dobry gaz.ja wymieniam fitr gazu co 10 tys km /jak olej i filtr pow/,pozdrawiam Zdzislaw dodano; wymieniam fltry gazu w instalacjach po przebiegu 100 tys km i nie bylo nic robione przy inatalacji
  • #14 2389252
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Czy dobze zrozumialem ze jesli jest emulator to wyniki sondy zaczynaja byc brane pod uwage dopiero kiedy sonda osiagnie prawidlowa temperat.
    W mojej inst LPG jest emulator.
    Pozdrawiam

Dodano po 36 [sekundy]:

Czy dobrze zrozumialem ze jesli jest emulator to wyniki sondy zaczynaja byc brane pod uwage dopiero kiedy sonda osiagnie prawidlowa temperat.
    W mojej inst LPG jest emulator.
    Pozdrawiam

Dodano po 46 [minuty]:

Kolega pisze o emulatorze ze ma wplyw na sonde .
    To nie jest prawda.Emulator ma za zadanie oszukanie komputera benzyny. W momecie kiedy odciete sa wtryski paliwa komputer
    przyjmowal by bledne odczyty.
  • #15 2419650
    teed_14
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Moja rada ,sonda lambda jest wykończona i należy wymienić ,inaczej znacznie wzrośnie zużycie paliwa,a następnie mogą wystąpić kłopoty pracy silnika na wolnych obrotach obojętnie na jakim paliwie będzie zasilany silnik,ponadto istotna jest sprawa zasilania sondy chodzi o napięcie ,jak będzie jakaś podruba to napewno nie będzie pracować prawidłowo,jedynie zbędny wydatek,bez poprawy pracy silnika.
  • #16 2897479
    Bonzo53
    Poziom 12  
    Temat zakonczony samochod sprzedany

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Clio z instalacją LPG pojawił się problem falowania wolnych obrotów na zimnym silniku, który ustępuje po nagrzaniu do około 40-45°C. Instalacja gazowa jest podłączona pod kolektor z komputerem emulatorem i silnikiem krokowym, a parownik to Lovato z przebiegiem około 30 tys. km. Wymieniono filtr gazu i oczyszczono parownik wraz z kanałami, planowana jest wymiana membran. Dyskusja wskazuje, że sonda lambda z grzałką powinna być gotowa do pracy już po około minucie nagrzewania, a jej czyszczenie mechaniczne nie jest zalecane, ponieważ samooczyszcza się w wysokich temperaturach spalin (około 600°C). Emulator służy do oszukiwania komputera benzynowego i odcina wtryski paliwa, co może wpływać na odczyty sondy, ale sonda powinna działać prawidłowo po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. Problem może leżeć w szczelności układu dolotowego, dawce gazu na reduktorze lub w parowniku. Sonda lambda jest kluczowa dla prawidłowej pracy silnika, ale jej błędy nie są korygowane przez komputer gazowy, dlatego ważna jest jej sprawność. Wymiana sondy jest zalecana, jeśli jest uszkodzona, gdyż wpływa to na zużycie paliwa i stabilność obrotów. Ostatecznie temat został zamknięty po sprzedaży samochodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA