logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego sonda lambda w Clio 1.4 E7J pokazuje 0 V na LPG?

pkaras3 15 Lut 2006 00:36 13699 25
REKLAMA
  • #1 2303724
    pkaras3
    Poziom 11  
    Witam,
    ostatnio bylem na przegladzie instalacji LPG, potem samochod postal tydzien w garazu. Sprawdzilem dzis - po 2 dniach jazdy - ustawienia mojego Autronica AL-700, bo falowaly mi wolne obroty. Okazalo sie, ze na benzynie sygnal z sondy lambda jest OK - okolo 0,6-0,7 V. Po przelaczeniu na gaz AMON pokazuje, ze sygnal z sondy jest 0 V (niezaleznie od obrotow) i komputer oczywiscie otwiera atutator ile moze. Jak myslicie - co strzelilo? Samochod - Clio 1,4 E7J.

Pozdrawiam,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 2303791
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    prawdopodobnie za niskie ciśnienie z parownika, spróbuj wzboganić mieszankę na parowniku.
  • #3 2304515
    kamisio
    Poziom 11  
    taka sytuacjia moze byc spowodowana tez zawieszaniem sie lambdy co moze swiadczyć o jej zuzyciu (tak miałem w sierze..) po nagrzaniu które jednak długo trwało praca lambdy powracała do normy - proponuje pomyslec o wymianie bo pewnie ma jiuz najiechane kilometrów :)
  • #4 2305043
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    A może gazowcy cos powalili bo to wygląda na odcięcie całkowite lambdy od systemu.
  • REKLAMA
  • #5 2305140
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Sprawdź analogowym miernikiem sygnał na sondzie, napisz co ze spalaniem bo w takim przypadku powinno dużo wzrosnąć.
  • #6 2305559
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1362
    AL-700 ma 2 przewody które wpina się w obwód sondy. możliwe ze gazownicy podłączyli odwrotnie te przewody.
    przy pracy na benie nie ma to znaczenia i al-700 spina te przewody przekaźnikiem ale przy przełączeniu na LPG sygnał jest odpinany :)
  • #7 2305907
    pkaras3
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedzi, ale:
    -atuator otwiera sie na tyle, ile mu pozwole, silnik ledwo dyszy na zbyt bogatej mieszance - co wiecej, po puszczeniu gazu i schodzeniu z obrotow na biegu slychac dopalanie sie resztek gazu w kolektorze wylotowym, wiec mieszanka jest zbyt bogata i atuator nie jest przymykany (bo sygnal z sondy jest 0 V)
    -sonda lambda na benzynie dziala idealnie
    -gazownicy nie odpinali przewodow od komputera

Pytanie raczej tyczy tego, czy podejrzewacie, ze wewnatrz kompa padl jakis uklad wejsciowy sygnalu sondy?

Pozdr,
    Piotr
  • #8 2306172
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Może żeczywiście komp od gazu, może go zresetować nie wiem dokładnie jak ale czasem odłączenie akumulatora np. na noc coś pomoże. Ciekawy przypadek, może gdzieś jest przerwa w obwodzie lambda komp. Może jakiś kabel odpadł albo sie przetarł skoro jest 0 V.
  • #9 2306738
    jeremik
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    żeby nie było nieporozumień, na gazowych instalacjach znam się tyle ile muszę zrobić w swoim samochodzie, a teraz do rzeczy: napięcie z sondy lambda jest niezależne od mierzącego go źródła, tzn. czy samochód jest na gazie czy też na benzynie to sonda lambda działa, skoro tak to przy przełączaniu z benzyny na gaz musi być napięcie na sondzie. Proponuję włączyć miernik równolegle do sondy, zmierzyć napięcie podczas pracy na benzynie, potem przełączyć na gaz - cały czas obserwować miernik. jeśli napięcie spada do zera na gazie, to mamy zwarcie w obwodzie sondy - może wystarczy zamienić miejscami przewody od sondy lambda, bo może przewód sygnałowy ucieka nam na masę. Można też przy zerowym napięciu na sondzie, odłączyć jeden z przewodów od sondy wchodzących do centralki gazowej i moim zdaniem powinno wrócić napięcie. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #10 2307080
    sq8luu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Zakładając że wszystkie połaczenia lambdy z reszta instalacji są poprawne - to jeśli z sondy lambda jest napięcie bardzo niskie (lub nawet brak) - świadczy tylko o ubogiej mieszance - stąd są te falowania obrotów na biegu jałowym. Może zasysa dodatkowe powietrze ? lub zabrudzony filterek gazu ?
  • #11 2307713
    Nowotczyński
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jeśli na benzynie sonda jest w porządku,nie ma mowy o żadnym zwarciu na masę,albo o rozwarciu.Masę może jednak powodować sam AL 700.Ktoś z tym miernikiem dobrze podpowiadał.Jeśli na biegu jałowym rozkręcisz tak gaz przy reduktorze,że zacznie zalewać(będą maleć obroty),a sonda w programie diagnostycznym pokarze 0V to sprawa jasna AL walnięty.Wystarczy potwierdzić to miernikiem.
  • #12 2309042
    pkaras3
    Poziom 11  
    Wydaje mi sie ze jednak AL, ale faktycznie musze potwierdzic to pomiarem rownolegle z sonda. Dla ustalenia uwagi - odczyty napiecia na sondzie pochodza z programu do diagnostyki koputera od gazu, wiec w przypadku uszkodzenia AL nie maja sie nijak do faktycznego napiecia na sondzie.

Pozdrawiam,
    Piotr
  • #13 2309976
    leszekf
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    napisz czy masz program do diagnozy AL 700 .jak nie to gorsza sprawa .w programie jest funkcja emulacja sondy lambda jak tam bedziesz miał ustawione sonda 0-5v to moze ztad ten efekt maksymalnego otwierania silniczka krok. najlepiej byłoby go zresteowac i ustawic na nowo AL ma równiez mozliwosc automatycznego ustawienia sie tylko trzeba miec interfejs i program wtedy AL poprowadzi cie krok po kroku a jak problem nie zniknie to moze? uwalony
  • #14 2313111
    Rafal_Wol
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mialem to samo - prosta diagnoza....

Gazownicy podlaczyli mase Autronica do sruby przy parowniku i po pol roku ta masa sie skonczyla hehe. Wymienili mi Al-700 2 razy i nic... nie bylo odczytow na gazie :idea:
    Potem ich olalem i sam w garazu doszedlem ze nie ma dobrej masy :D
    Polecam to sprawdzic.

Pozdro
  • #15 2332715
    pavela
    Poziom 11  
    proponuje wymienic sonde lambda. mnie pomogło a koszt około 150 zeta. objawy miałem takie same.
    pzdr
  • #16 2333753
    paccman
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    często spotykam sie z taką sytuacja prawie nigdy to niejest wina sondy tylko wina gazowników którzy zakładają nieodpowiednio dostosoawane sterowniki sond.zwracałęś uwage wcześniej jak było dobrze czy ona pracowała??
  • REKLAMA
  • #17 2337537
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Jak już ktoś Ci wcześniej sugerował, najprawdopodobniej masz odwrotnie podłączone przewody od AL-700 do sondy. Typowy objaw. Musisz sprawdzić: z AL-700 wychodzą dwa przewody do sondy (fioletowy i szary), fioletowy musi być podłączony od strony sondy a szary od strony ECU.

Pozdrawiam
  • #18 2338108
    kamind
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Boże Święty.....
    Jak można mówić że sonda lambda dzia prawidłowo jezeli jej zakres waha się między 0,6 a 0,7 V !!!!!! ?????????????
    Sonda dziala od 0,1 do 0,9 V a każde odstępstwo jest sygnałem do jej wymiany.
    Sonda powinna być wymieniana mnimum co 150 tys. km przy jeździe na benzynie. Gaz to gwóźdź do trumny tego czujnika. Trzeba go wymienić. Po prostu... Jeżeli instalacja gazowa nie działa i nie odczytuje parametrów sondy to jest ona źle podłączona (do sondy). Ale przy tych wahaniach napięcia gaz nie będzie działał prawidłowo.
    Pozdrowienia.
  • #19 2340973
    IWEX100
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Nwiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi, to ja zrozumiałem, że na benzynie górna granica pracy sondy jest 0,7V, więc tak rozumując praca sony jest OK. Jednakże jeżeli na PB sonda pracuje tylko w zakresie 0,6 - 0,7V to jest rzeczą oczywistą - WYMIANA SONDY.

Pozdrawiam
  • #20 2341630
    sq8luu
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Najlepiej to popatrzeć przebieg jaki generuje lambda na oscyloskopie , a zwykłym miernikiem to napięcie na akumulatorze można sobie zmierzyć i kilka innych rzeczy. Pozdrawiam
  • #21 2344968
    pavela
    Poziom 11  
    panowie! za wiele się nie znam ale miałem takie same objawy jw. mam clio 93 r 1.4. przebieg 180 tyś. brc just. na pb sygnał z sondy był wystarczający by to jako tako chodziło natomiast na gazie zaczynały się dziać cuda. podłączyłem sonde do oscylografu i napięcie dawała małe bo małe ale ampituda była prawie żadna czyli płaski wykres. zamontowałem uniwersalną, przeregulowałem justa od nowa i jest żyleta. podkreślam że mnie to pomogło.
    pzdr
  • #22 2346299
    ZBYCHOLEC
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    NIEWIELE MOŻNA DODAĆ ,SONDA PRAWDOPODOBNIE JEST SPRAWNA A PO PROSTU SUGEROWAŁBYM SPAWDZNIE PRZEJŚCIA CZY JEST OD SONDY DO ECU-DWA PIERWSZE PINY OD POCZĄTKU WIELOSTYKU W ECU
  • #23 2351363
    Serienko
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam.
    Z moim autkiem jest podobnie. Jak założyłem gaz to juz mi falowal na wolnych obrotach ale jak bywalem na przegladach gazowniki stwierdzali ze wszystko jest oki. Jezdze tak dalej. Ale co dziwnego nie zawsze mi faluje a spalanie jak na poj. 1.8 wychodzi niezle jakiez 8-9 l/100 km. Chciałbym to naprawic ale gazownicy napewno mi nie pomoga.
  • #24 2353914
    majk
    Poziom 12  
    Witam
    Ja mam równie ciekawy przypadek w Nissanie silnik 1,6 16 na elektronicznym gaźniku. Na PB sonda chodzi prwawidłowo po przełączeniu na gaz na wolnych obrotach sonda wskazuje ok 0,6 V przy ruszaniu napięcie spada do wartości ok 0,2 V i tak zostaje. Samochód na gazie sprawuje się dobrze spalanie gazu ok 10 L miasto i ok 8L trasa. Wymieniłm już 3 sondy i cały czas to samo, rozkręciłem register na max że silnik zalewał się gazem a wskazanie takie same.
    pozdrawiam

P.S sonda podłączona tylko do ecu
  • #25 2357120
    altanek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    majk: a jaka instalka gazowa (która generacja) ?
  • #26 2357269
    majk
    Poziom 12  
    I gen
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Clio 1.4 E7J z instalacją LPG Autronic AL-700 pojawia się problem zerowego napięcia sondy lambda podczas pracy na gazie, mimo prawidłowego sygnału na benzynie (0,6-0,7 V). Przyczyną mogą być: odwrotnie podłączone przewody sondy do sterownika AL-700, uszkodzenie modułu AL-700, brak odpowiedniej masy na reduktorze/parowniku, przerwy lub zwarcia w obwodzie sondy lambda, zużyta lub uszkodzona sonda lambda, a także niewłaściwe ustawienia mieszanki gazowej (np. zbyt uboga lub zbyt bogata). Zaleca się pomiar napięcia sondy analogowym miernikiem równolegle do sondy podczas pracy na benzynie i gazie, sprawdzenie poprawności podłączeń przewodów (szczególnie fioletowego i szarego AL-700), kontrolę masy instalacji LPG, a także ewentualną wymianę sondy lambda, zwłaszcza jeśli jej sygnał na benzynie jest ograniczony do wąskiego zakresu napięć. W niektórych przypadkach reset sterownika AL-700 lub ponowna kalibracja za pomocą dedykowanego oprogramowania może rozwiązać problem. Oscyloskop może pomóc w ocenie przebiegu sygnału sondy. Wskazano, że sonda lambda powinna być wymieniana co około 150 tys. km, a instalacja LPG może przyspieszać jej zużycie. Problemy z sygnałem sondy na LPG często wynikają z błędów montażowych lub uszkodzeń sterownika, a nie samej sondy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA