logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na dysku SATA: sterowniki płyty głównej i inne pytania

hjkl3 07 Mar 2006 17:53 2839 8
REKLAMA
  • #1 2386329
    hjkl3
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Nie mogłem zainstalowac systemu windows xp na dysku twardym sata - jeśli ktoś będzie miał podobny problem podaje rozwiązanie problemu:
    1. nawet jak ściągacie windowsa ze strony microsoftu to i tak musicie zbootować cd-rom z tym systemem
    2. jak macie płytę główną na sata 1 i kupiliście dysk twardy, który później okazuje się być dyskiem twardym sata 2 to musicie na pinie 5 i 6 zamocować zworke !!!!!!!!
    za pomoc przy rozwiązaniu tego problemu dziękuję serdecznie a także za cierpliwość 3 osobom: "trzepizowi", "jonny B", "wojtas JD" i mam jeszcze pytania:
    1. czy jak zainstalowałem już windowsa xp to muszę instalować sterowniki do płyty głównej - bo skoro działa windows xp to i musi działać płyta główna to mimo wszystko mam instalowac te stery do płyty głównej?
    2. mam internet z sieci kablowej - czy to możliwe że po zmianie dysku twardego mam internet mimo że jeszcze nie zainstalowałem sterowników do modemu?
    3. sterowniki do karty graficznej też mam instalowac?

Dodano po 4 [minuty]:

i jeszcze:
    przez nieuwagę zrobiłem tylko jedną partycję - mam tylko dysk C z 40 gb mimo że mój cały dysk ma 80 gb co teraz mam zrobić zeby był drugi dysk ?
  • REKLAMA
  • #2 2386392
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm Czlowieku - co za bzdury wypisujesz. Nie dodales, ze twoje "pozal sie boze" porady dzialaja tylko z takim kolorem obudowy jaki ty masz.

1. Totalna bzdura. Nie sciagniesz Windowsa ze strony M$.
    2. Totalna glupota. A jak ktos bedzie mial inny dysk niz ty, lub zmieni sie numeracja/rozmieszczenie ?zworek?
  • REKLAMA
  • #3 2386408
    hjkl3
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    o co ci chodzi ?? weź mi lepiej powiedz co mam teraz zrobić jak mam tylko jedną partycję c ?

Dodano po 13 [minuty]:

już zrobiłem tę partycję d - a mam instalować sterowniki płyty głównej cyz nie?
  • REKLAMA
  • #4 2386583
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Platon napisał:
    Nie sciagniesz Windowsa ze strony M$.

Jeżeli ma licencję MSDN AA to ściągnie.
  • #5 2387733
    neoone
    Poziom 12  
    Ad 1 jak chciałeś odpalić komputer z płyty cd bez boot sectora?? ;D

Sterowniki do płyty głównej oczywiście zainstaluj bo te windowsza są bardziej uniwersalne czyli mają mniejszą wydajność (ale napewno nie będą ci potrzebne programy które siedzą w trayu). To samo tyczy się driverów karty graficznej
  • REKLAMA
  • #6 2387808
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    witam
    Mialem podobny problem rowniez mialem dysk SATA i drugi zwykly IDE i po uruchomieniu instalatora systemu nie wykrywal mi wogole partycji na dysku SATA i jedyne co wystarczylo zrobic to na innym kompie skopiowac na dyskietke z plyty ze sterownikami sterowniki do SATA i podczas instalacji systemu zaraz na poczatku nacisnac o ile sie nie myle F6 i zaladowac sterowniki SATA lub innej firmy i po problemie
    Pozdrawiam
  • #7 2388290
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    marcinmarcin007 napisał:
    zaladowac sterowniki SATA lub innej firmy

Nie pisz głupot! SATA nie jest nazwą firmy tylko nazwą interface'u dysku.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/SATA
  • #8 2388327
    artur_wroc
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    o co tu wogóle chodzi ?? jak to dysk SATA II niedziała na kontrolerze SATA I czy odwrotnie ??? drugą partycje robisz tak np: prawym na mój komputer /zarzadzaj/po lewej na dole zarządzanie dyskami/ reszte tego dysku tam zobaczysz na czarno/ dalej chyba jasne ?
  • #9 2388413
    marcinmarcin007
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    A czy ja napisalem ze SATA jest nazwa firmy NIE napisalem ze pokazuje sie napis Nacisnij F.. aby załadować sterowniki SATA (dla dysku SATA) lub innej firmy (aby zaladowac inne sterowniki ktorych moze nie byc w windowsie chodzi o firmy mniej znane) !!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem instalacji systemu Windows XP na dysku SATA wynika z braku odpowiednich sterowników podczas instalacji oraz kompatybilności między kontrolerem SATA I a dyskiem SATA II. Rozwiązaniem jest załadowanie sterowników SATA z dyskietki podczas instalacji systemu, poprzez naciśnięcie klawisza F6 na początku procesu instalacji. Dodatkowo, w przypadku różnic w wersjach SATA, konieczne może być zastosowanie zworki na pinach 5 i 6 dysku twardego, aby zapewnić kompatybilność z płytą główną SATA I. Po zainstalowaniu systemu Windows XP zaleca się instalację dedykowanych sterowników do płyty głównej, gdyż wbudowane sterowniki systemowe są uniwersalne i mogą oferować niższą wydajność. Podobnie sterowniki do karty graficznej powinny być instalowane dla optymalnej pracy urządzenia. W kwestii dostępu do internetu z sieci kablowej po wymianie dysku, możliwe jest, że system zachowa połączenie, nawet jeśli sterowniki modemu nie zostały jeszcze zainstalowane, jednak jest to zależne od konfiguracji sieci i sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA