logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

775ft nietypowy objaw. Z trafem czy bez dioda mruga.

konstruktor83 07 Mar 2006 22:13 1130 3
REKLAMA
  • #1 2387730
    konstruktor83
    Poziom 12  
    Trafiła do mnie ta nieszczęsna sztuka ze zwężonym obrazem. Działał może 2 minuty poczym padł kompletnie, spalił na do widzenia HOTa. Wymieniłem Hota(2SC5411), Q709(D1413), kilka elek. Podpiąłem żarówkę pod C-E HOTa. Włączał się w rytm tykania przekazników(bez obrazu),doida mrugała na zielono...Myślałem że to na 100% trafo,ale jak się okazało niestety nie. Obecnie, czy z trafem czy bez, dioda mruga.Chyba że odepne gałąż 50V. Irf w tej gałęzi też wymieniłem. Na złączu C-E HOTa brak teraz napięcia. Pomóżcie, nie wiem co mu jest, a już całego go przegrzebałem ze trzy razy:)

jest to model FB775C-EP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2388601
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Szukaj spalonych rezystorów bezpiecznikowych w zasilaniu (takich coś ok 2,2 oma). Nie jestem pewny z nr, ale np. R719
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2433220
    konstruktor83
    Poziom 12  
    Tak, R719 już wcześniej wymieniłem. Ale to było po tym kiedy na złączu HOTa C-E nie ma napięcia. Sprawdzę jeszcze te rezystory 2,2 ohma i napiszę co się dzieje. Sprawdziłem sygnały z procka, nie jest uszkodzony.
    pozdrawiam.
  • #4 2451148
    konstruktor83
    Poziom 12  
    Potrzebowałem dwa wieczory żeby dojść do rozwiązania. Troche usterka była nietypowa. Nikt chyba tutaj nie miał takiego problemu. Dioda łącząca kolektor HOTa z emiterem na miernik jest dobra(F06F150S). Bez tej diody monitor ruszył. Podstawiłem inną, ale pracującą wcześniej w podobnym środowisku(CTX 17).
    Wszystkim którzy mają podobny problem polecam wylutowanie diodyF06F150S(D706). Monek powinien wstać,jeżeli trafo działa i HOT też. Mimo że dioda D706 jest dobra. To naprawde dziwne. Wkońcu LG.

Borykam się teraz z innym problemem. A mianowicie jest problem z szerokością. Tranzystor D1413(jak dobrze pamiętam), był perzbity.Nie moge takiego dostać we wrocku,wstawiłem BD649.
    Teraz kiedy przekrocze regulacjie szerokości powyżej 25 to obraz staje się poprawny, działa trapez i jajko(korekcja), ale obraz jest po 2 cm za szeroki. Jak zjade poniżej 25 to obraz robi się wklęsły po prawej i lewej stronie,nie działa trapez i jajko, zato jest za wąski. Może ktoś ma jakieś sugestie?
    z góry dziękuje! Erki te po 2,2 ohma są dobre.
REKLAMA