logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop 20W - nieregularne błyski i opóźnienia, co robić?

eddin 08 Mar 2006 13:29 1494 11
REKLAMA
  • #1 2389593
    eddin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam problem ostatnio kupiłem nowy stroboskop o mocy 20W z możliwością 10 błysków na sekunde niestety nie działa tak jak powinien różnie to bywa raz kiedy właczam na 1 sek poprostu się nie włacza kiedy ustawie na więcej np 6,7,8 sek to dopiero się włacza lub kiedy mi się czasami uda ustawić na 1 sek zaczyna przerywać nie myga raz na sek tylko raz np na 5 sek lub czasami pomyga dobrze raz na sek a potem się wyłacza i już nie myga kiedy go porusze znowu "załapuje" i dale mryga ale też przerywa raz sprubowałem ustawić na więcej np 6,7,8 sek to problem jest taki sam poprostu strobo przerywa tylko w przypadku 10 sekud działa normalnie ale nie daje sobie ręki uciąć bo nie jestem pewień i co mam teraz zrobić ? w czym tkwi problem jak naprawić ten strobo ?

! Na dole fotka tego stroboskopu dokładnie taki sam tylko że innej firmy !
    Załączniki:
    • Stroboskop 20W - nieregularne błyski i opóźnienia, co robić? strobo.JPG (30.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2389645
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A na Allegro piszą "że te 'Niemieckie' są lepsze niż te jednorazowego użytku naszej domowej produkcji"

Otworzyć go i przelutować mu całą płytkę, duże prawdopodobieństwo, że gdzieś jest zimny lut
  • REKLAMA
  • #3 2389646
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Jeśli stroboskop jest nowy to pewnie na gwarancji a więc do sklepu z nim i niech się martwią.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2389687
    eddin
    Poziom 11  
    Strobo został kupiony w sklepie internetowym owszem jest na gwarancji lecz nie mam funduszy żeby im go odesłać.

A co do tego przelutowania to nie posiadam lutownicy i nie mam pojęcia o stroboskopach więc mógłbym go jescze bardziej uszkodzić.
  • #5 2389743
    gart62
    Poziom 31  
    Lepsza od przelutowania jest jednak gwarancja a do jakiegoś punktu serwisowego RTV pewnie też nie zaniesiesz , bo jak sam piszesz funduszy brak. Pokombinuj z kasą i odeślij go.
    Pozdrawiam.
  • #6 2389860
    eddin
    Poziom 11  
    gart62 napisał:
    Lepsza od przelutowania jest jednak gwarancja a do jakiegoś punktu serwisowego RTV pewnie też nie zaniesiesz , bo jak sam piszesz funduszy brak. Pokombinuj z kasą i odeślij go.
    Pozdrawiam.

Szczerze to wolał bym już zanieść go do jakiegoś punktu serwisowego RTV ponieważ mniej motania niż w przypadku odsyłania ponownie do tego sklepu.
  • #7 2389887
    gart62
    Poziom 31  
    Może masz jakiegoś znajomego i dobrego elektronika to go poproś a jak nie to do punktu.
  • #8 2390513
    eddin
    Poziom 11  
    Teraz zauważyłem też że stroboskop nie zawsze chce się włączyć raz się włacza raz nie , czyli raz żyje a raz udaje trupa moge się bawić gałką od właczania a on ani drgnie właczam za 5 minut i bawie się gałką i się włacza ale na 8 sek !
  • #9 2390622
    djelektronic
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    a moim zdaniem to może być kabel zasilający lub potencjometr
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #10 2390675
    eddin
    Poziom 11  
    Zauważyłem jeszcze coś każdy z nas wie że jak się włacza stroboskop to słychać takie "pykanie" o tórz to właczając stroboskop na 10 sek stroboskop poprostu nie mryga kiedy przyłożyłem do niego ucho słychać te "pykanie" tak samo jak by działał tylko ciszej no to więc własnie może to wina palnika ? , bo ponieważ słychać że stroboskop chodzi tak jak powinen lecz palnik a ni rusz czasami się jescze włączy np bo włączeniu na 10 sek strobo się włacza po minucie da się go tylko właczyc wybierając 10 sek na innych mniejszych szybkościach poprostu nie działa.

Podczas przyglądaniu się stroboskopowi zauważyłem że palnik jest krzywo zamontowany czy to ma jakieś znaczenie ?
  • #11 2391389
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Jeżeli słychać puste "pykanie" transformatora wyzwalającego - albo zimny lut, albo przerywa potencjometr, albo przebicie jest z transformatora wyzwalającego na masę zamiast na elektrode wyzwalającą palnika (krzywo osadzony palnik) albo ... zużył się palnik
  • #12 2398068
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    skłanial bym sie ku zuzyciu palnika bo rzadkie blyski moga byc efektem długiej regeneracji gazu w palniku
    ale jest tez mozliwe uszkodzenie połaczenia trafo w transformatorku do farby przewodzacej na palniku
    wiem bo skladalem juz kilkanascie stroboskopow

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym stroboskopem 20W, który ma możliwość 10 błysków na sekundę, lecz działa nieregularnie – nie zawsze się włącza, błyska z opóźnieniami lub przerywa pracę. Stroboskop czasem nie reaguje na ustawienia krótszych czasów błysku, działa poprawnie tylko przy 10 sekundach. Podejrzewane przyczyny to zimne luty na płytce, uszkodzony potencjometr, wadliwy kabel zasilający, krzywo zamontowany lub zużyty palnik, a także problemy z transformatorem wyzwalającym. Zalecane jest sprawdzenie lutów, potencjometru i połączeń transformatora, a także ewentualna wymiana palnika. Wskazane jest skorzystanie z gwarancji lub oddanie urządzenia do serwisu RTV, jeśli użytkownik nie posiada umiejętności lutowania. Krzywe zamocowanie palnika może powodować przebicia i zakłócenia pracy stroboskopu. Długie przerwy między błyskami mogą wynikać z regeneracji gazu w palniku lub uszkodzenia połączeń transformatora do elektrody palnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA