logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić lampy ECC88 lub PCC88 do budowy bufora lampowego?

_barman5 08 Mar 2006 18:10 1289 5
REKLAMA
  • #1 2390604
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Witam!
    Chciałbym zbudować bufor lampowy, ale zaznaczam, że jeszcze nie robiłem nic na lampach.

Mój problem polega na tym że nie mam lamp. Czy można jeszcze gdzieś dostać lampy? Albo może ktoś z was ma na zbyciu? Interesuje się tym buforem: http://www.audioton.republika.pl/bufor.html
    czyli potrzebuję ECC88 albo PCC88.
    Czy w ogóle ten projekt będzie dobry?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2390652
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Czy w ogóle projek ten jest dobry? Konstrukcyjnie zapewne tak, natomiast czy efekty jego pracy przypadną ci do gustu to inna sprawa. lampy jak by nie było różnią się w pewnych sytuacjach od tranzystorów. Nie twierdze jednocześnie że samodzielne wykomanie go nie przyniesie Ci satysfakcji. Lampy możesz nabyć na giełdach elektronicznych, z demobilu lub za pomocą sklepów wysyłkowych czy niektórych sklepów elektronicznych, komisów.
  • REKLAMA
  • #3 2398390
    REAPER87
    Poziom 12  
    Mój kolega złożył ten bufor tyle że dokonując kilku przeróbek zastosował lampę ECC83 (która posiada lepszy - cieplejszy dźwięk niż ECC82). Testowałem go osobiście i daje całkiem ciekawy efekt. Co prawda do delektowania sie dźwiękiem w pełni lampowym najlepszy jest kompletny wzmacniacz lampowy ale wykonanie samego bufora polecam.
  • REKLAMA
  • #4 2398878
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    No... zdania są podzielone jeśli chodzi o brzmienie - od zachwytów do całkowitego udowodnienia że brzmienie nie podlega zmianie (w każdym razie nie odczuwalnej przez ucho). Na zmianę brzmienia ponoć największy wpływ mają... trafa głośnikowe, a w buforze takich nie uświadczysz :( . Nie udowadniam czy jest tak czy tak, ale tez czytałem o tym sporo i opinie oraz głosy sceptyków bardziej do mnie przemawiają.
  • REKLAMA
  • #5 2399885
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    REAPER87 napisał:
    Mój kolega złożył ten bufor tyle że dokonując kilku przeróbek zastosował lampę ECC83 (która posiada lepszy - cieplejszy dźwięk niż ECC82). Testowałem go osobiście i daje całkiem ciekawy efekt. Co prawda do delektowania sie dźwiękiem w pełni lampowym najlepszy jest kompletny wzmacniacz lampowy ale wykonanie samego bufora polecam.

Jak chcesz budowac bufor w celu uzyskania 'brzmienia lampowego' a nie podszkolenia się z lamp to szkoda wysiłku - nie tędy droga. Bufor zmienia sygnał w sposób tak nieznaczny, że jego wpływ jest trudny do uchwycenia nawet dokładnymi przyrządami.
  • #6 2402596
    _barman5
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Acha, czyli nie warto robić buforu:/
    ok. dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam
REKLAMA