logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować bufor lampowy z lamp EBF89, ECH81, ECL82?

psuja 20 Lis 2005 17:15 2484 10
REKLAMA
  • #1 2008966
    psuja
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam!
    Mam zamiar zbudować bufor lampowy do wzmacniacza mojej konstrukcji.
    Myślę o czymś taki lub podobnym http://www.republika.pl/audioton/bufor.html
    Dostałem od znajomego ostatnio 3 lampy (podobno z jakiegoś drogiego swojego czasu odbiornika radiowego) EBF89, ECH81, ECL82.
    Czy uda mi się coś z tego zrobić czy szukać dalej po strychach ?
    Jeżeli jest coś wykonalne to proszę mnie nakierować na jakiś schemat....
    Z góry dziekuje
    Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 2012161
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    psuja napisał:
    Witam!
    Mam zamiar zbudować bufor lampowy do wzmacniacza mojej konstrukcji.
    Myślę o czymś taki lub podobnym http://www.republika.pl/audioton/bufor.html
    Dostałem od znajomego ostatnio 3 lampy (podobno z jakiegoś drogiego swojego czasu odbiornika radiowego) EBF89, ECH81, ECL82.
    Czy uda mi się coś z tego zrobić czy szukać dalej po strychach ?
    Jeżeli jest coś wykonalne to proszę mnie nakierować na jakiś schemat....

Żadna z tych lamp nie pasuje na bufor - poszukaj podwójnych triod, czyli lamp z ECC w nazwie (np. ECC83). Na ECL82 możesz zrobić mały, kilkuwatowy wzmaniacz, pozostałe lampy są typowo radiowe.

BTW - zamiast bufora zrób normalny przedwzmacniacz, przynajmniej sens użytkowy będzie to miało :)
  • #3 2013089
    psuja
    Poziom 17  
    Ok zdobyłem kolejne lampy !!!! Podobno wszystkie sprawne.
    Oto co mam:
    EY86
    ECH81
    ECL82
    FL504
    EF183
    PCC805
    FY88
    PCL86
    PCC88
    EF80
    EAA91
    EBF89
    PFL200
    PCF82
    PCF801
    EF183
    ECH84
    Czy da się z tego ugotować jakiś przedwzmacniacz (stereo) lub chociażby bufor lampowy ?
    Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #4 2013232
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    psuja napisał:
    Ok zdobyłem kolejne lampy !!!! Podobno wszystkie sprawne.
    Oto co mam:
    EY86
    ECH81
    ECL82
    FL504
    EF183
    PCC805
    FY88
    PCL86
    PCC88
    EF80
    EAA91
    EBF89
    PFL200
    PCF82
    PCF801
    EF183
    ECH84
    Czy da się z tego ugotować jakiś przedwzmacniacz (stereo) lub chociażby bufor lampowy ?

Na PCC88 i PCC85 (czy PCC805 jest na pewno poprawnie spisane?) da się zrobić przedwzmacniacz, ECC88 (to samo co PCC88, tylko z innym żarzeniem) jest bardzo ceniona w układach audio. EF80 również można wykorzystać w układach audio, ale uwaga na mikrofonowanie - ta lampa jest na to dosć wrażliwa. Jest też trochę konstrukcji na ECF82 (ty masz telewizyjny odpowiednik - PCF82), choć to zasadniczo lampa przeznaczona do w.cz. - mieszacz.
  • REKLAMA
  • #5 2013286
    psuja
    Poziom 17  
    Mozliwe ze zrobiłem jakiś błąd PCC805-PCC85. Nie jestem co do tego dokładnie pewnie. Lampy które dostałem są bardzo stare i napisy schodziły razem z brudem z nich. Starałem się od razu opisywac je od początku. Ta mi troszke sie zamazała od palca...
    Szukam i szukam jakiegoś przedwzmacniacza dla początkującego ale jakoś nie moge nic konkretnego wypatrzeć na moich lampach....
    Moze byłbyś tak dobry i podesłał jakiś schemnat jeżeli masz jakiś "na oku"?
    Pozdrawiam
  • #6 2014416
    psuja
    Poziom 17  
    Witam!
    Zdecydowałem ze moja pierwsza konstrukcją lampową bedzie prosy bufor.
    Chcę tylko dołożyc do niego regulacje głośności. W którym miejscu to zrobić ? Czy musze stosotwać potencjometr stereo ?
    Pozdr
    Jacek
  • REKLAMA
  • #7 2015978
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    psuja napisał:
    Witam!
    Zdecydowałem ze moja pierwsza konstrukcją lampową bedzie prosy bufor.
    Chcę tylko dołożyc do niego regulacje głośności. W którym miejscu to zrobić ? Czy musze stosotwać potencjometr stereo ?

Ja bym dał potencjometr na wyjściu, oczywiście odseparowany od lampy kondensatorem. Potencjometr może być pojedynczy lub podwójny, w zależności od tego, czy chcesz mieć niezależną regulację poziomu obu kanałów, czy wspólną.
  • #8 2016514
    psuja
    Poziom 17  
    Witam!
    Chiałbym zrobić regulację obydwóch kanałów jednocześnie najlepiej na potencjometrze pojedyńczym. Tych mam full.
    Pzodr.
    Jacek
  • #9 2016940
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    psuja napisał:
    Witam!
    Chiałbym zrobić regulację obydwóch kanałów jednocześnie najlepiej na potencjometrze pojedyńczym. Tych mam full.

No to muszisz je jakoś sprząc - przekładnią zębatą najlepiej, bo tam najprościej wyeliminować luzy i przesunięcia.
  • #10 2993157
    blade13
    Poziom 14  
    Ocena: 162
    Witam, mam problem! Zbudowalem bufor lampowy i tez chcialbym zrobic regulacje glosnosci (na wejsciu) ale jak te kabelki podlaczyc do potencjometru? Mam potencjometr stereo 100kB. Prosze o pomoc!!
    Załączniki:
    • Jak zbudować bufor lampowy z lamp EBF89, ECH81, ECL82? obrazek1.jpg (7.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2994839
    Darek Piczak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć

Bufor lampowy jest czymś dziwnym. Zbuduj normalny wzmacniacz na lampach. To nic trudnego. A satysfakcja gwarantowana. Jeżeli mogę pomóc to mój e-mail dpiczak(_at_)op.pl

Pozdrawiam

Darek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy bufora lampowego z wykorzystaniem lamp EBF89, ECH81, ECL82 oraz innych dostępnych lamp. Lampy EBF89, ECH81 i ECL82 nie są optymalne do zastosowania w buforze lampowym; do tego celu lepiej nadają się lampy podwójne triody z oznaczeniem ECC, np. ECC83 lub PCC88 (odpowiednik ECC88). Z lamp dostępnych w zestawie, PCC88 i PCC85 (lub PCC805) można wykorzystać do budowy przedwzmacniacza stereo lub bufora lampowego. EF80 również nadaje się do układów audio, choć jest wrażliwa na mikrofonowanie. Wskazano, że zamiast bufora warto rozważyć budowę normalnego przedwzmacniacza lampowego dla lepszego efektu użytkowego. W kwestii regulacji głośności w buforze lampowym zaleca się zastosowanie potencjometru na wyjściu, odseparowanego kondensatorem, który może być pojedynczy lub stereo w zależności od potrzeb. Przy użyciu pojedynczego potencjometru do regulacji obu kanałów jednocześnie konieczne jest mechaniczne sprzężenie potencjometrów, np. przekładnią zębatą, aby uniknąć luzów i przesunięć. W dyskusji pojawiły się również pytania o podłączenie potencjometru stereo 100kB na wejściu bufora. Ostatecznie sugerowano, że budowa normalnego wzmacniacza lampowego jest prostsza i bardziej satysfakcjonująca niż konstrukcja bufora lampowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA