logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy ECC83 może zastąpić ECC88 w konstrukcji bufora z audioton?

macio8888 07 Lip 2006 08:36 10477 43
Najlepsze odpowiedzi

Czy mogę użyć lampy ECC83 zamiast ECC88 w buforze Audiotonu?

Nie jako prosty zamiennik — ECC83 nie pasuje tu elektrycznie do ECC88, bo jest lampą do wyższych napięć anodowych i w tym układzie będzie pracować gorzej oraz z większymi zniekształceniami [#2802883][#2801586] Autor opracowania cytowany w wątku pisał jednak, że ECC83 można uruchomić praktycznie bez większych zmian, zmieniając tylko wartość rezystora R1, ale trzeba się liczyć z pracą na nieliniowym odcinku charakterystyki [#2802883] Jeśli mimo to chcesz ją zastosować, trzeba przerobić rezystory według opisu z Audiotonu i dopasować żarzenie do ECC83 [#2804361] Dla żarzenia 6,3 V łączy się piny 4 i 5 razem, a drugi przewód podaje na 9; dla 12,6 V zasila się 4 i 5, a 9 zostawia niepodłączony [#2806411] Przy 90 V anodowego lampa nie powinna ucierpieć, ale jeśli brzmienie nie będzie satysfakcjonujące, można dopiero wtedy kombinować z wyższym napięciem [#2804361]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 2798357
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Mam lampe ECC83 i mam pytanie, czy moge ja wykozystac pzy budowie tego http://www.republika.pl/audioton/bufor.html zamiast ecc88??
    pozdrawiam macio8888
  • REKLAMA
  • #2 2798451
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    ecc83 słabo się sprawuje przy niskich napięciach zasilających ( mały prąd ).
  • #3 2798487
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    zamiast ECC88 można wykożystać o wiele tańszą PCC88
  • #4 2799226
    macio8888
    Poziom 22  
    dobra, ale napisałem, ze mam juz ecc83 wiec nie pisz, ze mozna wykozystac co innego. Mi chodzi o dokłądnie ta lampe...
    Czy moge jej uzyc jako zamiennik??
  • REKLAMA
  • #5 2799339
    painlust
    macio8888 napisał:
    dobra, ale napisałem, ze mam juz ecc83 wiec nie pisz, ze mozna wykozystac co innego. Mi chodzi o dokłądnie ta lampe...
    Czy moge jej uzyc jako zamiennik??

Nie, nie możesz. Jetrotull ci chyba napisał. Podaję ci najtańszy możliwy zamiennik. Nie irytuj się.
  • #6 2799495
    jethrotull
    Właśnie, nie rozumiem skąd nerwy.
    Czy w ogóle przeczytałeś ten artykuł o buforze który zamierzasz zbudować? Tam jest podane pod jakimi warunkami można uzyć ecc83.
  • #7 2801172
    macio8888
    Poziom 22  
    NWybacz Jethrotull, ale tego akurat nie doczytałem...
    Painlust, jakbys czytał to bys wiedział, ze Jethrotull mi wczesniej nie napisał ze nie moge, tylko, ze sie słabo sprawuje. A z artykułu wynika, ze tylko przy zmianie napiecia zazenia moge ja zastosowac.
    Mam jeszcze pytanie (jako, ze jest to moje pierwwsza konstrukcja lampowa) czy moge zamiast wlutowywać podstawke pod lampe do płytki wlutować kabelki a podstawke przykręcic do chassis??
  • #8 2801586
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Odnośnie tego buforka ze strony Audiotonu... napięcie anodowe dla ECC88 jest wystarczające, ale dla ECC83 jest jednak stanowczo za małe.
    Gdybys mieszkał bliżej to chętnie bym się zamienił z Tobą na ECC83, nawet dałbym Ci dwie nówki ECC88 :) za nią.
    W każdym razie, ECC83 tutaj się nie sprawdzi... jest to trioda która pracuje przy napięciach 250-300V i takie napięcia pracy są dla niej jak najbardziej odpowieednie. (zobacz noty katalogowe)
    A napięcie żarzenia to już inna bajka.
  • REKLAMA
  • #9 2801641
    audio
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Witam. Napiecie zarzenia chyba 6,3V litera "E" w oznaczeniu lampy. Pozdr
  • #10 2801664
    End
    Poziom 29  
    audio napisał:

Napewno... E=6,3V P=12,6V
  • #11 2801733
    painlust
    The End napisał:
    audio napisał:

Napewno... E=6,3V P=12,6V

a g***o prawda. P oznacza prąd 300mA. Podłączając na 12V masz 150mA.
  • #12 2802713
    End
    Poziom 29  
    eh, przepraszam... pomyliłem się :|

Oczywiście masz rację. P - żarzenie prądem o natęzeniu 300mA, szeregowe połączenie włókien.
  • #13 2802798
    macio8888
    Poziom 22  
    Na stronie jest napisane, ze jest zarzona 12,6V. Ja (znaczy sie kumpela co jest w Krakowie) kupiła mi płytke do tego.
    A co to za problem wlutowac dwa kabelki na koncu z krokodylkami i wstawiac tylko rezystorki a potem wlutować.
    the end moglbym w tym ukladzie zwiekszyc napiecie zasilania??
  • #14 2802883
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    macio8888 napisał:
    Mam lampe ECC83 i mam pytanie, czy moge ja wykozystac pzy budowie tego http://www.republika.pl/audioton/bufor.html zamiast ecc88??
    pozdrawiam macio8888

nie mam w tej chwili dostępu do katalogu lamp elektronowych w internecie: http://www.lampy.eres.alpha.pl/, a mój papierowy sobie leży w moim archiwum i nie chce mi się po niego schodzić, lecz tyle jeszcze pamiętam.
    Uwagi autora, we wskazanym linku, do rzeczonego wzmacniacza odnośnie różnic w sposobie doprowadzenia żarzenia są słuszne.
    Natomiast cała reszta, to moim zdaniem; "radosna twórczość" i "bździny gaździny", ponieważ ECC88 to lampa "prądowa" o niskim napięciu anodowym (podstawowe zastosowanie to wzmacniacz kaskodowy, a więc szeregowe połączenie obu połówek i zasilane to napięciem ok. 200V), natomiast ECC83 to lampa starego typowo "napięciowa", gdzie napięcie anadowe wynosi typowo 250V.
    Oczywiście, po podmianie na ECC83, we wskazanej konstrukcji wzmacniacza ta lampa będzie pracowała, ale co ważne na krzywoliniowej części charakterystyki anodowej, a więc będzie produkować zniekształcenia i wyższe harmoniczne.
    Dlatego też, autor tamtego opracowania napisał:
    " "Dźwięk lampowy" to głównie efekt różnego typu zniekształceń, w szczególności parzystych harmonicznych."
    Choć tu akurat będą produkowane harmoniczne nieparzyste ... :D

Oraz dalej:
    "Eksperymentowałem także z popularną lampą budowaną specjalnie z myślą o audio, ECC83 z niezłymi wynikami. Lampa ta także może pracować przy niskich napięciach anodowych (chociaż "standardowe" napięcie to 250V). Ma duże wzmocnienie, chociaż w tym układzie to nieistotne, ponieważ bufor ma wzmocnienie napięciowe mniejsze od jedności. Ma duży opór wewnętrzny, co jest mniej korzystne, powoduje bowiem wzrost zniekształceń harmonicznych, ale to z kolei dla niektórych może być zaletą, bowiem dźwięk staje się bardziej łagodny, "lampowy". Jeżeli masz taką lampę, możesz jej użyć praktycznie bez zmian w układzie (na czas prób), jedynie rezystor redukcyjny R1 będzie miał inną wartość."

Gdzie, jako konstruktor, (kiedyś) wzmacniaczy lampowych, z wieloma tam stwierdzeniami nie mogę zgodzić się, ponieważ (jak poznaję) autor nie bardzo "czuje" wzmacniacze lampowe i pisze o nie mających pokrycia w teorii wzmacniaczy lampowych sprawach.

Off Topic; mogę odstąpić nowe lampy (wygrzewane) E88CC (długowieczny odpowiednik ECC88), oraz używane ECC83.

Pozdrawiam
    Greg
  • #15 2802986
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    ECC83 można żarzyć napięciem 12,6V lub 6,3V tylko należy inaczej podłączyć żarzenie. Pozwolę sobie przytoczyć rysunek, który jakis czas temu spreparowałem.
    Załączniki:
    • Czy ECC83 może zastąpić ECC88 w konstrukcji bufora z audioton? żarzenie duotriod.jpg (36.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 2803741
    macio8888
    Poziom 22  
    thereminator, ten schemat jest sprawdzony?
    Moge w tym układzie zwiększyć napięcie zasilania do tych 250V ?? jest napisane, ze ma byc ok. 90V, wiec dlatego pytam.
  • REKLAMA
  • #17 2804361
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Skoro uparłeś się, żeby zrobić układ na ECC83, to zrób go zmieniając rezystory zgodnie z opisem na Audiotonie i dopasuj żarzenie do ECC83 -przelutuj kable opierając się na podanym przeze mnie rysunku. Przy 90V anodowego nic się lampie nie stanie, jesli cię brzmienie nie zadowoli wtedy kombinuj z wyższym napięciem. O ile pamiętam to na tym forum w dziale DIY było opisanych parę konstrukcji w oparciu o ten schemat, więc warto by ich poszukac i przeczytać.
  • #18 2806204
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    sądzę, iż te informacje przydadzą się dla lepszego zrozumienia istoty dyskutowanego tu zagadnienia, podam więc podstawowe dane katalogowe dla lamp ECC83 i ECC88.

Czy ECC83 może zastąpić ECC88 w konstrukcji bufora z audioton?
    Widać różnice doskonale, a o czym pisałem już we wcześniejszym moim tu poście.

Napisałem (póżniej) jeszcze drugą część, odnoszącą się do analizy rezystacji wejściowej i wyjściowej, oraz porównania układu zrealizowanego na ECC88 i ECC83, ale mnie wylogowało i cała poprawka poszła do niebytu cyberprzestrzeni.
    Do tego tematu obiecuję powrócić, jak wrócę z objęć Morfeusza :D

Pozdrawiam
    Greg
  • #19 2806386
    macio8888
    Poziom 22  
    Witam!
    GregBa, to jakim napięciem mam ją zarzyc?? Bo w artykule jest 12,6, a z tego co napisałeś to Uż=6,3V.
    Chyba, ze to ma być żarzone tak jak na rysunku kolegi powyżej??
  • #20 2806411
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    macio8888 napisał:
    Witam!
    GregBa, to jakim napięciem mam ją zarzyc?? Bo w artykule jest 12,6, a z tego co napisałeś to Uż=6,3V.
    Chyba, ze to ma być żarzone tak jak na rysunku kolegi powyżej??

jak najbardziej. Dla napięcia żarzenia 6.3V należy włókna obu żarników połączyć równolegle, czyli 4 5 łączymy razem i jest to jedno doprowdzenie, a drugie to 9. Można też zasilać napięciem 12.6V, a wtedy to napięcie żarzenia należy doprowadzić do wyprowadzeń 4 i 5, wyprowdzenie 9 należy pozostawić niepodłączone.

Off Topic; obiecane obliczenia poźniej ...

Pozdrawiam
    Greg
  • #21 2806777
    jethrotull
    GregBa napisał:
    Można też zasilać napięciem 12.6V, a wtedy to napięcie żarzenia należy doprowadzić do wyprowadzeń 4 i 5, wyprowdzenie 9 należy pozostawić niepodłączone.

Albo podłączone do masy i mamy symetryzacje za darmo.
  • #22 2807193
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    jethrotull napisał:
    GregBa napisał:
    Można też zasilać napięciem 12.6V, a wtedy to napięcie żarzenia należy doprowadzić do wyprowadzeń 4 i 5, wyprowdzenie 9 należy pozostawić niepodłączone.

Albo podłączone do masy i mamy symetryzacje za darmo.

... ale pod warunkiem (bo to, że zasilać należy je napięciem przemiennym to oczywiste), iż jest to uzwojenie transformatora "pływające" :D
  • #23 2807502
    macio8888
    Poziom 22  
    Symetryzacje?? tzn.?? mogłby mi ktoś wytłumaczyć co to jest symetryzacja?? bo niebardzo wiem :(
  • #24 2807523
    jethrotull
    GregBa napisał:
    to, że zasilać należy je napięciem przemiennym to oczywiste

Nie tyle "należy" co w tym wypadku jest to wystarczające. Symetryzacja stałego napięcia żarzenia oczywiście jest bezsensowna ( w omawianym schemacie z audiotonu napięcie żarzenia jest prostowane chyba dlatego że tak jest łatwiej? Bo ecc88 nie można żarzyć za pomocą 12V)
    macio: może zanim zabierzesz się za składanie urządzenia zmusiłbyś się do liźnięcia choćby jakiejś podstawowej teorii? Nie ma sensu tu powtarzać tematów które były omawiane dziesiątki razy chociażby tu na forum (funkcja "szukaj").
  • #25 2808017
    macio8888
    Poziom 22  
    Jesli chodzi o symetryczne napiecie to wiem o co chodzi. Tylko nie wiem czy chodziło własnie o to, czy o cos zwiazanego tylko z lampami. Jestem poczatkujacy w lampach, wiec prosze o wyrozumiałość. A przy składaniu tego buforka, czytam sobie conieco o lampach (na tej stronie audioton), czekam jeszczena płytke(ma byc jutro) wiec do tego czasu akurat bede cos wiedział:)
    pozdrawiam macio8888
  • #26 2827133
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Obie ECC83 i 88 pracują zupełnie poprawnie przy 90 V zasilaniu. Żarzenie należy koniecznie przerobić
    (4 i 5 zewrzeć, z jednej z nich przełożyć przewód zas. żarzenie do 9 końcówki podstawki .
    PCC ma nieco wyższe 7 V napięcie żarzenia - pracuje dobrze- trochę szybciej ulega "zatruciu katody- utracie emisji"(po kilku latach). A może jednak zamień się z tym Kolegą który proponował Ci zamianę. Prawdziwy elektronik powinien wykonać coś lampowego.
    Pozdro..!
  • #27 4484890
    fafer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam podobny problem tyle ze w "druga stronę", chce wykonać przester lampowy według tego schematu:
    http://www.generalguitargadgets.com/diagrams/tube_driver_sc.gif
    Na schemacie widnieje lampa ECC83 zasilana napięciem 12,6V, mam lampę E88CC i z tego co wyczytałem jest ona zasilana napięciem 6,3V Czy mogę bezpiecznie użyć lampy E88CC zamiast tej ECC83? Jakie mam wprowadzić modyfikacje? Czy obniżenie napięcia rozwiąże problem?
    Pozdrawiam
  • #28 4487510
    painlust
    Problem polega na tym, że nawet jakbyś obniżył napięcie to nie uzyskasz takich efektów jak na lampie ECC83. Pomijam oczywiście fakt, że nawet na lampie ECC83 to będzie mówiąc leciutko kupa. Na ECC88 będzie większa kupa.
  • #29 4488009
    fafer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czyli nie warto tego robić? Bo cały problem polega na tym ,ze nigdy niczego nie zbudowałem na lampach a potrzebna mi praktyka jak chciałbym w przyszłości zrobić coś większego.
  • #30 4488851
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Lampa ECC88 ma za mały współczynnik wzmocnienia, więc sie nie nadaje do przesteru a ECC83 kiepsko działa przy niskich napięciach anodowych. Zamiast przedstawionego przez siebie schematu lepiej poeksperymentuj z tymi poniżej. Lampa 12AX7 to to samo co ECC83.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1526159#1526159
    Załączniki:
    • Czy ECC83 może zastąpić ECC88 w konstrukcji bufora z audioton? mctb1sch.gif (20.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zastąpienia lampy ECC88 lampą ECC83 w konstrukcji bufora według schematu z Audioton. ECC83 i ECC88 to różne typy lamp o odmiennych parametrach pracy: ECC88 jest lampą niskonapięciową, przeznaczoną do pracy przy napięciu anodowym około 90-200 V i żarzeniu 6,3 V, natomiast ECC83 wymaga wyższego napięcia anodowego (250-300 V) i może być żarzona napięciem 6,3 V lub 12,6 V, przy czym sposób podłączenia żarzenia musi być odpowiednio zmodyfikowany. ECC83 przy niskich napięciach anodowych, typowych dla układu z Audioton, pracuje na nieliniowej części charakterystyki, co powoduje większe zniekształcenia i gorsze parametry dźwiękowe. W związku z tym ECC83 nie jest zalecana jako zamiennik ECC88 w tym buforze bez modyfikacji układu, zwłaszcza rezystorów i sposobu żarzenia. Alternatywnie można zastosować lampę PCC88, która jest tańszą i kompatybilną zamienniczką ECC88. W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące sposobu podłączenia żarzenia (równoległe lub szeregowe połączenie włókien) oraz symetryzacji napięcia żarzenia. Użytkownicy zalecają zdobycie właściwej lampy ECC88 lub PCC88 do tego projektu, a jeśli ktoś upiera się przy ECC83, to konieczne są zmiany w układzie i zasilaniu. Wątpliwości dotyczą także praktycznych aspektów montażu, takich jak mocowanie podstawki lampy do chassis zamiast lutowania bezpośrednio do płytki. Podsumowując, ECC83 nie jest bezpośrednim zamiennikiem ECC88 w konstrukcji bufora Audioton bez odpowiednich modyfikacji i może pogorszyć jakość działania układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA