logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 - szybkie rozładowanie baterii mimo wymiany i flashowania

djroman 08 Mar 2006 21:20 1953 11
  • #1 2391473
    djroman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam nokie 6230 ktora rozladowuje bardoz szybko baterie. Bateria o pojemnosci 1500mha wytrzymuje okolo jednego dnia. Sprawdzana tez na innych bateriach i to samo. Telefon w srodku nie ma zadnych sladow zalania. Gdzie zaczac szukac usterki. Byl juz flashowany na wersje 5.50.
    Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
  • #2 2391744
    kkyrtap
    Poziom 15  
    mam ten sam problem z 3510i, co robić??w serwisie kazali wymienić baterie, wymieniałem dalej nic
  • #3 2392274
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Ja też miałem problem z baterią w 6230, ale okazało się, że był uszkodzony przekaźnik na moim terenie i telefon nie przechodził w tryb oszczędny. Zadzwoniłem do biura obsługi i następnego dnia naprawili przekaźnik. Problem zniknął. Dodatkowym problemem był głos robota przy kazdym połączeniu.
  • #4 2393204
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Jak masz zasilacz servisowy z miernikiem prądu. To ustaw 3.9V i sprawdz pobór prądu na telefonie wyłączonym. Miałem już kilka takich przypadków że po podpieciu zasilacza telefon od razu pobierał od 30 do 80mA. W jednym przypadku wina leżała po stronie PA. Innym razem to wina małego glasa pzry układzie ładowania. Lokalizowanie usterki było możliwe gdyż elemęty pobierające prąd silnie się nagrzewały.
  • #5 2393464
    gdeco
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Karta ery? Jeżeli tak, to włóż innego operatora i z nią sprawdź.
  • #6 2393494
    BłażejGSM
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    Witam ja miałem taki przypadek w 6230 wymieniłem baterie i nic, następnie wymieniłem oprogramowanie i było oki :)
    Pozdrawiam
  • #7 2393669
    i_punkt
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jezeli uwaliłes bluetooth przy simlocku lub flashu to tak bedzie sie dzialo...Napraw BT powinno pomoc.pzdr
  • #8 2395460
    djroman
    Poziom 15  
    Dziekuje wszystkim za pomoc wezme pod uwage wszytkie porady i dam znac co wyszlo.
    Pozdrawiam
  • #9 2403573
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    a tak swoją drogą
    skąd wziąłeś aku 1500mAh do tego fona???
    org 850 mAh, zamienniki /te lepsze 750mAh/
    ktoś napisał 1500???
    raczej nie wierzę!!!
    wrzuć zdjątko
    a aku trzyma w zależności od intensywności:
    1 - 5 dni
    pozdro
  • #10 2405220
    djroman
    Poziom 15  
    W zalaczniku fotka baterii. A tak poza tym to chyba wiem juz co bylo nie tak. Wlasciel telefonu ladowal go ladowarka transformatorowa dosc juz stara i prawdopodobnie baterianie byla do konca ladoawana dlatego tak krotko trzymala. Na mojej baterii BL-5C(btw pogryzionej przez psa:P) telefon po naladowaniu ladowarka ACP-12E i dosc intensywnym uzywaniu wytrzymal 3 dni. Teraz jest dalej testowany i jak juz bedziesz wszystko wiadamo to napisz czy przypuszczenia okazaly sie sluszne.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nokia 6230 - szybkie rozładowanie baterii mimo wymiany i flashowania 6100_1500mah.jpg (51.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2420822
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    ta bateryjka to jakiś straszny chińczyk
    te 1500mAh to raczej na wyrost
    a co do ładowarek:
    ACP7 ładuje wolniej i słabszym prądem ni ACP12
    pozdro
  • #12 3551438
    treborrrrr
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    Witam wszystkich. Mam też 6230 i ten sam problem. Niem mam zasilacza z wodotryskami ale między baterię a telefon wpiąłem amperomierz. Przy pokazywaniu tapety pobiera 30mA a gdy świecą diody 180mA. Sprawdzę jak jest przy dzwonieniu i w czasie czówania oraz przy wyłączonym. Wie ktoś jakie wartości są prawidowe? Baterię podmieniałem na taka samą z dziewczyny telefonu (u niej trzyma tydzień) u mnie dnia nie wytrzymała. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem szybkiego rozładowania baterii w telefonie Nokia 6230 o pojemności 1500mAh, który wytrzymuje około jednego dnia, może mieć różne przyczyny. Wymiana baterii nie przyniosła poprawy, podobnie jak flashowanie oprogramowania do wersji 5.50. Możliwe usterki to uszkodzony przekaźnik powodujący brak przejścia telefonu w tryb oszczędny energii, uszkodzenie modułu PA lub elementów układu ładowania, co można wykryć mierząc pobór prądu i obserwując nagrzewanie się komponentów. Problemy z Bluetooth po simlocku lub flashu również mogą powodować nadmierny pobór energii. Warto sprawdzić działanie telefonu z inną kartą SIM oraz używać oryginalnych lub sprawdzonych baterii (oryginalna Nokia BL-5C ma pojemność około 850mAh, a nie 1500mAh, co sugeruje, że używana bateria może być podróbką). Również stosowanie odpowiedniej ładowarki (np. ACP-12E zamiast starszej transformatorowej) ma wpływ na prawidłowe ładowanie i żywotność baterii. Pomiar prądu pobieranego przez telefon w różnych trybach (wyłączony, czuwanie, wyświetlanie tapety, dzwonienie) może pomóc w diagnozie. Wskazane jest testowanie telefonu z różnymi bateriami i ładowarkami oraz monitorowanie parametrów zasilania, aby zlokalizować źródło nadmiernego zużycia energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA