logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230i - szybkie rozładowywanie baterii, co zrobić?

michcio997 13 Paź 2006 13:00 1355 11
  • #1 3112577
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam mam od niedawna 6230i kupiona za granicą język en
    simlock zdjęty kodem ,karta pamięci orginalna 32m

problem polega na szybkim rozładowywaniu sie baterii

wczoraj naładowany na full ok 21 dziś 11 rano brakuje 3 kresek,nie było dzwonione ani żadne smsy nie były pisane

tel po podpięciu pod ładowarkę pokazuje full batery i wskaźnik pojawia sie na full kreski

wcześniej jak nie podpinałem ładowarki dopóki bateria nie padła to bateria po 24 pikała ze jest słaba,,,zadzwoniłem 5 m na biuro obsługi tel wył sie naładowałem wczoraj o 21 reszta jak wyżej

proszę o pomoc co może pomóc
  • Pomocny post
    #2 3113645
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Ten telefon nie będzie trzymał ci zbyt długo powiedzmy góra 2 dni ale to fakt troszkę za krótko, sprawdź na innej baterii aby upewnić się się czy to na pewno wina baterii.
  • #3 3115790
    michcio997
    Poziom 19  
    2 dn normalnie?czemu? ja starą 3310 dluzej pogadałem:)))
  • Pomocny post
    #4 3116028
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Nie ma zasady im nowszy model telefonu tym dłużej trzyma bateria.
    N80 jak sie intensywnia bawisz to nawet pełnego jednego dnia nie wytrzyma a za telefon trzeba dać 2 tyś.
    Teraz mi sie przypomina poczciwa 5110 która trzymała nawet 2 tygodnie,
    a rewelacyjana 6310i tydzień.
  • Pomocny post
    #5 3116485
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    NO nie zachwyca ten telefon czasem czuwania ale podpowiem że strasznie szybko zjada baterie jeśli jest pozaz zasięgiem ale jeśli nie bawiłeś się nim i leżał w miejscu z zasięgiem to raczej nie powinno wpiepszyć tej baterii tak szybko....

Jak juz ktoś pisał sprawdź z inną baterią. Podopwiem że będzie pasować bateria od 3100, 3120, 6100, 6600, 6630 i wielu innych nokii....
  • Pomocny post
    #6 3117588
    AudioKom
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Możesz postawić trafną diagnozę tylko wtedy jeżeli zmierzysz pobór prądu z baterii. Telefon pobiera impulsowo najwięcej w czasie logowania się do sieci, kiedy działa podświetlenie. Kiedy przełącza się na czuwanie, pobiera impulsowo ok.15-50mA,w zależności od modelu i firmy.Najczęściej zdarza się pobór w stanie czuwania ok.500mA i wtedy należy szukać zwarcia w telefonie a nie upatrywać przyczyny w baterii.Najlepiej zanieś telefon do serwisu niech Ci w nim zmierzą pobór prądu. Zazwyczaj to nic nie kosztuje. Pozdrawiam
  • #7 3119363
    michcio997
    Poziom 19  
    chyba macie racje koledzy

od jakiegoś czasu nie mogę rozmawiać z domu:)(blok)

tylko jak telefon jest blisko okna i to nie wszystkich:(

orange ta zryta sieć sie nazywa:(( prawie centrum miasta Kielc:((

ale co zrobić?

może by dokupić antenk samochodową i wystawić za okno
  • #8 3228155
    quask
    Poziom 11  
    Nie, nie prosze zrobic tak jak mowil kolega, zmiezyc pobór pradu. ja mam ten sam tel i jak go malo uzywam to trzyma tydzien, a w domu zasieg mam taki sam, z ta roznica ze mieszkam na zadupiu :D
  • #9 3281678
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Tydzien to przesada, moj trzyma max 5 ni, no chyba ze wyjme karte amieci, wtedy z bolem bedzie 7 dni
  • #10 3290559
    quask
    Poziom 11  
    Daje rade tydzien, bo bateria jest nowa kupilem ja 2 miesiace temu.
  • #11 3359902
    Marcin8051
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    A co myślicie o bateriach z allegro ? Ja kupiłem niby 3000mA trochę się bawiłem bluetoothem no i się rozładowała w ciągu 1 dnia no dobra stwierdziłem ok może ta zabawa żarła niesamowite ilości prądu tyle że po podłączeniu do zasilania się naładowała w około 40min ładowarka ma 800mA wiec jak by nie patrzeć jest coś nie tak ;/. Trochę za szybko wystawiłem pozytyw. cena byłą 15zł wiec pewno tyle wartą mam baterie. Czy to że bateria ma 3.6V a nie jak orginał 3.7V może powodować że telefon się wyłącza zanim rozładuje się bateria nie bardzo wiem jakie charakterystyki mają te baterie i telefon.
  • #12 3360125
    quask
    Poziom 11  
    Mozliwe, ze dla tego sie wylacza. Lepiej nie pakowac sie w lewe baterie. Dales 15, a oryginal kosztuje 25, wiec nie wiem czy zrobiles dobry interes.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telefon Nokia 6230i z odblokowanym simlockiem i oryginalną kartą pamięci 32MB, zgłaszając problem szybkiego rozładowywania baterii mimo braku aktywności telefonu. W dyskusji podkreślono, że czas pracy baterii w modelu 6230i zwykle wynosi około 2 dni, co jest krótsze niż w starszych modelach, np. Nokia 3310 czy 6310i. Szybkie rozładowanie może być spowodowane słabym zasięgiem sieci (np. operator Orange), co zwiększa pobór prądu przez telefon. Zalecane jest sprawdzenie działania na innej baterii, gdyż kompatybilne są baterie z modeli 3100, 3120, 6100, 6600, 6630. Wskazano również, że pomiar poboru prądu w stanie czuwania (typowo 15-50mA, a w przypadku zwarcia nawet 500mA) pozwala zdiagnozować problem – nadmierny pobór może wskazywać na usterkę telefonu, a nie baterii. Użytkownicy ostrzegają przed tanimi, nieoryginalnymi bateriami o niższym napięciu (3.6V zamiast 3.7V), które mogą powodować szybkie wyłączanie się telefonu. Wskazano, że oryginalne baterie kosztują około 25 zł, a tanie zamienniki często nie spełniają parametrów. Podsumowując, problem szybkiego rozładowania może wynikać z uszkodzonej baterii, złego zasięgu sieci lub usterki telefonu, a diagnoza wymaga pomiaru poboru prądu i testu na innej baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA