logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się z pulpitem zdalnym spoza sieci lokalnej?

det0x3 10 Mar 2006 11:10 2447 12
REKLAMA
  • #1 2397208
    det0x3
    Poziom 10  
    Witam mam problem...
    U kolegi włączyliśmy pulp[it zdalny i w sieci działało wszystko a kiedy ja chciałem się podłączyć do pulpitu zdalnego nie dało się...
    nr ip wzieliśmy z jego komputera start/panel straoowania/.../połączenie sieciowe
    ja nie należe do ich sieci... więc pomyślałem ze wejde na stronke ip.boo.pl tam mozna sprawdzać adresy ip.. wpisałem ten nr ip i wyskoczył mi napis "nr ip jest nr wewnętrznym"
    w jaki posób mogę się połączyć z pulpitem zdalnum?
    a i jeszcze do sprawdzenia wpisywałem komende w cmd ipconfig i nr ip się zgadzały z tymi co wpisywałem do połączenia..
    w czym tkwi problem?? moze się źle za to zabrałem..
    z góry dziękuje za odpowiedz
    pozdrowienia for ALL
  • REKLAMA
  • #2 2398514
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Poza siecią to musisz mieć stały publiczny IP , bez tego nie zadziała.Nie wszyscy operatorzy udostępniają to , a jeżeli tak to za dodatkową opłatę.:D Jednak polecam do lączeń program Remote Administarator jest szybszy i nie wylogowuje użytkownika, przy czym masz możliwość pełnej kontroli lub tylko podglądu komputera:D
  • #3 2398810
    det0x3
    Poziom 10  
    Mam jeszcze 1 pytanie .. :D jak sprawdzałem na stronce www.ip.boo.pl adres ip to wyskoczyła mi informcja że to jest adres wewnętrzny czyli się nie połącze z tym komputerem wogule.. no a typ mrogramem REMOTE ADMINISTRATOR to będę mugł się łączyć z komputerem poza siecią? :D
  • REKLAMA
  • #4 2398838
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Jeżeli nie masz publicznego IP to niczym się nie połączysz.
  • REKLAMA
  • #5 2398846
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6565
    Program musi pozwalać na łączenie się z komputerem, który jest za NATem.
  • #6 2400713
    det0x3
    Poziom 10  
    a jaki dobry program pozwala się łączyć z komputerem za NATem?? nie mówie o trojanach tylko normalnym oprogramowaniu :D a nieda się nic zrobić żeby łączyć się z komputerami bez publicznego nr IP z mojej jak i z ich strony
  • REKLAMA
  • #7 2401856
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6565
    Teoretycznie Hamachi ale ostatnio coś kiepsko działa ponoć...
    Są też komercyjne programy korzystające z serwera pośredniczącego.
  • #8 2401966
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    A pozatym nie musisz mieć piublicznego IP. Wystarczy przekierowany jeden port aby takie połączenie mogło działać bezproblemowo. Nie którzy operatorzy zrobią Ci takie przekierowanie za free inni będą chcieli kasę musisz poprostu zapytać.
  • #9 2407516
    det0x3
    Poziom 10  
    a da się jakoś samemu ten port przekierować? albo da się to zrobiś bez ingerencki admina sieci??
  • #10 2407763
    miwi
    Poziom 28  
    Jeżeli masz dostęp do routera (serwera ) to da się to zrobić
    Ewentualnie zapytaj admina może to zrobić zdalenie i nie zajmie mu to
    więcej niż 30 sekund.
  • #11 2415994
    det0x3
    Poziom 10  
    a jak te usugi wączyć? posiadam taki dostęp do severa a i przy okazji jak wączyś usugi terminalowe na serverze??
  • #12 2417008
    miwi
    Poziom 28  
    jaki system jest na serverze więcej szczegułów musisz podać.
  • #13 2420230
    det0x3
    Poziom 10  
    na serverze jest Windows 2000 server :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby połączyć się z pulpitem zdalnym spoza sieci lokalnej, konieczne jest posiadanie stałego, publicznego adresu IP lub przekierowanie odpowiedniego portu na routerze. Adres IP wewnętrzny (NAT) uniemożliwia bezpośrednie połączenie z zewnątrz. Niektórzy operatorzy oferują publiczne IP za dodatkową opłatą. Alternatywnie można użyć programów umożliwiających łączenie się z komputerami za NAT-em, takich jak Remote Administrator lub Hamachi, choć Hamachi może mieć problemy ze stabilnością. Przekierowanie portu (port forwarding) na routerze pozwala na dostęp do pulpitu zdalnego bez konieczności posiadania publicznego IP, jednak wymaga dostępu do konfiguracji routera lub pomocy administratora sieci. W przypadku serwera z systemem Windows 2000 Server należy włączyć usługi terminalowe, co wymaga dodatkowej konfiguracji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA