logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pulpit Zdalny XP - jak połączyć się z komputerem poza siecią?

Bob Budowlaniec 18 Sty 2006 18:40 4536 8
REKLAMA
  • #1 2193247
    Bob Budowlaniec
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam w bloku siec skladajaca sie z 7 komputerow.Wszystko jest obslugiwane oczywiscie za pomoca rutera.Bawilem sie ostatnio pulpitem zdalnym zainsatlowanym w systemie XP i jakos to idzie ale przy probie polaczenia z drugim kompem ( komp nie znajduje sie w mojej sieci tylko jest to indywidualny komp podlaczony chyba do neostrady ) wyskakuje mi okienko LOGIN i HASLO. Do czego to jest haslo i login do systemu tego drugiego kompa czy jak.Prosze o jakies podpowiedzi co musze ustawic zeby wszystko bylo ok.Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 2193294
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Narzędzie pulpitu zdalnego jest nieco kulawe według mnie.
    Ja polecam jak już z MS to Klienta usług terminalowych
    lub świetny program do zdalnej administracji jakim jest VNC
  • REKLAMA
  • #3 2193303
    Bob Budowlaniec
    Poziom 11  
    No slyszalem o tym programie i mam jego instalke na dysku ale i tak przeciez musze cos tam ustawiac zeby wszystko gralo.Ruter chyba wszystko blokuje.
  • REKLAMA
  • #4 2195965
    arivariva
    Poziom 11  
    Polecam UltraVNC przez tunel SSH np Bitvise WinSSH ,dla bezpieczeństwa
  • #5 2196637
    orobert
    Poziom 2  
    Jesli laczyles sie zdalnym pulpitem i doszedles do logowania ( login uzytkownika na tym komputerze i jego haslo) to VNC tez pojdze. Musisz wpisac te same parametry co przy zdalnym pulpicie.
  • #6 2197811
    Bob Budowlaniec
    Poziom 11  
    Ale czy majac ktorys z tych programow musze cos odblokowywac w ustawieniach RUTERA czy nie o to mi chodzi.A jak tak to co trzeba w tych opcjach zmienic ?
  • REKLAMA
  • #7 2201823
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Zgadzam sie w 100%, do takich spraw tylko VNC.

pzdr.
  • #8 2202488
    Bob Budowlaniec
    Poziom 11  
    No tak to juz wiem ze VNC jest super program do tego ale mi w dalszym ciagu chodzi o to co musze zmienic i jak na ruterze bo przeciez napewno on cos blokuje.A co myslicie o programie Remonte Administrator ?
  • #9 2227505
    lisuuu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja polecam program Radmin.
    A tutaj kilka zdań na jego temat ze strony producenta.

Za pomocą programu Radmin można pracować na odległym komputerze, jak gdyby było się przy jego klawiaturze.

Ten szybki, niezawodny, łatwy w użyciu program do zdalnego zarządzania komputerami PC pozwoli Ci uniknąć wielu godzin biegania od komputera do komputera. Radmin umożliwia przejęcie kontroli nad innym komputerem PC przez sieć LAN, WAN lub połączenie modemowe. Ekran odległego komputera jest wyświetlany na ekranie monitora, a wszystkie ruchy myszy i naciśnięcia klawiszy są przekazywane do kontrolowanego komputera. Radmin zapewnia szybki i bezpieczny dostęp do odległych komputerów z zainstalowanym systemem Windows.
    - - - - - - - - -
    Pozdr LiSu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu łączenia się z komputerem spoza lokalnej sieci za pomocą pulpitu zdalnego w systemie Windows XP. Użytkownik pyta o znaczenie okienka logowania (login i hasło) przy próbie połączenia z komputerem podłączonym do internetu indywidualnie (np. Neostrada) oraz o konieczne ustawienia routera, które umożliwią takie połączenie. W odpowiedziach wskazano, że hasło i login to dane użytkownika zdalnego komputera. Zalecane są alternatywne narzędzia do zdalnej administracji, takie jak VNC (UltraVNC) oraz Radmin, które oferują większą funkcjonalność i bezpieczeństwo, zwłaszcza w połączeniu z tunelowaniem SSH (np. Bitvise WinSSH). Podkreślono, że aby połączenie zdalne działało poza siecią lokalną, konieczne jest odpowiednie przekierowanie portów na routerze (porty dla RDP lub VNC), ponieważ routery domyślnie blokują takie połączenia. Wskazano, że konfiguracja routera powinna obejmować otwarcie i przekierowanie portów TCP odpowiednich dla używanego programu zdalnego pulpitu, co umożliwi dostęp spoza sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA