logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Resetowanie się Windows XP podczas ładowania na Gigabyte 7zxe, jak naprawić?

k0niu 07 Sie 2007 22:56 3392 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić resetowanie się Windows XP podczas ładowania systemu na płycie Gigabyte 7ZXE?

Najskuteczniej opisaną naprawą było wyzerowanie całego dysku programem WDCLEAR, a potem ponowna instalacja Windows XP; po tym system zaczął działać poprawnie [#5085132] [#5851057] Aby zobaczyć dokładny błąd zamiast natychmiastowego resetu, trzeba wyłączyć automatyczne ponowne uruchamianie w XP, bo u autora pojawiał się BSOD z kodem c0000221 / `ntdll.dll` [#4158212] [#5070842] W dyskusji podejrzewano też uszkodzony MBR/boot sektory, błąd dysku lub wirusa, więc sugerowano test dysku i scandisk [#5092249] [#4158217] [#5098421] Jeśli nie chcesz od razu zerować danych, warto najpierw sprawdzić komunikat BSOD i wykonać testy dysku, ale finalnie w tym wątku to WDCLEAR rozwiązał problem [#4158212] [#5851057]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 4156385
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 37
    Problem jest o tyle dziwny że ekran ładowania XP pojawia się na chwilkę i po kilku 'przelotach' tego śmiesznego paska system się resetuje i tak co chwilkę, co najciekawsze to dzieje się tak aż do momentu gdy wejdę w BIOS i po prostu nacisnę F10, nie rozumiem dlaczego tak się dzieje, ale co jest najlepsze to coś takiego miałem już przedtem i format pomógł mi do wczoraj, bo problem powrócił, nie instalowałem nowego sprzętu, nawet nie instalowałem nowych programów.

Gigabyte 7zxe z najnowszym BIOSem
    AthlonXP 2200+
    GeForce2 MX 440
    384 MB RAM
    Zasilacz iBOX 350W
    HDD Seagate Baracuda 60GB
  • #2 4156543
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    a F10 to jak pamiętam w biosie jest SAVE?
    Może bateryjka podtrzymująca pada?
  • #3 4157015
    kretul
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    gallus [pl] napisał:

Może bateryjka podtrzymująca pada?

Jeśli bateryjka pada to powinno wystarczyć pozostawienie komputera włączonego na noc - bateria się doładuje. Chyba że bateria padła na amen, ale to się raczej rzadko zdarza w nowych kompach :)
  • #4 4157036
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Sugeruję wypróbować sposób mojego Szanownego Przedmówcy ;), a jeśli po zabiegu wszystko będzie w porządku.... to zasuwać do serwisu lub gdzieś, gdzie za pół darmo dostaniesz nową bateryjkę ;P

To chyba najbardziej prawdopodobne rozwiązanie, jeśli odrzuci się w ogóle wpadki software'owe ;P
  • #5 4157641
    k0niu
    Poziom 23  
    w sumie bateryjkę odrzuciłem na początku gdyż jest nowa i wszystkie ustawienia BIOS trzyma, a F10 to jest SAVE i o tym wiem :), ale wymienię jeszcze raz i zobaczę czy problem będzie się powtarzał....
  • #6 4157923
    uniok
    Poziom 13  
    Po zrestartowaniu, jak sie już zaczyna ładować Winda jest opcja 'Wyłącz ponowne uruchamianie' czy coś w tym stylu. po wybraniu jej komputer nie zresetuje się, tylko pokaże się niebieski ekran z opisem błędu:) najczęściej jest to UNMONTABLE_BOOT_VOLUME
  • #7 4158173
    k0niu
    Poziom 23  
    No coś takiego mignie na niebieskim ekranie zaraz przed uruchomieniem ponownym kompa, o to oznacza ???
  • #8 4158212
    kretul
    Poziom 12  
    k0niu napisał:
    No coś takiego mignie na niebieskim ekranie zaraz przed uruchomieniem ponownym kompa, o to oznacza ???

Znaczy że wystąpił błąd krytyczny. Trzeba wyłączyć ponowne uruchamianie systemu:

Klikasz prawym klawiszem myszy Mój komputer -> Właściwości, Zaawansowane kliknij przycisk Ustawienia w obszarze Uruchamianie i odzyskiwanie. Wyłącz opcję Automatycznie uruchom ponownie.

Nastepnym razem przy restarcie postaraj się przepisać nazwę błędu który wyskakuje na niebieskim ekranie.
  • #9 4158215
    zas
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Może spróbuj zrobić scandiska. Ja dzisiaj tak miałem że win nie chciał mi się włączyć, ładował się i na niebiesko migneło i się wyłączał. Przełożyłem dysk do drugiego kompa, scandiska zrobiłem i działa.
  • #10 4158217
    uniok
    Poziom 13  
    Jeśli jest taka opcja jak napisałem wyżej to włącz. Wtedy zatrzyma sie na niebieskim ekranie. ten błąd co przytoczyłem oznacza błąd dysku twardego. Zazwyczaj scandisk wystarczy i system działa. Jeśli sie to często powtarza to należy sprawdzić na innym dysku. Jeśli bedzie działało na innym dysku poprawnie to Twój kwalifikuje się do wymiany

Dodano po 2 [minuty]:

Nie trzeba nawet przepinać dysku do innego kompa. Scandisk można uruchomić z płyty instalacyjnej

kretul-jeśli się Windows nie właczył to jak chcesz to zmienić w właściwościach systemu??
  • #11 4158292
    kretul
    Poziom 12  
    uniok napisał:

kretul-jeśli się Windows nie właczył to jak chcesz to zmienić w właściwościach systemu??

Masz całkowitą rację, pomyliłem dwa podobne wątki...
  • #12 5070842
    k0niu
    Poziom 23  
    Kod błędu to:
    c0000221 Unknown Hard Error
    \systemROOT\system32\ntdll.dll

Piszę po długiej absencji dlatego, że po prostu się do tego przyzwyczaiłem i system hibernowałem.
  • #14 5071018
    k0niu
    Poziom 23  
    No nie ma to tamto link bardzo obszernej treści - otwiera się pusta strona...
  • #15 5071116
    spinnaker
    Poziom 32  
    To tylko u Ciebie się nie odpala
  • #16 5071121
    k0niu
    Poziom 23  
    Ale dlaczego w takim razie?
  • #17 5083402
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam
    temat już jest a i problem prawie podobny ,

więc tak w trakcie uruchamiania systemu Win XP , pokazuje się ten pasek który tak przelatuje sobie aż 29 razy za każdym razem, póżniej komputer działa normalnie , martwi mnie ten długi czas odpalania
    mam trochę danych na dysku i nie chciał bym je utracić
    komputer jest z biura , wcześniej funkcjonował sprawnie , ale po jakiejś awarii ktoś przy nim grzebał , efekty są jakie opisałem,

płyta główna MSI MS 6701 - (MEDION MD 5000 v 1.2)
    procesor P4 2,4 Ghz
    grafika Ge force FX5200 128MB
    karta sieciowa zintegrowana , jest wyłączona i zainstalowana druga na PCI realtek 8139 chyba
    HDD Seagate baracuda 40 Gb
    RAM 512MB
    zasilacz 350W

pozdrawiam Marniu
  • #18 5083439
    k0niu
    Poziom 23  
    Koledze proponuję uruchomić msconfig, wyłączyć większość niepotrzebnych programów jak nie pomoże to nałożyć instalkę windy i powiedzieć czy problem nadal się powtarza.
  • #19 5083601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5084664
    k0niu
    Poziom 23  
    Problem pojawia się na różnych dyskach!
  • #21 5085132
    Artur~20
    Poziom 11  
    W pierwszym przypadku proponuje ściągnięcie z netu program WDCLEAR, wrzucenie go na dyskietkę lub na płytę, uruchomic kompa w dosie (z płytki instalacyjnej Win98 lub WinMe), i jak sie odpali wiersz polecen DOS to wpisac sciezke dostepu do pliku WDCLEAR na nosniku na ktory program ten zapisalismy. odpali sie program na niebieskim tle, nalezy tam wybrać ktory dysk chcemy wyzerowac, a pozniej przejsc do zerowania dysku tym, programem. (wszystkie partycje i dane na tym dysku znikna, dysk będzie "surowy")

Jakiś czas temu miałem taki sam problem z windowsem (system uruchamiał się tylko po instalacji, a później podczas ponownego uruchamiania za kazdym razem podczas bootowania windy wywalalo "ekran smierci"), zrobiłem tak jak wyzej opisalem i pomogło. U kumpla był ten sam problem, chodził nawet do serwisu i powiedzieli mu ze musi wymienic dysk na nowy hehehe, ale powiedzialem kumplowi jak zrobic i u niego tez ten sposob zadziałał.
  • #22 5085260
    k0niu
    Poziom 23  
    ale u mnie nie wchodzi w grę zerowanie hdd, poza tym jak napisałem to problem pojawia się niezależnie od dysku, na tych dyska na innych komputerach takowego problemu nie było
  • #23 5085761
    Artur~20
    Poziom 11  
    k0niu napisał:
    ale u mnie nie wchodzi w grę zerowanie hdd, poza tym jak napisałem to problem pojawia się niezależnie od dysku, na tych dyska na innych komputerach takowego problemu nie było

tzn? kiedy sprawdzales te dyski w innych kompach i czy instalowales na tych innych kompach na swierzo system? czy testowales te dyski na innych kompach z tym systemem ktory instalowales u siebie?
  • #24 5086882
    k0niu
    Poziom 23  
    Na tych dyskach pracowały lub aktualnie pracują inne komputery z tym samym systemem (posiadam licencję na instalowanie XP pod wszystkimi komputerami jakie należą do mnie) ale po jego reinstalacji. Dyski są na 100% dobre.
  • #25 5086942
    Artur~20
    Poziom 11  
    ehh nie rozumiem Cie. nie wiem czy wiesz, ale kazdy dysk ma tzw boot sektory i tam system instaluje pliki odpowiedzialne za sam start windy. Po wielu instalacjach systemu na danym dysku robi sie bajzel w tych boot sektorach a zwyklym formatem tego nie naprawisz i trzeba wtedy zerowac dysk.
  • #26 5087385
    marniu
    Poziom 25  
    Hej
    zrobiłem jak napisaliście i nic nie poprawiło się ,
    pytanie czy zeruje sie cały dysk czy tylko można jedną partycje na której mam system ...
  • #27 5087626
    spinnaker
    Poziom 32  
    Cały dysk.
  • #28 5087979
    marniu
    Poziom 25  
    To jeśli cały dysk to nie mogę sobie na to pozwolić , za dużo danych firmy mam
  • #29 5088029
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    To dlaczego nie zgrasz tych danych na innym komputerze, przy okazji sprawdzisz dysk.Ale wygląda że problem w tym komputerze nie jest dysk tylko co innego, tasiemka, zasilacz..
  • #30 5088046
    marniu
    Poziom 25  
    komputer wcześniej stał w biurze a teraz przeniosłem go do domu ,

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na resetowaniu się systemu Windows XP podczas ładowania na płycie Gigabyte 7zxe z procesorem AthlonXP 2200+, kartą graficzną GeForce2 MX 440, 384 MB RAM i dyskiem Seagate Barracuda 60GB. System restartował się wielokrotnie na ekranie ładowania, aż do momentu wejścia do BIOS i zapisania ustawień klawiszem F10, co tymczasowo rozwiązywało problem. Podejrzewano uszkodzoną baterię podtrzymującą ustawienia BIOS, jednak była nowa i trzymała ustawienia. Pojawiał się niebieski ekran błędu z kodem c0000221 (Unknown Hard Error) wskazujący na problem z plikiem ntdll.dll, co sugerowało uszkodzenie systemu lub dysku. Zalecano wyłączenie automatycznego restartu systemu po błędzie, aby odczytać dokładny komunikat. Proponowano wykonanie scandiska, testy SMART dysku oraz użycie narzędzia WDCLEAR do zerowania dysku, co jednak wiązało się z utratą danych. Problem pojawiał się niezależnie od dysku, co wskazywało na możliwe uszkodzenie sprzętowe (np. taśma, zasilacz) lub błędy w sektorach rozruchowych. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wyczyszczenie dysku do zera za pomocą WDCLEAR i ponowną instalację systemu, co przywróciło stabilność działania Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA