logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

z Kaset na mp3 zastosowanie zaawansowane 700 kaset :/

Schaki 07 Lis 2006 00:10 6464 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się przyspieszyć zgrywanie kaset magnetofonowych do komputera, najlepiej wielokrotnie, bez dużej utraty jakości?

Nie ma praktycznego sposobu, żeby znacząco przyspieszyć zgrywanie kaset do komputera i zachować dobrą jakość — przy szybszym odtwarzaniu wszystkie częstotliwości idą w górę, więc materiał po prostu traci pasmo i jakość [#3979293][#4026634] Magnetofony z „high speed dubbing” są przeznaczone głównie do kopiowania kaseta-kaseta, a przy zgrywaniu na komputer i tak otrzymasz przyspieszony sygnał, który trzeba by potem zwalniać; przy większych prędkościach kończy się to bardzo słabym pasmem, nawet poniżej jakości telefonicznej [#3196745][#3222099][#4026634] Najrozsądniej jest zgrywać w czasie rzeczywistym z wyjścia Tape Out/Line Out do wejścia Line In w karcie dźwiękowej i nagrywać np. w Audacity lub AudioGrabber [#3196745][#3224081] Warto użyć porządnego decka z regulacją skosu głowicy i sensowną redukcją szumów Dolby B/C; jeśli kaseta była nagrana z Dolby B/C, dobrze jest odtwarzać ją z włączonym tym samym systemem [#3221360][#3226280] Pomocna może być też lepsza, nie zintegrowana karta dźwiękowa, bo jakość toru analogowo-cyfrowego ma znaczenie [#3196745][#3221360]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3196498
    Schaki
    Poziom 11  
    Hej Jestem nowy na tym forum i mam takie pytanko bo wiem jak z kasety magnetofonowej zrobić mp3 w czasie rzeczywistym ale mam ich bardzo dużo ok 700 sztuk :/ co daje ok 700 godzin :/ i chcę ten proces przyśpieszyć czyli przesyłanie dźwięku z kaset do kompa max ile się da :D , czy jest to wogule możliwe i czy zwykły komp wystarczy czy trzeba go jeszcze rozbudować o kartę dźwiękową a może zainwestować w leprzy magnetofon i czy jest taki który odtwarza w przyśpieszonym tempie i zarazem wysyła dźwięk ?? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. pozdro
  • REKLAMA
  • #2 3196511
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3196745
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 751
    Schaki napisał:
    ...
    czy jest to wogule możliwe i czy zwykły komputer wystarczy czy trzeba go jeszcze rozbudować o kartę dźwiękową a może zainwestować w lepszy magnetofon i czy jest taki który odtwarza w przyśpieszonym tempie i zarazem wysyła dźwięk ?? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam

Obawiam się, że pozostaje Ci mozolne zgrywanie zawartości kaset na twardy dysk komputera w formacie wav i ich kompresowanie do mp3. Zastosowanie magnetofonu, który daje możliwość kopiowania z większą prędkością nie ma chyba sensu, albowiem dźwięk zgrany na twardy dysk również byłby przyspieszony. A nie ma chyba programu, który byłby w stanie "zwolnić" tak nagrany sygnał do prawidłowej prędkości.
    Oczywiście mogę się mylić co do powyższego.
    Jeśli już wykorzystasz magnetofon, to do połączenia z komputerem wykorzystujesz jego wyjścia liniowe Tape Out, w karcie dźwiękowej wejście Line In i odpowiedni kabel łączący obydwa urządzenia.
    Do samego nagrania na twardy dysk, możesz wykorzystać program AudaCity.

GM
  • #4 3196783
    Schaki
    Poziom 11  
    s_z_a_m_a_n napisał:
    Istnieją magnetofony, które potrafią przegrywać taśmy np. z kieszenie A do B 2x szybciej, to się nazywa bodaj "High speed dubbing, ale jak to wykorzystać w przegrywaniu taśm na komputera - tego niestety niewiem.

posiadam już odpowiednie programy i wiedze do nich i da się bez problemu to zrobić ale czy ten magnetofon z High speed dubbing ma możliwość wyszych prędkości ok 4x marzy mi się 8x albo i 10x i czy dźwięk jest na urządzeniach wyjściowych czy tylko z kasety na kasetę !!!!
  • #5 3196895
    Kry_H
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Witam.

Raczej małe szanse że dasz radę nagrać dźwięk z podwójną prędkością na komputer. Z tego co pamiętam to funkcję wymienioną wyżej posiadały magnetofony słabej klasy, a przyspieszenie powodowało znaczną stratę w jakości dźwięku.
    Nigdy nie widziałem żeby magnetofon dobrej klasy posiadał funkcję podwojenia prędkości.
    Nie zapominajmy że ograniczeniem jest "budowa" taśmy magnetofonowej. Prędkość jej przesuwu jest dobrana tak aby jak najlepiej zachować szczegóły muzyki. Jeżeli zwolnimy taśmę to "gęstość magnetyczna" będzie za mała i część sygnału się zatrze, a jeżeli przyspieszymy to głowica "nie nadąży" z odczytem i też zgubimy część sygnału.
    Poza tym ja Ci naprawdę współczuje kopiowania 700!!! kaset na HDD. Jestem prawie pewien że do połowy nie dojdziesz i albo dasz sobie spokój albo zwariujesz :)
    Powiedz (o ile możesz :) ) co ty takiego na tych taśmach masz że chcesz je wszystkie skopiować???

Pozdrawiam.
  • #6 3198206
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Schaki napisał:
    Hej Jestem nowy na tym forum i mam takie pytanko bo wiem jak z kasety magnetofonowej zrobić mp3 w czasie rzeczywistym ale mam ich bardzo dużo ok 700 sztuk :/ co daje ok 700 godzin :/ i chcę ten proces przyśpieszyć czyli przesyłanie dźwięku z kaset do komputera max ile się da :D , czy jest to wogule możliwe i czy zwykły komputer wystarczy czy trzeba go jeszcze rozbudować o kartę dźwiękową a może zainwestować w lepszy magnetofon i czy jest taki który odtwarza w przyśpieszonym tempie i zarazem wysyła dźwięk ?? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam

heh, tez sie kiedys tym bawilem - nawet o tym pisalem... Mialem troche mniej kaset (ok 400) ale byly dla mnie na tyle cenne (emocjonalnie - tutaj czesciowo odpowiedz dla kolegi powyzej) ze postanowilem je zgrac na plyty w formacie mp3. Uzylem do tego celu porządnego decka (nalezy jednak liczyc sie z mozliwoscią regulacji skosu glowicy) i kabla chinch-jack (wpietego w zwykłą kartę dzwiekową). Potem program (korzystalem z audiograbber) i heja. Bylo to mozolne, wredne zajecie ale sie dajace satysfakcję - jaką radoche teraz daje sluchanie utworów z listy przebojów 3 z roku, np 1984?
    Jakość jest calkiem przyjemnia (oczywscie nie jest to jakosc akceptowalna dla audiofilów i onanistów dzwiekowych, chociazby z samej racji uzycia stratnego formatu mp3) ale mozna sluchac bez wielkich szumów i zgrzytania zebów. Wazna porada - w czasie zgrywania nalezy wyłączyc wszelkie inne dzwieki - tzn domyslne dzwieki windowsa, gg itp.. moze sie nagrac razem z materialem, heh.
    Dzis pewnie zrobilbym to inaczej ale wtedy zdało to tez egzamin aczkolwiek kosztem wyrzeczeń i i gniewu małżonki
    pozdrawiam

aha, po przemysleniu dochodze do wniosku ze koledzy mają rację - z przyspieszeniem to Ci sie nie uda - niestey, czeka Cię mozolne zgrywanie w real time. Powodzenia!
  • #7 3198843
    Schaki
    Poziom 11  
    Witam ponownie :), po długich rozmowach i poragach wkońcu znalałem odpowiedni magnetofon ;) będe go właśnie testować, tzn ma 2x szybszy zapis na kasecie a co zatym idze 2xHigh speed dubbing szybsze odtwarzanie kasety przegrywanej i tak samo zapisywanie, jutro napisze wam jak sprzęt się sprawdził ;)

Szukajcie a znajdziecie!!!: Tak mnie to męczyło że szukałem ;) w końcu nie wierzyłem ze producenci muzyczni nagrywali kasety w czasie rzeczywistym bo komu by sie to opłacało i ZNALAZŁEM :D na necie profesjonalny sprzęt do przegrywania kaset magnetofonowych firmy Tascam nie stety ale nato mnie niestać ;) najtańszy znalazłem za 1900zł;) tu macie link:)
    http://www.tascam.de/en/index.html

- a żeby tego było mało tak sobie myśle moża by było większyć napięcie na silniku z magnetofonu tym samym osiągnąc większą prętkość przy odtwarzaniu oczywiście treba będzie mieć do tego bardzo dobrą i czystą głowice,
    - hmmm a powiedzcie mi da się z np: dwóch urządzeń rejstrować oddzielnie w kompie dźwięk ??? trzeba by było mieć dwa wejścia na karcie czy muszą być osobne karty dźwiękowe czy może jest tak która ma takie możliwości i np: 4 wejścia ??
  • #8 3198951
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Sciągnij sobie te MP3 z netu. W końcu możesz mieć legalną kopię jeśli posiadasz oryginalną kasete:)
  • REKLAMA
  • #9 3199025
    jacekzamki
    Poziom 16  
    music napisał:
    Sciągnij sobie te MP3 z netu. W końcu możesz mieć legalną kopię jeśli posiadasz oryginalną kasete:)

odnosze wrazenie ze nie wyczules istoty takiego zgrywania...Nie jest problemem (przynajmniej technicznym) sciagniecie takich utworów z internetu ale odgrywa tu cos innego rolę. SENTYMENT. Slucham tych starych nagrań , czasem miedzy nimi wplecone fragmenty listy trojki z lat 80, czasem sluchając tych utworow przypominam sobie pewne wazne wydarzenia w moim zyciu...Moze wezmiesz mnie za sentymentalnego głąba ale nie mialem serce zeby te kasety wywalic... chcialem je zachowac. Ale w innej formie, bo do kaset powortu nie ma
    pozdrawiam
  • #10 3199054
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    jacekzamki napisał:
    music napisał:

odnosze wrazenie ze nie wyczules istoty takiego zgrywania...Nie jest problemem (przynajmniej technicznym) sciagniecie takich utworów z internetu ale odgrywa tu cos innego rolę. SENTYMENT. Slucham tych starych nagrań , czasem miedzy nimi wplecone fragmenty listy trojki z lat 80, czasem sluchając tych utworow przypominam sobie pewne wazne wydarzenia w moim zyciu...Moze wezmiesz mnie za sentymentalnego głąba ale nie mialem serce zeby te kasety wywalic... chcialem je zachowac. Ale w innej formie, bo do kaset powortu nie ma
    pozdrawiam

Masz rację!! Są rzeczy które kiedyś były nagrane z radia. Są rzeczy które kiedyś były wydane tylko na kasetach i nigdy nie wznawiane na CD. I tu bezsprzecznie sentyment bierzę górę. I się przegrywa. Jednak wydaje mi się, że autor postu ma w większości jakieś klasyczne albumy które można kupić na CD. I dlatego zaproponowałem takie rozwiązanie. Być może trochę z pogranicza prawa. Choć nie do końca.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 3199075
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3200088
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    S_z_a_m_a_n - przecież magnetofon cyfrowy na nic się tu nie zda - kolega Schaki ma przecież klasyczne kasety analogowe... ;)
  • #13 3200336
    adas7
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Odnośnie przyspieszenia wystaczy przyspieszyć silnik w magnetofonie, teoretycznie mozna i kilka razy (zabawy z dzieciństwa --> szybki zapis normalne odtwarzanie głosu :) ), potem zgrac analogowo na kompa i zwolnić w pierwszym lepszym programie np GOLD WAVE.
    Oczywiście pisze to jako teoretyczną możliwość, bo lepszej jakości byłby nawet materiał przegrany przy pomocy mikrofonu przystawionego do słuchawki w telefonie stacjonarnym mamy, połączonym z komórką przystawioną do fabrycznego głośnika malucha podczas jazdy 110 km/h z otwartymi oknami :D

PS
    Jakaś dziwna autokorekta zamieniła mi wyraz k.o.m.p.a na komputera i troche wieśniacko to brzmi "potem zgrac analogowo na kompa" :D
  • #14 3220648
    Schaki
    Poziom 11  
    Witam :P mało miałem czasu ale w końcu sie trochę znalazło ;) udało mi sie przegrać kasetę z 2x szybszą prędkością ;) jaka jest dostępna w tym magnetofonie z "High speed dubbing" zapisałem do formatu mp3 zmniejszyłem prędkość i co ... :P:P jakość jest doskonała to mnie pozytywnie zaskoczyło :D:D:D jak tylko teraz znajde czas to spróbuje z większą prędkość do 4x i 8x i napisze co z tego wyszło, jestem dobrej myśli ;)

Jak macie jakieś pomysły jak to zrobić i mieć kontrole nad prędkością silnika to słucham :) pozdro
  • #15 3220976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 3221292
    adas7
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    No cóż dla niektórych nawet format DVD AUDIO nie jest doskonały ze swoim odstępem sygnału od szumu. Ale cieszy że się udało, chociaż ja wolałbym siedzieć 700h i słuchać ulubionej muzy niż 350h słuchając kakofoni, czym niewątpliwie jest piosenka odtwarzana dwa razy szybciej.
  • #17 3221360
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Jak wszyscy podchodzili by do tematu w ten sposób to CD-audio nigdy by nie opuściły labolatoria .
    Do przyzwoitego zgrania kaset (orginalnych i nie tylko...)na kompa niestety potrzebny jest przyzwoity magnetofon z systemem redukcji dolby co najmniej B(nie widziałem w programach komputerowych przycisku --włącz dolby B lub C!)regulacja skosu głowicy bardzo wskazana , plus komputer zaopatrzony w przyzwoitą kartę dźwiękową (raczej nie zintegrowaną)polecam SB LIVE(wersja dla audiofili ma pozłacane złącza :D:D:D).Przyspieszanie ze względu na i tak kiepskie przenoszenie magnetofonu jest nie wskazane -chyba że ktoś lubi słuchać wyłącznie niskich i średnich tonów.
    Temat ze względu na bardzo płytkie i subiektywne podejście autora skromnie polecam do na wesoło!(jeszcze nam cała społeczność uwierzy, że można przez mikrofon mp3 nagrać z komórki i tego da się słuchać na normalnym* sprzęcie grającym).
    *coś lepszego od głośników komputerowych kupionych za 30 zeta!(słuchawki znanej firmy za 60 zeta to perwersja :D:D:D)
    Życzę wielu uniesień podczas kopiowania z prędkością x10 ale skoro płyty się da to czemu nie kasety!
  • #18 3221439
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3222099
    andrzej55
    Poziom 37  
    Kolego SZAman muszę ci się przyznać że próbowałem skopiować na "High speed dubbing", ale efekty były skromnie mówiąc niezadowalające.Niestety magnetofon to takie magnetyczno - elektroniczne urządzenie które nie da się takim prostym trikiem oszukać.Dwa razy większa prędkość odtwarzania to wszystkie częstotliwości x2 i na przykład soprany 13kHz to 26kHz---pokaż mi magnetofon który ma pasmo przenoszenia 26kHz?a co to za soprany 13kHz-śmiech. wynika z tego że magnetofon z "High speed dubbing", kopiował tylko połowę materiału muzycznego i większość szanujących firm nie instalowała *takich bajerów*.
    [quote]Jak dla mnie Dolby B tylko psuje dźwięk "zamula", wycinając wszelkie wysokie częstotliwości, które uznaje za przestery, jedyne co bym włączył w decku to DNL to naprawdę wycina szumy, chyba dopiero Dolby HX Pro działa dobrze.
    Kolego SZAman ! systemy Dolby BiC(tym bardziej HXPro) nie były tworzone w celu zmulania dzwięku i podbijania sopranu tylko odbicia się od szumów przy maksymalnej wierności przekazu muzycznego. Nie mam czasu na korepetycje.Do podbijania sopranu służy gałka a jak komuś brakuje to podłącza korektor...A podbicie dynamiki to całkiem inna historia
  • #20 3223977
    Schaki
    Poziom 11  
    Widzę ze panowie skupiliście sie na tym że jest to muzyka, niestety tu was wszystkich rozczaruje( ściśle tajne ;)), to po pierwsze po drugie jak ktoś chce mogę przesłać próbkę tego co udało mi sie osiągnąć. Jeśli jest ktoś cieka musze nadłożyć od razu że wybrałem na bardziej zniszczoną kasetę( na kasecie wyraźne zaniki ścieszki itd) jaką udało mi się znaleść o oczywiście tym razem z muzyką by zobaczyć co się dzieje z niską i wysoką częstotliwością. 10x to marzenie (od czegoś są marzenia :D:D - czasami trzeba trochę cierpliwości i szukania) ale w końcu nikt mi nie powie że ogromne koncerny nagrywały kasety w rzeczywistym tempie ;)
    przegrałem te kasetę bez odszumiania bo programik mi to robi podczas obróbki jak by nie zniszczona kaseta to bym nawet tym sie nie bawił ;) pozdro jak tylko przerobie magnet do 4x to umieszczę wszelkie info na ten temat na forum oczywiście obiektywnie pozdroz Kaset na mp3 zastosowanie zaawansowane 700 kaset :/
  • #21 3224081
    jacekzamki
    Poziom 16  
    gratuluje pomysłu.
    Przesylam wam próbkę zgranej kasety - wrzucilem to kiedys na forum autokacika gdzie smialismy sie z cen autek w 1993 roku. Zostalo to nagrane za pomocą wieży diora (szuflada) na kasecie żelazowej TDK, dolby B włączone przy nagrywaniu. Na kompa zgrywalem za pomocą magnetofonu Technics, dolbyB wyłączone.

http://media.putfile.com/ceny-lipiec-1993

jak na mój gust nie jest źle choc oczywiscie nie tweirdze ze to uczta dla ucha melomana. Da sie tego jednak spokojnie sluchac.
    cos jeszcze wrzucę za jakis czas

http://media.putfile.com/przyklad-2
  • #22 3226280
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    proponuję jednak, jeśli cos było nagrywane z Dolby B lub C , przy oddtwarzaniu równiez ten system mieć załączony (oczywiście sprawny) - to jest właśnie zasada działania redukcji szumów typu B i C. Dolby B i C podbija szumy a następnie przy oddtwarzaniu je ścina (zmiana fazy) jeśli utwór jest nagrany z tym systemem to podbicie na wysokich jest nienaturalne (słychac niestety w tych próbkach)
    Dolby HX Pro działa inaczej i tylko przy nagrywaniu i pewnie dlatego odbierany jest że, tak dobrze działa
  • #23 3228533
    andrzej55
    Poziom 37  
    :arrow: Schaki
    To jest pewnie materiał operacyjny z podsłuchów- dlatego tajne!
  • #24 3228882
    Diazd
    Poziom 15  
    jacekzamki napisał:
    Ale w innej formie, bo do kaset powortu nie ma
    pozdrawiam

Z tym się akurat nie zgodzę, niedawno sprawiłem sobie za pośrednictwem allegro magnetofon AKAI GX-75 i musze powiedzieć, że zacząłem z przyjemnością słuchac kaset:) Jakość niczym nie ustępuje CD. A cena akurat była okazyjna:)

Co do programów do zwalniania to nawet głupi windowsowy rejestrator dźwięku ma opcje zwalniania i przyspieszania dźwięku o 100%:)

Pozdrawiam
  • #25 3228921
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 3229298
    Diazd
    Poziom 15  
    Niektórzy twierdzą, że lampy są się przeżyły:P
  • #27 3229507
    jacekzamki
    Poziom 16  
    s_z_a_m_a_n napisał:
    Kto powiedział, że decki to przeżytek, pewnie taki sam geniusz, który stwierdził to samo względem gramofonów...

Magnetofony (tak jak i gramofony) nadal są w produkcji czołowych firm, i podejrzewam, że jeszcze długo będą.

nie twierdzę ze kasety to przezytek ale nie dla mnie w chwili obecnej - czasach mp3, plyt CD, komputerów i domowego nagrywania - wygodniej jest operowanie jednak plytami. Nie mam niestety czasu na zabawe z tasmami. No i jest to wygodniejsze - zamiast kilkuset kaset mam w domu kilkadziesiąt płyt. W samochodzie nie ma przewalajacych sie kaset, na rower zabieram jedną plytę. Przyznasz ze to wygodniejsze
    pozostaje rowniez kwestia trwalosci nagran. Na kasetach długo to nie wytrzyma
    [/url]
  • #28 3230362
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 3230375
    jacekzamki
    Poziom 16  
    s_z_a_m_a_n napisał:
    No cóż winyla też nie posłuchasz w samochodzie, ani jeżdżąc na rowerze, a jednak nadal są one w użytku ;)

alez oczywsicie masz rację; podobnie moglbym stwierdzic ze narty to przezytek bo na nich nie jezdzę - a ja po prostu tego nie lubię, nie ciągnie mnie to... po porstu - co kto lubi
  • #30 3232429
    Diazd
    Poziom 15  
    Co do tego, że są praktyczniejsze nośniki niż kaseta to się zgodzę, ale musisz przyznać mi, że analogowe nośniki mają swój urok i duszę, któej pozbawione są nośniki od cd w górę:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przyspieszonego zgrywania dźwięku z kaset magnetofonowych na format MP3 w celu skrócenia czasu digitalizacji około 700 kaset (około 700 godzin nagrań). Uczestnicy wyjaśniają, że standardowe magnetofony analogowe nie oferują znacznego przyspieszenia odtwarzania z zachowaniem jakości, a funkcja "High speed dubbing" umożliwia maksymalnie 2x szybsze kopiowanie taśmy z kasety na kasetę, jednak niekoniecznie z wyjścia liniowego do komputera. Przyspieszenie odtwarzania powoduje przesunięcie częstotliwości dźwięku, co skutkuje utratą jakości i pasma przenoszenia, a także problemami z odtworzeniem prawidłowej prędkości w programach komputerowych.

Zalecane jest zgrywanie w czasie rzeczywistym z użyciem magnetofonu z wyjściem liniowym (Tape Out) i karty dźwiękowej z wejściem Line In, najlepiej zewnętrznej, np. Sound Blaster Live, oraz oprogramowania takiego jak Audacity lub GoldWave do nagrywania i późniejszej obróbki dźwięku, w tym redukcji szumów. Wskazano, że systemy redukcji szumów Dolby B i C powinny być stosowane zgodnie z nagraniem, a Dolby HX Pro działa tylko przy nagrywaniu.

W dyskusji pojawił się profesjonalny sprzęt studyjny firmy Tascam, który umożliwia przyspieszone kopiowanie, ale jest kosztowny (około 1900 zł). Autor testował magnetofon z funkcją 2x High speed dubbing i uzyskał zadowalającą jakość po spowolnieniu nagrania do normalnej prędkości. Próby zwiększenia prędkości do 4x i 8x są planowane, jednak techniczne ograniczenia pasma i przetworników A/C w komputerach ograniczają efektywność takich działań.

Podsumowując, przyspieszone zgrywanie kaset analogowych na komputer jest możliwe do około 2x prędkości z umiarkowaną utratą jakości, ale wyższe przyspieszenia są problematyczne ze względu na fizyczne i techniczne ograniczenia taśmy magnetofonowej oraz sprzętu. Najlepszym rozwiązaniem pozostaje zgrywanie w czasie rzeczywistym z użyciem dobrego magnetofonu, odpowiedniej karty dźwiękowej i oprogramowania do nagrywania i obróbki dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA