logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 5L – rozmazywanie tonera, niezgrzewanie i wygięcie kartki, czyszczenie rolki

eischel 11 Mar 2006 09:39 1244 5
REKLAMA
  • #1 2400778
    eischel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.Problem jest następujący.Drukarka drukuje, ale co pewien cykliczny odcinek na kartce toner w pewnym miejscu nie jest zgrzewany (rozciera się po wydruku) i kartka jw tym miejscu est lekko wygnieciona.Drukoało dobrze ale pewnego razu kartka zaczeła wychodzić ze zgrzanymi "glutami" toneru i po 3 wyjściach takiej kartki zaczęła wychodzić kartka czysta ale z w.w. usterką.Podejżewam że to taki "glut" się na rolce osadził. Czy da się wyczyścić jakoś rolkę.jak tak to w jaki sposób?
  • REKLAMA
  • #2 2400804
    TomaszS84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Musiał byś wyjąć i rozkrećić fuser .. rolke dociskową możesz przeczyścić spirytusem. Albo puść z 20 kartek wydruku tylko tak żeby w tym miejscu na kartce gdzie jest defekt nic się nie drukowało(nie wiem czy napisałem zrozumiale) . Możliwe że się odklei albo zetrze przyklejony toner.
  • REKLAMA
  • #3 2401023
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Sprawdź wałek dociskowy czy nie jest poobklejany tonerem, sprawdź folię na grzałce czy nie ma dziur i zapieczonego tonera, sprawdź ścieżkę przejścia papieru przed fuserem czy nie jest zasypana tonerem, kartka bowiem może po drodze "zabierać" ten toner, przez co pojawiają się te "gluty", a w końcu sprawdź też samą kasetę z tonerem, czy nie sypie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2401175
    eischel
    Poziom 12  
    Toner sprawdzilem i się nie sypie.Puściłem już kilkanaście kartek i dalej to samo.Macie może jakies linki do tematów w których mówią jak to wszstko rozkręcic, bo znając siebie coś zepsuję???
  • REKLAMA
  • #6 2403737
    eischel
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc.Rozebrałem drukarkę zgodnie z instrukcją i okazało się że na tej rolce z czarną folia był wielki zaschnięty glut tonera. Zdarłem go delikatnie nożem po kawałku i jest już ok.Jeszcze raz dzięki.
REKLAMA